Babymoon

Tips voor fijne vakantie zwanger

Nog even lekker er tussenuit voordat de baby geboren wordt een heerlijk idee. Maar kun je overal heen als je zwanger bent, hoe gaat het met vliegen? Mag je inentingen voor bepaalde landen krijgen? Waar moet je op letten qua hygiëne? Dit zijn zomaar een paar dingen die je aandacht vragen als je er nog even lekker opuit trekt in je zwangerschap.

Babymoon

Tips voor fijne vakantie zwanger

Nog even lekker er tussenuit voordat de baby geboren wordt een heerlijk idee. Maar kun je overal heen als je zwanger bent, hoe gaat het met vliegen? Mag je inentingen voor bepaalde landen krijgen? Waar moet je op letten qua hygiëne? Dit zijn zomaar een paar dingen die je aandacht vragen als je er nog even lekker opuit trekt in je zwangerschap.

Tips voor jullie babymoon

Op vakantie in de zwangerschap, daar is een naam voor: Babymoon.

Lekker nog even samen weg, nu kan het nog. Op vakantie gaan als je zwanger bent kan dan ook prima.

De beste periode voor een babymoon is het tweede trimester. In het eerste trimester hebben veel zwangeren nog last van kwaaltjes als misselijkheid en extreme vermoeidheid en in het laatste trimester ben je vaak toch wat minder mobiel en zit je dikker wordende buik regelmatig in de weg. Ook krijg je vaak meer last van de warmte naarmate je zwangerschap vordert.

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden nu je zwanger bent, zo mag je niet alle inentingen krijgen, maar je moet ook extra opletten met je voeding als je naar het buitenland gaat bijvoorbeeld.

Wij zetten alle zaken waar je rekening mee moet houden als je op vakantie gaat in de zwangerschap voor je op een rij, zodat jullie alleen nog maar hoeven te genieten van deze laatste vakantie samen.

Reizen zwanger

Als zwangere heb je wat sneller last van je rug en je bekken. Door regelmatig een andere houding aan te nemen kun je voorkomen dat de reis zo belastend voor je is dat het niet leuk meer is.

Natuurlijk ligt het er ook erg aan hoever je zwanger bent. Zit je in de eerste helft van de zwangerschap dan zullen deze klachten meestal veel minder zijn en is het makkelijker om lang te reizen dan wanneer je al voorbij de 30 weken bent en de dikke buik een echte belemmering kan gaan worden om lekker te zitten.

Vooral als je zwangerschap al wat verder gevorderd is, is het verstandig om goed over nadenken of een heel lange autorit of vliegreis nu wel zo plezierig voor je is.
Medisch gezien kan het allemaal best, maar bedenk of je zelf denkt dat je het nog vol kunt houden om uren achtereen te moeten zitten zonder noemenswaardige beweging.
Bij een autorit kun je natuurlijk wat vaker en langer stoppen, maar bij een vliegreis is je bewegingsmogelijkheid toch erg beperkt.

Neem wat extra zaken mee tijdens jullie Babymoon

Medische gegevens

Het is verstandig om je verloskundige te vragen om een kopie van je zwangerschapskaart.

Stel dat je, om wat voor reden dan ook, bij een arts terechtkomt, dan kun je laten zien dat je zwanger bent, hoever je bent en hoe de controles tot nu toe zijn verlopen. Bovendien is het prettig als de arts kan zien of er belastende dingen zijn in je medische voorgeschiedenis.

Verder wordt aanbevolen om O.R.S. mee te nemen, te koop bij apotheek en drogist.

Dit is een mengsel van glucose en zouten en wordt opgelost in water, het voorkomt uitdroging bij diarree. Als medicijn tegen diarree kun je als zwangere vrouw een koolabsorberend middel (bijvoorbeeld Norit) meenemen. Andere medicijnen, zoals loperamide, tegen diarree worden afgeraden in de zwangerschap.

Een goed middel tegen insectenbeten. Hoewel insectenbeten in het algemeen slechts wat ongemak veroorzaken kunnen beten van sommige insecten infecties overbrengen. Probeer je dus extra goed te beschermen tegen insectenbeten.

Tekentang

Teken komen steeds meer voor in bossen en struiken. Sommige teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. Je kunt voorkomen dat je een teek krijgt door in bossen en in duinen je lichaam volledig te bedekken. Als je toch een teek hebt, verwijder hem dan liefst met een tekentang.

