Zwangerschapscursus: haptonomie
Zwangerschapscursus: haptonomie
Zwangerschapshaptonomie legt de nadruk op het contact tussen het kindje in de buik en de ouders.
Bij zwangerschapshaptonomie gebeurt dat door middel van aanraking van de buik. Het kindje heeft het vermogen dit te voelen en hierop te reageren door naar je hand toe te komen.
De naam Haptonomie is afgeleid van een samenvoeging van twee Griekse begrippen, ‘hapsis’ welke betekent gevoelscontact, de tastzin betreffend, gevoel(-beleving) en ‘nomos’ welke betekent wet, regel, norm. ‘Hapto’ betekent: ik vestig een relatie door tactiel (= door aanraking) contact om te helen, om heel te maken, om de ander in zijn bestaan te bevestigen. Dit affectieve contact is karakteristiek voor de haptonomische benadering en begeleiding.
De bijeenkomsten met de haptotherapeut heet geen cursus maar begeleiding. De therapeut(e) wordt geen docent genoemd, maar is de begeleider. Tijdens de begeleiding gaat het erom dat je luisterend gaat voelen naar het kindje, waardoor je het contact dat er is tussen jou en je kind al voor de geboorte gaat ervaren. Door middel van de aanraking kunnen jij, je partner en het kindje met elkaar vertrouwd raken en elkaar welkom heten. In het begin van de begeleiding wordt vooral aandacht besteed aan de wijze van aanraken en aan de emoties die daarbij waargenomen kunnen worden.
Er worden geen specifieke ademhalingsoefeningen gedaan. Wel zul je samen leren hoe je met de pijn kunt omgaan en je ruimte kunt maken in je lijf om je baby te begeleiden tijdens de geboorte.
Bij zwangerschapshaptonomie wordt er veel aandacht besteed aan het contact maken van beide ouders met het kindje, maar ook praktische informatie over de bevalling ontbreekt natuurlijk niet.
Minder aandacht voor ademhalingsoefeningen
De bijeenkomsten zijn: ontspannend en tegelijkertijd intensief, verrijkend, verdiepend in het contact met elkaar.
Meestal gaat het om individuele begeleiding (jij en je partner), hierdoor zijn de kosten hoger dan bij groepscursussen, maar is er ook veel tijd en aandacht voor jullie samen (en jullie baby). Bij haptonomie gaat het vooral om jullie contact met elkaar en met je (ongeboren)baby. Er is veel aanraking, buik en benen zijn bloot tijdens de bijeenkomst. Een belangrijk onderdeel tijdens de begeleiding is het aanraken door de partner van moeder en het kindje in de buik. Eerst maakt de moeder met de baby in haar buik contact, dan de vader.
Er wordt niet gepuft. Als de vrouw leert naar haar lichaam te luisteren en haar kind te voelen, is de ademhaling vanzelf diep, zo is de gedachte bij haptonomie.
De ouders krijgen uiteraard ook uitleg over het verloop van de zwangerschap en de bevalling. Er wordt voorbereid op de bevalling zoals het opvangen van ontsluitings- en persweeën. Met behulp van oefeningen en uitleg wordt meer inzicht en vertrouwen in je lichaam te geven.
Een ander onderdeel dat uitvoerig aan bod komt is leren omgaan met angst en de pijn tijdens de bevalling.
Gemiddeld gaat het om 5-6 bijeenkomsten waarvan 1 na de bevalling.
Wist je dat je ook online prima kunt voorbereiden op je bevalling? Wij bieden je maar liefst 3 verschillende online bevalcursussen aan. Te volgen waar en wanneer jij wilt.
Dit bericht delen of bewaren?
Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.
Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.