Keizersnede bij eerdere bevalling

Keizersnede bij eerdere bevalling

Banner Header Nw Site Klein

Wat is het beleid als je bij een eerdere bevalling een keizersnede hebt gehad?

Als een eerdere bevalling is geëindigd in een keizersnede (sectio caesarea), dan zal je voor ieder volgend kind in het ziekenhuis moeten bevallen onder leiding van de gynaecoloog of tweedelijns verloskundige (verloskundige die in het ziekenhuis werkt).

728x90 ovn leaderboard

Controles bij verloskundige

Dit wil niet zeggen dat je ook de hele zwangerschap onder behandeling moet zijn van de gynaecoloog.
Vaak is het mogelijk dat je een groot deel van de zwangerschap onder controle bent bij je eigen verloskundige in de buurt, als je dit wilt.

Of dit kan is afhankelijk van de reden van de sectio. Overleg hierover met je verloskundige.
Het is vaak wel zo prettig als je de eerste controle (bij 12 weken) een afspraak maakt bij de verloskundige. Zij zal je dan vertellen of je bij haar mag blijven of niet.

Ook al moet je vanaf het begin naar de gynaecoloog, dan is het toch prettig om de verloskundige in kennis te stellen van je nieuwe zwangerschap. Mocht er ooit iets zijn, dan is het vaak makkelijker om de verloskundige te bellen dan de gynaecoloog (bv. ’s nachts en in het weekend). Bovendien komt de verloskundige na de bevalling het kraambed controleren als je weer thuis bent. Het is wel zo prettig als zij weet dat ze in die periode bij jouw kraambed kan verwachten.

Gratis Baby op komst pakket

Schrijf je in en ontvang ons nieuwste magazine, het 9 maanden plan, het handboek Gezond zwanger en nieuws omtrent jouw zwangerschap in je e-mail.

"*" geeft vereiste velden aan

Bevallen na een eerdere keizersnede

Na een eerdere keizersnede wil het niet zeggen dat je nooit meer vaginaal zal kunnen bevallen.

In 9 van de 10 gevallen zal men bij een volgend kind een normale bevalling nastreven. Een enkele keer komt het voor dat het zeker is dat je nooit vaginaal zal kunnen bevallen (bv. te nauw bekken), meestal vertelt de gynaecoloog je dit na de eerste sectio.

Mocht je niet weten waarom de sectio is gedaan, vraag er dan naar.

Heb je bij de eerste een zeer nare bevalling gehad die uiteindelijk, na lang tobben, geëindigd is in een keizersnede?

Veel vrouwen die bij een eerste een zeer langdurige of vervelende bevalling hebben gehad, waarbij van alles geprobeerd is om een vaginale bevalling te laten slagen maar die uiteindelijk geëindigd is in een keizersnede, zien erg op tegen een volgende bevalling.
“Dit nooit meer” is een veel gehoorde kreet van vrouwen die bij de eerste een zware bevalling hebben gehad die uiteindelijk eindigde in een (spoed) keizersnede. Voor sommige vrouwen is een traumatische bevalling zelfs een reden om niet aan een tweede kind te beginnen.

Praat hierover. Ben je zo bang voor een volgende bevalling dat het je zelfs tegenhoudt om opnieuw zwanger te worden, maak dan vóór een volgende zwangerschap een afspraak met je verloskundige om je angst te bespreken. Vaak is het mogelijk om op voorhand afspraken te maken over wat je wel en niet wilt bij een volgende bevalling.

In Nederland is het niet heel gebruikelijk om op voorhand een keizersnede af te spreken als daar geen duidelijke medische reden voor is, maar in de praktijk blijkt dat er best afspraken te maken zijn als je een eerdere bevalling traumatisch ervaren hebt.
Blijf dus niet met je angst en trauma rondlopen, bel je verloskundige of arts voor een afspraak en bespreek je angsten en twijfels om ooit nog zwanger te worden. Je zult waarschijnlijk merken dat er meer mogelijk is dan je van te voren had gedacht.

Gerelateerde berichten
Alcohol In De Zwangerschap Kan 1 Glaasje Kwaad
Alcohol in de zwangerschap

Wat doen alcohol met je baby in de zwangerschap?

Tweeling, 1 Of 2 Eiig, Dit Is Het Verschil
Meerling zwangerschap

Hoe ontstaat een twee (of meer) ling eigenlijk? Is het erfelijk?

Echo
Echo

Welke echo's kun je in de zwangerschap krijgen en welke zijn standaard?

Pretecho, Waar Let Je Op Als Je Een Pretecho Wilt Laten Maken
Pret echo

Als je een pretecho wilt laten maken zijn er een aantal dingen die je van te voren moet weten en Lees meer

zelf hartje luisteren
Zelf naar het hartje luisteren baby

Als partner kun je prima zelf het hartje luisteren van je baby. Wij leggen uit hoe.

zwangerschapscontroles
Wel of niet mee op controle

Gaat je partner mee op controle en zo ja hoe vaak dan?

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.