Zet de tekentang over het lijf van de teek, net boven je huid en draai tegen de klok in, de teek zal dan loslaten. Gebruik geen alcohol of andere middelen om de teek te verdoven want juist dan zal de teek de vloeistof in het lichaam uitspugen in jouw huid.

Schrijf op wanneer je een teek gehad hebt en houdt de plek een tijdje goed in de gaten. Komt er een rode kring om de plek waar de teek gezeten heeft, laat je huisarts er dan naar kijken

Overzicht onderwerpen
    Gratis Baby op komst pakket

    Schrijf je in en ontvang ons nieuwste magazine, het 9 maanden plan, het handboek Gezond zwanger en nieuws omtrent jouw zwangerschap in je e-mail.

    "*" geeft vereiste velden aan

    Lange auto- of busreis zwanger

    Afhankelijk van hoever je zwanger bent kan een lange autorit een forse belasting zijn. Vooral als je al wat verder zwanger bent heb je toch sneller last van pijn in je rug of bekken en wordt lang stilzitten echt een probleem. Richt de auto daarom zo in dat je de passagiersstoel in slaapstand kunt zetten zodat je ook even kunt gaan liggen als je last krijgt van je rug of bekken.

    Stop vaker dan normaal om je benen te strekken. Dit is niet alleen belangrijk om bovenstaande klachten te verminderen, maar ook ter voorkoming van trombose.

    Als zwangere heb je een verhoogd risico op trombose omdat je aderen wat slapper worden en de zwangere baarmoeder de bloedstroom belemmert. Als je lang stilzit wordt het risico van trombose verhoogd. Stop liefst ieder uur kort om even rond te lopen en iedere twee uur wat langer om zo je lichaam echt even een andere houding te geven. Door regelmatig te bewegen verminder je, naast het risico van trombose, de kans op vochtophoping in je voeten en benen (oedeem).

    Ook bij een busreis is het belangrijk dat je regelmatig een stukje loopt, al is het maar in het gangpad heen en weer. Let hierbij dan wel op dat je dit doet op de snelweg en niet op een bochtige binnenweg, dit om het risico van vallen te beperken. Vraag bij een busreis een stoel waar je zoveel mogelijk beenruimte hebt en een stoel die je in verschillende standen kunt zetten.

    Vliegen zwanger

    Hoe lang je mag vliezen zwanger verschilt sterk per vliegtuigmaatschappij.

    Bij de één mag je niet verder zijn dan 32 weken zwangerschap, terwijl bij de ander tot 36 weken gevlogen mag worden. Check dus van tevoren bij de maatschappij van je keuze wat hun beleid is.

    Als er geen medische redenen zijn waarom je niet zou mogen vliegen dan kan vliegen prima gedurende de hele zwangerschap.

    Daar een bevalling vanaf 37 weken zwangerschap heel normaal is wordt uiteraard afgeraden om rond die tijd nog verre reizen te maken.

    Als zwangere heb je een verhoogd risico op trombose omdat je aderen wat slapper worden en de zwangere baarmoeder de bloedstroom belemmert. Als je lang stilzit wordt het risico van trombose verhoogd. Het is dus belangrijk dat je probeert om regelmatig je benen te strekken en even te gaan staan. Check daarom vroeg in en vraag om een stoel met extra beenruimte. Je kunt dit ook al aangeven bij het boeken, maar de meeste maatschappijen boeken speciale verzoeken niet van tevoren.

    Bij lange vliegreizen is het heel belangrijk dat je regelmatig in het gangpad heen en weer loopt, door middel van lopen help je de bloedstroom en voorkom je dat er een stolsel gevormd wordt.

    Is het heel lastig om telkens uit je stoel te komen, omdat je bijvoorbeeld een paar mensen moet passeren, wiebel dan in ieder geval zeer regelmatig met je voeten. Dus wisselend je hak en tenen in de grond en zet zo spanning op de spieren in de kuit. Maar het beste is wel om regelmatig een stukje te lopen.

    Als je al last hebt van spataderen is het verstandig om tijdens de vliegreis steunkousen te dragen. Daarnaast moet je kleding dragen die niet knelt.

    Door de lage luchtdruk in een vliegtuig krijg je minder zuurstof binnen, hierdoor kun je wat minder alert zijn dan normaal. Door de lage luchtdruk komt alcohol extra hard aan, natuurlijk wordt alcohol in de zwangerschap al ontraden, maar in het vliegtuig wordt het afgeraden alcohol te gebruiken omdat één glaasje, door de lage luchtdruk, dezelfde invloed heeft als twee glazen bij een gewone luchtdruk.

