Keizersnede baby’s hebben andere darmbacteriën

Keizersnede baby’s hebben andere darmbacteriën

Uit een groot Brits onderzoek blijkt dat baby’s die geboren worden door middel van een keizersnede veel minder gezonde darmbacteriën hebben dan baby’s die vaginaal geboren worden.

In onze darmen leven ontelbare darmbacteriën, gezonde en minder gezonde. De gezonde darmbacteriën zijn heel belangrijk voor het ontwikkelen van een goed immuunsysteem. Na een keizersnede leven er minder gezonde bacteriën in de darmen van baby’s.

Het aantal keizersnedes stijgt wereldwijd, zo ook het aantal kinderen met auto-immuunziekten als astma, allergieën en diabetes. Of het één met het ander te maken heeft moet beter onderzocht worden.

Voor het Britse onderzoek werd de ontlasting van 596 gezonde baby’s en 175 moeders onderzocht, het is het grootste onderzoek ooit gedaan naar het darmmicrobioom van baby’s. 314 baby’s waren vaginaal geboren, 282 via een keizersnede. In de poep werd onderzocht welke bacteriën aanwezig waren toen de baby’s  vier, zeven en 21 dagen oud waren.

“We ontdekten dat de manier waarop baby’s worden geboren een grote impact had op hun darmbacteriën”, vertelt microbioloog Trevor Lawley. Baby’s die vaginaal geboren waren hadden veel meer gezonde bacteriën dan baby’s die via een keizersnede geboren waren. Bij keizersnede baby’s werden weer veel meer schadelijke bacteriën gevonden. Ook baby’s wiens moeders bij de bevalling antibiotica hadden gekregen hadden veel minder gezonde bacteriën in hun darmen.

Voor de geboorte zijn de darmen van een baby zo goed als steriel, er leven nog geen bacteriën in. Het eerste contact met bacteriën is van groot belang voor het ontwikkelen van een gezonde darmflora. Vaginaal geboren baby’s komen tijdens hun geboorte in contact met de bacteriën uit de darmen van de moeder en dit zorgt voor een betere ontwikkeling van het darmflora dan bij baby’s die via een keizersnede geboren worden. Zij komen vooral in contact met omgevingsbacteriën van het ziekenhuis en van het verplegend personeel, wat veel vaker schadelijke bacteriën zijn.

In hoeverre de manier van geboren worden gevolgen heeft voor het ontwikkelen van een gezonde darmflora in het latere leven is nog niet voldoende onderzocht. Meer onderzoek is nodig om te kunnen zeggen dat een stijging van het aantal keizersnedes een mede oorzaak is van het stijgen van auto-immuunziekten.

Bron: Nature (international journal of science)

 

 

 

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.