Leefstijlbegeleiding helpt wel om zwanger te worden

Leefstijlbegeleiding helpt wel om zwanger te worden

Een specifieke groep vrouwen met ernstig overgewicht blijkt wel baat bij leefstijlbegeleiding voorafgaand aan hun vruchtbaarheidsbehandelingen te hebben.

Daar waar eerder dit jaar uit een grote studie (LIFE-style studie) onder 577 vrouwen, met verminderde vruchtbaarheid en ernstig overgewicht, bleek dat de kans op een gezond geboren kind niet verhoogd werd door leefstijlbegleiding, blijkt nu dat de kans op een gezond kind wél toeneemt door leefstijlbegeleiding bij vrouwen die geen of weinig eisprong, en daardoor een onregelmatige cyclus, hebben.

Het UMCG heeft, onder leiding van gynaecoloog Annemieke Hoek, de gegevens van de LIFE-style studie opnieuw geanalyseerd en vrouwen met overgewicht en vruchtbaarheidsproblemen niet als hele groep vergeleken, maar ook gekeken of vrouwen last hadden van een onregelmatige cyclus. Uit deze nieuwe analyse blijkt dat de kans op een natuurlijke zwangerschap 3 tot 4 keer groter wordt als vrouwen met geen of weinig eisprongen leefstijlbegeleiding krijgen.

Het gaat met name om vrouwen met het polysysteus ovarium syndroom (PCOS). Bij dit syndroom zijn de hormoonwaarden in het lichaam uit balans waardoor eisprongstoornissen ontstaan.

PCOS komt voor bij vijf tot tien procent van alle vrouwen in de vruchtbare levensfase. De kans op een natuurlijk ontstane zwangerschap binnen 24 maanden in deze groep vrouwen werd vergroot van 11 procent zonder leefstijlbegeleiding naar 29 procent met leefstijlbegeleiding. Voor vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen doro overgewicht én eisprongstoornissen zou leefstijlbegeleiding daarom een eerste stap in de behandeling moeten zijn. Één derde zal alleen door de leefstijlbegeleiding zwanger worden en heeft daardoor geen medicatie en vruchtbaarheidsbehandeling nodig.

bron: UMCG

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.