    Drink veel tijdens een vliegreis, maar geen koffie of cola

    De lucht is in een vliegtuig veel droger dan normaal. Uitdroging kan dan ook optreden als je niet voldoende drinkt. Drink ruim meer dan je normaal doet. Neem liever niet teveel koffie of cola, want de cafeïne versterkt het uitdrogingsproces. Overmatig uitdrogen is schadelijk voor je baby.

    Vanaf 30 weken zwangerschap vragen de meeste vliegtuigmaatschappijen om een zwangerschapsverklaring.

    Dit is een briefje waarop door de verloskundige of arts is aangegeven hoever je zwanger bent. Vraag hier dus naar bij je verloskundige.

    In een vliegtuig is het vaak een beetje koud, kleed je dus niet te dun en neem een extra vestje mee.

    Maak de veiligheidsriemen onder je buik vast.

    Speciale babymoon reizen:

    Veel reisorganisaties bieden speciale babymoon reizen aan. Wat er dan zo speciaal is aan deze reizen verschilt heel sterk per aanbieder.

    Waar de één de term babymoon reis alleen gebruikt als marketingterm biedt de ander echt fijne extraatjes op thema.

    Denk aan massages, ontspanning, fotoshoots, verwenweekends en nog veel meer.

    Er zijn babymoon arrangementen die zich richten op korte tripjes dicht bij huis met vele extraatjes voor jullie als zwanger stel, maar zeker ook babymoon reizen voor langere trips.

    In Nederland bieden verschillende hotels speciale babymoon arrangementen aan.

    Surf het op het internet eens op de zoekterm Babymoon en je zult verrast worden wat er allemaal aangeboden wordt.

    Voeding op vakantie zwanger

    Als zwangere vrouw moet je, ook in Nederland, extra opletten op je voeding.

    Rauw vlees en rauwe melkproducten mogen niet, groenten moeten extra goed gewassen worden en lever en leverproducten mogen maar zeer beperkt gegeten worden. Daarnaast is een extra goede hygiëne tijdens de bereiding zeer belangrijk. Al deze adviezen zijn in Nederland al niet makkelijk op te volgen, maar in het buitenland wordt dat vaak nog iets moeilijker. Lang niet overal wordt er immers zo goed op hygiëne gelet als bij ons en leg in het Turks maar eens uit dat je vlees echt heel goed doorbakken moet zijn.

    Vooral als je uit eten gaat is het heel belangrijk dat je goed op de hygiëne let van het restaurant dat je uitkiest.
    Nu mag je lang niet overal (bijna nergens) in de keuken kijken, maar aan het uiterlijk van het restaurant en de toiletten kun je al wel een redelijke indruk krijgen hoe het gesteld is met de hygiëne. Ziet het er niet zo fris uit, zoek dan een ander restaurant.

    • Download een vertaalapp en of neem een taal op reis boekje mee om duidelijk te maken dat je zwanger bent en je vlees dus absoluut niet rauw mag zijn.
    • Sla moet extra goed gewassen zijn, maar in een restaurant heb jij hier geen controle over. Neem daarom liever geen rauwe groenten in een restaurant maar gekookte. Zijn er geen gekookte groenten, eet dan meer fruit om zo het gebrek aan vitaminen te compenseren. Fruit wel altijd schillen.
    • Gebruik geen water uit de kraan. Ook niet om koffie van te zetten
    • Eet dus liever niet bij een kraam. In zuidelijke landen zie je regelmatig kraampjes met allerlei lekkere hapjes op straat. Hoe lekker dit er ook uitziet, vaak zie je ook dat vliegen en ander ongedierte makkelijk bij het eten kunnen komen.

    Water uit de kraan kun je in de meeste zuidelijke landen niet drinken, doe dit ook zeker niet. Koop altijd flessen mineraalwater en zet hier ook je koffie van. Koken kun je ook het beste doen met mineraalwater.

    Let bij aankoop of eten van kazen in het buitenland altijd op of het niet gemaakt is van rauwe melk. Vraag dit na als je kaas eet als dessert in een restaurant. Kaas die op een warm gerecht zit, is geen probleem, deze is zo verhit dat de bacteriën vernietigd zijn.

