Bevalling bij stuitligging

Bevalling bij stuitligging

minami leaderboard 3

Als de baby aan het eind van de zwangerschap met de billen naar beneden ligt, wordt dit een stuitligging genoemd.

Als bij de diverse onderzoeken is gebleken dat een normale vaginale bevalling mogelijk is en jullie hebben ervoor gekozen om een vaginale bevalling na te streven zal er, net als bij een hoofdligging, worden afgewacht tot de bevalling zich spontaan aandient.

Zodra de weeën zich regelmatig en krachtig aandienen, neem je contact op met het ziekenhuis. Meestal zal men je vragen om direct naar het ziekenhuis te komen.

728x90 ovn leaderboard

Ontsluiting bij een stuitligging:

De ontsluiting kan bij een stuitligging wat langer duren omdat de druk die op de baarmoedermond wordt uitgeoefend niet zo gelijkmatig is als bij een hoofdligging. Bij een hoofdligging drukt er immers een mooi rond deel op de baarmoedermond, wat ervoor zorgt dat de baarmoedermond open wordt gedrukt.

Bij een stuitligging, zeker bijeen volkomen stuit, als de voetjes dus het eerst komen, is de druk op de baarmoedermond niet zo gelijkmatig als bij een hoofdje. Hierdoor kan de ontsluiting wat moeizamer gaan. Dit is ook de reden waarom men bij een stuitligging de vliezen zo lang mogelijk heel laat.

Zolang de vliezen niet gebroken zijn heb je voor het stuitje meestal een vochtblaas die de functie van het hoofdje qua druk op de baarmoedermond, kan overnemen.

Persdrang bij een stuitligging:

Het is bij een stuitligging erg belangrijk dat je pas gaat persen als er echt volledige ontsluiting is. Vaak krijg je al eerder persdrang omdat er b.v. een voetje op je anus drukt.
Je mag aan deze persdrang absoluut niet toegeven. Het grootste deel van het kindje (het hoofdje) komt immers als laatste en al kan de stuit misschien al door 8 cm. ontsluiting heen, het hoofdje heeft echt 10 cm nodig. Dus hoe moeilijk soms ook, wacht met meedrukken tot de gynaecoloog volledige ontsluiting heeft geconstateerd.

Persen bij een stuitligging:

Als je mag gaan persen dan verschilt het niet zoveel of de kleine in hoofd- of in stuitligging ligt. Je moet alles op alles zetten om de kleine eruit te krijgen.

Bevalhouding All Fours KleinDe all fours houding is bewezen het meest effectief bij een stuitligging en voorkomt vaak dat er ingegrepen of mee geduwt hoef te worden door de arts. Bij een stuitligging is het, nog belangrijker dan bij een hoofdligging, erg belangrijk dat je goed luistert naar de instructies van de gynaecoloog. Als het kontje en een deel van het lichaampje is geboren kan het zijn dat je een wee moet wegzuchten omdat de gynaecoloog graag een nieuwe wee afwacht voor de geboorte van het hoofdje. Bereid je hier op voor.
Eerst moet je een tijd uit alle macht persen en als je denkt dat je er bijna bent word je ineens verteld dat je moet zuchten, en hoe sterk je perswee ook is, probeer uit alle macht te zuchten. De geboorte van het hoofdje moet bijvoorkeur in een wee gebeuren, dus het is belangrijk dat je met een nieuwe wee begint als het hoofdje er bijna aankomt.
Bij een stuitligging wordt bijna standaard een knip gezet, dit is om zoveel mogelijk ruimte te creëren voor het hoofdje. Een enkele keer is een knip niet nodig, bijvoorbeeld als je al meerdere kinderen hebt gehad.

Breken vliezen bij stuitligging

Als de bevalling begint met het breken van de vliezen, dan bel je direct de gynaecoloog.

Omdat een stuitje het bekken niet zo goed afsluit als een hoofdje, kan het zijn dat de navelstreng kan uitzakken, vooral als het stuitje niet is ingedaald kan dit voorkomen. Het is dan ook belangrijk dat je weet wat je moet doen als je vliezen breken.

Tip: vraag je gynaecoloog tijdens de zwangerschapscontrôle, wat je moet doen als de vliezen breken. Wat je wilt weten is of je gewoon mag blijven rondlopen en op eigen kracht naar het ziekenhuis mag komen, of, als het stuitje niet is ingedaald, moet je gaan liggen als de vliezen breken en direct de gynaecoloog bellen?

Gerelateerde berichten
Bevallen In Het Ziekenhuis, Wat Zit Er In Je Ziekenhuiskoffertje
Benodigdheden voor de ziekenhuis bevalling

Wat neem je eigenlijk mee als je in het ziekenhuis gaat bevallen?

Inwendig Onderzoek
Inwendig onderzoek

Is een inwendig onderzoek nodig tijdens zwangerschap? En hoe vaak gebeurt het tijdens je bevalling?

pijn bevalling
Hoe ga je om met de pijn, wat zorgt ervoor dat je goed ontsluit?

Alle info om de weeën zo goed mogelijk op te vangen. En uitleg ho de ontsluiting werkt.

man steunt vrouw tijdens bevalling
Persweeën

Hoe herken je persweeën en wat als je nog niet mag persen?

Wanneer Begint De Bevalling, De Baby Is De Baas
De baby is de baas

Het lijkt er op dat de baby bepaalt wanneer de bevalling begint.

Hoe Gaat Dat Ontsluiten, Verweken En Verstrijken Van Baarmoedermond
Begin bevalling: voor iedereen anders

Hoe je bevalling begint is per persoon verschillend, toch zetten we eea voor je op een rijtje

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.