Temperaturen bij onregelmatige cyclus

Bij een onregelmatige cyclus kan temperaturen helpen om te bepalen wanneer je eisprong hebt en vruchtbaar bent.

Als je een onregelmatige cyclus hebt is het moeilijk om te zeggen wanneer je vruchtbaar bent, je kunt dat onder andere controleren door te temperaturen en dit in een curve bij te houden.
Begin met het meten van je normale temperatuur op de eerste dag van je menstruatie, noem dit dag 1. Meet ‘s morgens, als je nog in bed ligt je temperatuur en schrijf deze op in een curve (zie tekening onder), vervolgens doe je dit iedere dag om ongeveer dezelfde tijd, op dezelfde manier en noteer dit dagelijks (dag 2, dag 3 enz).
12-24 uur na de eisprong, vindt er (o.i.v. het hormoon progesteron) een temperatuurstijging plaats van 0,3 tot 0,5 graden Celsius. De temperatuur blijft vervolgens zo hoog en daalt vlak voor de nieuwe menstruatie weer naar het niveau van dag 1.
Omdat de temperatuur pas stijgt na de eisprong, heeft het geen zin om op dat moment te gaan vrijen, een eitje is maar een paar uur vruchtbaar na ovulatie(eisprong) en je bent dan al te laat. De zaadcellen moeten een lange weg afleggen vanuit de vagina naar de eileiders, waar de bevruchting plaatsvindt. Als je vrijt ná je eisprong zal de eicel al overleden zijn tegen de tijd dat de zaadcellen in de eileider aankomen.
Door een aantal maanden een temperatuurcurve bij te houden, krijg je inzicht in wanneer je eisprong hebt en kun je de maand erop vrijen op het moment dat je denkt dat de eisprong er aan zit te komen.

Kennis achteraf

Als je héél erg onregelmatig ongesteld bent zal temperaturen je niet helpen om te bepalen wanneer je moet vrijen. Immers je weet pas achteraf dat je eisprong hebt gehad. Maar de curve is dan wel nuttig om te bepalen of je überhaupt wel eisprong hebt. Als je temperatuur NIET stijgt rond dag 14 voor je volgende menstruatie dan is het waarschijnlijk (als je juist gemeten hebt: altijd zelfde tijd, zelfde omstandigheden) dat je die cyclus geen eisprong hebt gehad. Komt dit meerdere cycli voor maak dan een afspraak met je huisarts of gynaecoloog en neem je temperatuurcurve mee.
Noteer op de temperatuurcurve ook wanneer jullie seks hebben gehad. Bewaar deze curve goed, want mocht het toch niet lukken om zwanger te worden, dan zal de arts je ook vragen om een temperatuurcurve bij te houden en dan heb je hem al en geeft dat een voorsprong op verder onderzoek.
Heb je een cyclus, gemeten vanaf de eerste dag van je menstruatie tot de eerste dag van je volgende menstruatie, korter dan 21 dagen, dan is de kans groot dat je geen eisprong hebt. Omdat een eitje minimaal 8 dagen nodig heeft om te rijpen en de eisprong altijd 14 dagen voor je volgende menstruatie is, is er bij een 21 daagse cyclus onvoldoende tijd voor een eirijping.

Gerelateerde berichten
Pregnancy Test On Calendar And Baby Shoes
Hoe lang duurt het voor je zwanger bent?

Hoe snel je zwanger wordt is afhankelijk van veel factoren.

Gezonde Voeding Als Je Zwanger Wilt Worden
Kinderwens? Leefstijl vóór bevruchting van cruciaal belang

Ruim voor je zwangerschap zouden jullie al een gezonde leefstijl moeten aanhouden. Waarom dat zo is?

Stoppen Met De Pil Wanneer Vruchtbaar
Stoppen met de pil, wat gebeurt er

Wat verandert er in je lijf als je stopt met de pil? Ben je direct weer vruchtbaar?

Zwanger Worden, Hoe Werkt Je Lichaam Eigenlijk
Hoe werkt je lichaam

Wat gebeurt er eigenlijk iedere maand in jouw lichaam. De cyclus uitgelegd.

Zwanger Worden Informatie Baby Op Komst Klein
Onderwerpen A-Z BabyWens/ zwanger worden

Alle onderwerpen over zwanger worden overzichtelijk op 1 pagina. Zo vind jij makkelijk wat je zoekt

geslacht baby bepalen
Hoe wordt het geslacht bepaald?

Wat zorgt ervoor dat je een jongen of meisje krijgt en kun je zelf invloed uitoefenen op het geslacht van Lees meer

Meer lezen in de categorie

Interessant? Deel dit bericht

Zoek binnen de site

Alles over zwanger worden

Lekker en gezond eten tijdens je zwangerschap.
Niet alleen voor jezelf, ook voor je nog ongeboren kindje.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Leer alle signalen van je baby kennen.
Én hoe je hier het beste op kunt reageren.