    Naar Turkije zwanger

    In Turkije komt Hepatitis A voor. Een zeer besmettelijke leverziekte. Het Hepatitis A virus verspreidt zich via menselijke ontlasting, besmet voedsel of water.
    Als je naar Turkije op vakantie gaat is het dan ook verstandig om je te laten vaccineren tegen Hepatitis A. Een vaccin met het gedode virus is mogelijk in de zwangerschap. Hoewel er onvoldoende gegevens zijn om de veiligheid vast te stellen, zijn er tot nu toe geen aanwijzingen voor een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen bij vaccinatie tijdens de zwangerschap.
    Daarnaast wordt voor Turkije het DTP-vaccin geadviseerd. De meeste mensen hebben deze inenting als kind gehad, maar geadviseerd wordt om dit iedere 15 jaar te herhalen. Indien je nooit eerder bent ingeënt tegen DTP wordt er geadviseerd om dit in de zwangerschap wel te doen door middel van een volledige serie van 3 inentingen.

    Turkije mag, maar laat je wel inenten.

    Ook Rabiës (hondsdolheid) komt in Turkije veel voor.

    Ben je zwanger, wil je zwanger worden of heb je net een kindje gekregen?

    Door het grote aanbod zwangerschapscursussen is het soms lastig kiezen.

    Wij ontwikkelden een keuzehulp voor jou. Op basis van een paar korte vragen laten we je zien welke (online) cursus bij jou past.

    Naar tropen zwanger

    Het is belangrijk om goed af te wegen of een reis naar de tropen tijdens de zwangerschap wel of niet gemaakt moet worden. Wanneer er tijdens de zwangerschap of tijdens vorige zwangerschappen ernstige problemen zijn ontstaan of wanneer je een ziekte of flinke bloedarmoede hebt, raden wij je aan om met jouw verloskundige of specialist te overleggen of een verblijf in deze gebieden wel verantwoord is.

    In het algemeen is er tijdens de zwangerschap sprake van een verminderde afweer. Hierdoor loop je in de zwangerschap een verhoogd risico op het krijgen van infectieziekten, bovendien kunnen deze ziekten ook ernstiger verlopen.

    Infectieziekten zorgen ook voor een verhoogd risico bij het ongeboren kind. Met name in de eerste paar maanden van de zwangerschap is het risico van een beschadiging van de vrucht groter. Hierdoor bestaat er meer kans op een miskraam. In de laatste paar maanden van de zwangerschap kan de bevalling eerder op gang komen door infectieziekten die gepaard gaan met koorts.

    De medische voorzieningen in de (sub)tropen zijn meestal slechter dan bij ons. Bepaalde geneesmiddelen zijn tijdens de zwangerschap niet toegestaan omdat ze een risico vormen voor het ongeboren kind. In veel (sub)tropische landen wordt gebruik gemaakt van dergelijke geneesmiddelen. De beperkte keuzemogelijkheid van geneesmiddelen maakt de behandeling van verschillende infectieziekten, waaronder malaria, in de zwangerschap moeilijker.

    Ga, nu je zwanger bent,  van tevoren na of er tropische- en/of infectieziektes heersen in het vakantieland van je keuze en of je ingeënt mag worden voor deze ziektes.

    Niet alle vaccinaties kunnen tijdens de zwangerschap gegeven worden

    Van de meeste vaccinaties is bekend dat zij onschadelijk zijn voor het ongeboren kind. Van een aantal vaccinaties is dat niet zeker waardoor deze worden ontraden.

    Vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio), tyfus en hepatitis A (besmettelijke geelzucht), kunnen in de zwangerschap gegeven worden.

    Inentingen tegen gele koorts en meningitis worden in de zwangerschap bij voorkeur niet gegeven. Deze vaccinaties zijn slechts voor een beperkt aantal gebieden noodzakelijk of verplicht.

    Let op, ook naar een aantal minder verre landen worden vaccinaties geadviseerd, bijvoorbeeld naar Turkije en Egypte

    Malaria is heel gevaarlijk voor een zwangere en haar ongeboren kind

    Bepaalde antimalariamiddelen, te weten Paludrine en Nivaquine, zijn door zwangeren wel in te nemen, maar honderd procent bescherming tegen de ziekte bieden deze nooit.

    Paludrine en Nivaquine zijn alleen in bepaalde tropische gebieden effectief.

    In andere gebieden moet Lariam worden geslikt, een middel dat in de eerste drie maanden van de zwangerschap niet mag worden ingenomen. Bij het gebruiken van Lariam worden vrouwen met een kinderwens dringend aangeraden om na het innemen van de laatste Lariam drie maanden te wachten met zwanger worden.

