Voor- of laagliggende placenta

Wat als je placenta (moederkoek) laag in de baarmoeder ligt?

Placenta Normale Ligging, Meestal Bovenin De BaarmoederMeestal groeit de placenta (moederkoek) ergens boven in de baarmoeder.
Een enkele keer komt het voor dat de placenta over de uitgang van de baarmoeder (voorliggende placenta), of er laag onder in de baarmoeder (laagliggende placenta), ligt.

Normaal gesproken wordt een voorliggende – of laagliggende placenta met de echo gezien. Als het om een vroege echo gaat zegt dit gelukkig niet dat de placenta zo laag zal blijven liggen.

Door de groei van de baarmoeder wordt in de overgrote meerderheid van de gevallen de placenta mee omhoog getrokken. Ook als bij de 20 weken echo gezien wordt dat je placenta laag ligt kan hij nog prima omhoog getrokken worden als de baarmoeder groeit.

Later in de zwangerschap wordt de verloskundige op het spoor gezet van een laag- of voorliggende placenta als het hoofdje van de baby niet wil indalen aan het eind van de zwangerschap  of als de baby verkeerd ligt (zie liggingsafwijkingen).
Door middel van de echo wordt dan de diagnose gesteld van voor- of laagliggende placenta.

Voorliggende placenta (placenta praevia):

Voorliggende Placenta, Placenta praevia: De Baby Kan Niet Normaal Geboren WordenHet komt regelmatig voor dat bij de eerste echo (vroeg in de zwangerschap) gezien wordt dat de placenta over de baarmoedermond (de uitgang) ligt.

Meestal groeit de placenta met de groei van de baarmoeder mee omhoog en zal bij een latere echo ter controle, worden gezien dat de placenta er niet meer voor ligt.

Blijft de placenta, geheel of gedeeltelijk, voor de baarmoedermond liggen (0,2% van de zwangerschappen), dan kan het kind niet vaginaal geboren worden. De uitgang wordt immers geblokkeerd door de moederkoek.

Er staat dan bij voorbaat vast dat er een keizersnede zal volgen. De voorliggende placenta kan zeer veel bloedverlies veroorzaken in de zwangerschap.

Door het overmatige bloedverlies, wat overigens pijnloos is, dit in tegenstelling tot bloedverlies bij een loslating(zie placenta loslating), zal de zwangerschap meestal niet tot het einde worden uitgedragen.

Bij een voorliggende placenta mag er geen geslachtsgemeenschap plaatsvinden omdat de penis de placenta kan beschadigen.

Laagliggende placenta:

Laagliggende Placenta, Het Ligt Eraan Hoe Laag Hij Ligt Of De Baby Normaal Geboren Kan WordenAls de placenta onder in de baarmoeder ligt, maar niet over de baarmoedermond heen, kan dat een belemmering zijn voor het indalen van het hoofdje van de baby.

De placenta neemt immers een deel van de ruimte in, waardoor er geen plaats is voor het hoofdje.

Of je vaginaal kunt bevallen is in deze situatie vaak niet van tevoren te zeggen.

Meestal wordt geadviseerd om in het ziekenhuis te bevallen zodat men kan ingrijpen als blijkt dat ook tijdens de ontsluiting het hoofdje niet kan indalen of dat de placenta teveel bloedverlies veroorzaakt.

Gerelateerde berichten
Zwanger Van Week Tot Week, Zwangerschapskalender Van Babyopkomst
Zwanger van week tot week

Hoe ontwikkelt je baby zich in de zwangerschap én wat gebeurt er in jouw lijf lees je per week van Lees meer

Zwangerschapskalender To Do's
To Do’s zwangerschap

Jouw to-do's in de zwangerschap. per trimester gerangschikt. Zo heb je een overzichtelijke lijst van alles wat je moet regelen.

Fit En In Balans Bevallen
Fit en in balans zwanger en bevallen

Lekker fit en ontspannen je zwangerschap door én heel goed voorbereid zijn op je bevalling. Deze online cursus bied je Lees meer

Voeding in zwangerschap online cursus
Voeding in zwangerschap

Gezonde voeding, zoooo belangrijk nu je zwanger bent. Maar wat is gezond en wat heb je nodig?

zwanger sporten
Sporten in zwangerschap

Welke sporten mag je wel of niet uitoefenen en waar moet je op letten qua intensiteit?

Ik Ben Zwanger Artikelen Baby Op Komst
Onderwerpen A-Z zwanger

Makkelijke lijst met alle onderwerpen op alfabet

Meer lezen in de categorie

Interessant? Deel dit bericht

Lekker en gezond eten tijdens je zwangerschap.
Niet alleen voor jezelf, ook voor je nog ongeboren kindje.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Leer alle signalen van je baby kennen.
Én hoe je hier het beste op kunt reageren.