    Een malaria-aanval in de zwangerschap zal behandeld moeten worden. Therapiekeuze hangt af van de resistentie van de malariaparasiet. Hoewel er onvoldoende gegevens beschikbaar zijn over de gevolgen van een malaria-aanval en de behandeling in de zwangerschap, wordt aangenomen dat de therapie in zeer weinig gevallen schade toebrengt aan de vrucht.

    Er zijn er oor- en oogdefecten beschreven, maar behandeling is nodig. Er is dus geen keuze.

    Bloedtransfusie risico in de zwangerschap

    Na een ongeluk met veel bloedverlies kan het zijn dat er een bloedtransfusie nodig is. Bloedtransfusies zijn altijd risicovol in de tropen, maar nu je zwanger bent moet je extra opletten.

    Bloedtransfusies zijn alleen nodig bij groot bloedverlies.

    Bloed in de tropen kan besmet zijn met het AIDS-virus maar ook met hepatitis B. De ambassade van het land dat je gaat bezoeken, kan je inlichten of transfusiebloed op onder andere het AIDS-virus wordt gecontroleerd.

    Voor welke landen heb je inentingen nodig?

    De informatie hieronder over aanbevolen inentingen in vier werelddelen is zeer globaal. Ieders persoonlijke inentingsprogramma en malaria-advies is mede afhankelijk van de manier waarop men reist, van de tijdsduur van de reis en van de gebieden waar men verblijft.

    Afrika: Voor bijna alle landen in Afrika worden inentingen tegen difterie, tetanus en polio (DTP) en hepatitis A (besmettelijke geelzucht) en het slikken van malariatabletten sterk aangeraden. Sommige Afrikaanse landen stellen inenting tegen gele koorts verplicht.

    Azië: Voor de meeste Aziatische landen zijn inentingen tegen DTP, hepatitis A en buiktyfus en het slikken van malariatabletten aanbevolen, ook voor degenen die alleen een strandvakantie hebben gepland. Dit advies geldt niet voor Hong Kong, Singapore en Japan.

    Latijns Amerika: Aanbevolen worden DTP en hepatitis A en in veel landen ook malariatabletten en een vaccinatie tegen gele koorts. Veel hangt af van het land en de streek waar je naar toe reist.

    Oost-Europa: Voor de meeste Oost-Europese landen worden DTP en hepatitis A aanbevolen. Dat heeft met name te maken met de slechte hygiënische omstandigheden. In een enkel geval worden malariatabletten aanbevolen.

    Let op: ook voor veelvoorkomende vakantielanden als Turkije en Egypte heb je vaccinaties nodig!

    Vaccinatielijn

    Voor een gedetailleerder overzicht van inentingen die voor bepaalde streken worden aangeraden is een speciaal telefoonnummer opengesteld. Als je naar een land in Afrika, Azië, Midden- en Zuid-Amerika of Oost-Europa gaat kun je bellen met 0900 9584 (0,45 eurocent per minuut). Via deze lijn krijg je te horen welke vaccinaties raadzaam zijn voor jouw reisbestemming. Zeer uitgebreide informatie kun je ook krijgen via: https://www.lcr.nl

    Legionella in de zwangerschap

    Hoewel er een aantal jaren veel aandacht is geweest voor de legionella-bacterie is het risico van besmetting niet geweken. In Nederland wordt het waterleidingsysteem gecontroleerd door De Inspectie Gezondheidsbescherming, Waren en Veterinaire Zaken. Maar in het buitenland is de controle lang niet overal even goed. Een legionellabesmetting kan ontaarden in de veteranenziekte.

    Veteranenziekte is een zeer gevaarlijk ziektebeeld voor iedereen, maar zeker als je zwanger bent kan de veteranenziekte verstrekkende gevolgen hebben.

    In het ergste geval kan er zelfs een verlies van de baby optreden door een placenta loslating, maar ook vroeggeboorte ten gevolge van de hoge koorts is beschreven bij besmetting met legionella in zwangerschap.

    Tips om legionella besmetting tijdens vakantie te voorkomen

    • Laat douches en kranen op campings en hotels altijd geruime tijd met alleen heet water te laten doorlopen.
      Vraag je partner dit te doen en laat de deur bij dit doorlopen open staan, blijf gedurende die tijd ook uit de douche, dit omdat de legionellabacterie in de waterdamp druppels voorkomt.
    • Zie je op een camping dat de waterleiding boven de grond loopt, dan is het zeker oppassen geblazen, dat is altijd zo, maar nu je zwanger bent moet je hier echt op letten.
      Door de hoge temperatuur wordt het water opgewarmd tot ideale condities voor de legionellabacterie. Vraag na wanneer het systeem getest is op legionella besmetting en wat ze doen om besmetting te voorkomen.
    • Het gebruik van een eigen waterzak met daaraan een douchekop wordt om dezelfde reden afgeraden, de temperatuur van het water is een ideale bron voor de legionella bacterie.
    • Boilers in caravans of campers moeten het water tot minimaal 60 graden verhitten, lukt dit niet neem dan contact op met de leverancier.
      Als de boiler langere tijd niet is gebruikt is het verstandig de boiler en leidingen goed door te spoelen, eventueel met een ontsmettingsmiddel dat bestemd is om privézwembaden te reinigen. Daarna uiteraard wel goed spoelen met schoon water.
    • Ook als je weer thuis komt is het verstandig om alle leidingen een tijdje te laten doorlopen met alleen heet water.
    • Ook de pomp en filters van het eventuele bubbelbad moeten ontsmet worden als ze enkele weken niet gebruikt zijn.

    Bij de volgende klachten moet je onmiddellijk contact opnemen met een arts

    • Hoge koorts
    • Snel opkomende hoofdpijn
    • Spierpijn
    • Hoesten/kortademigheid
    • Braken en diarree

    Hoe sneller je erbij bent, hoe groter de kans op genezing zonder restverschijnselen bij moeder of kind.

    Een zonnesteek

    Veel mensen denken dat een zonnesteek wordt veroorzaakt door langdurige blootstelling aan de zon. Maar dit is niet helemaal waar, een zonnesteek wordt veroorzaakt door een combinatie van hitte met grote inspanning. Door langdurige inspanning, bijvoorbeeld sporten, in een zeer warme omgeving treedt door transpiratie erg veel vocht en zoutverlies op. Uiteindelijk kan dit vochtverlies zo groot zijn dat het niet meer mogelijk is om voldoende te transpireren. Daar transpiratie de belangrijkste manier is om af te koelen kan er dan makkelijk een te hoge lichaamstemperatuur ontstaan. De combinatie van vocht- en zoutgebrek en de hoge lichaamstemperatuur geeft klachten als hoofdpijn en duizeligheid, ook kan er spierzwakte optreden. In ernstige gevallen kan iemand wartaal gaan uitslaan.

    Een zonnesteek is gevaarlijk in de zwangerschap. Door de uitdroging kan de placenta minder goed werken en kan de vrucht in gevaar komen. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat een te hoge lichaamstemperatuur vroeg in de zwangerschap afwijkingen aan het kind of een miskraam kan veroorzaken.

    Bij de eerste tekenen van een zonnesteek is het belangrijk om voor afkoeling te zorgen met lauw water en het vocht- en zoutgebrek aan te vullen door veel te drinken (niet te koud) en een oplossing van ORS te gebruiken (zie Uit voorzorg meenemen).

    Je kunt een zonnesteek voorkomen door niet te gaan sporten op het heetst van de dag en een hoed of pet te dragen als de zon op zijn hoogst staat.

    Meer lezen

    Griepprik zwanger
    Waarom je DHA (omega 3) status testen?
    Omega 3 in zwangerschap
    Zwangerschapstest
    Onderwerpen A-Z zwanger
    Omgaan met stress in de zwangerschap

    Dit bericht delen of bewaren?

    Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

    Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
    In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

    Gerelateerde berichten
    Alcohol In De Zwangerschap Kan 1 Glaasje Kwaad
    Alcohol in de zwangerschap

    Wat doen alcohol met je baby in de zwangerschap?

    Tweeling, 1 Of 2 Eiig, Dit Is Het Verschil
    Meerling zwangerschap

    Hoe ontstaat een twee (of meer) ling eigenlijk? Is het erfelijk?

    Echo
    Echo

    Welke echo's kun je in de zwangerschap krijgen en welke zijn standaard?

    Pretecho, Waar Let Je Op Als Je Een Pretecho Wilt Laten Maken
    Pret echo

    Als je een pretecho wilt laten maken zijn er een aantal dingen die je van te voren moet weten en Lees meer

    zelf hartje luisteren
    Zelf naar het hartje luisteren baby

    Als partner kun je prima zelf het hartje luisteren van je baby. Wij leggen uit hoe.

    zwangerschapscontroles
    Wel of niet mee op controle

    Gaat je partner mee op controle en zo ja hoe vaak dan?