(Onnodig) vaak een inleiding en knip bij bevalling

(Onnodig) vaak een inleiding en knip bij bevalling

adv keuzetest

In Nederland wordt maar liefst 33% van de bevallingen van een eerste kind ingeleid, 46% krijgt een knip!

Dit blijkt uit een internationaal studie in 2020 in 13 landen van de afdeling Midwifery Science van Amsterdam UMC.

Onderzoeker en verloskundige Anna Seijmonsbergen-Schermers: “In een internationale studie onderzochten we het gebruik van ingrepen tijdens de bevalling in 13 landen onder vrouwen vanaf 37 weken zwangerschap. Wat het aantal inleidingen van de bevalling betreft, zagen we dat Nederland op de tweede plek staat van deze 13 landen.”

728x90 ovn leaderboard

Nederland op tweede plaats met inleiding

Van vrouwen die bevielen van hun eerste kind werd 33% ingeleid in Nederland en 14% tot 36% in andere landen. Van vrouwen die al eerder bevallen waren kreeg 25% een inleiding en dit was 8% tot 28% in andere landen
Opvallend was ook dat in landen met veel bevallingen na 42 weken zwangerschap, in verhouding meer vrouwen een spontane vaginale geboorte hadden en vrouwen minder vaak werden ingeleid of een keizersnede of knip kregen.

Gratis Baby op komst pakket

Schrijf je in en ontvang ons nieuwste magazine, het 9 maanden plan, het handboek Gezond zwanger en nieuws omtrent jouw zwangerschap in je e-mail.

"*" geeft vereiste velden aan

Bijna helft krijgt een knip bij bevalling

Daarnaast kregen in Nederland meer vrouwen een knip (episiotomie) vergeleken met de meeste andere landen.

Voor vrouwen die van hun eerste kind bevielen was dit percentage 46% in Nederland, terwijl het maar 6% was in Zweden en 7% in Denemarken. Bij vrouwen die al eerder bevallen waren, was het percentage knippen in Nederland 14% en slechts 2% in Zweden en Denemarken.

Medische noodzaak?

Medische ingrepen kunnen de gezondheid van moeder of kind verbeteren. Maar de grote verschillen tussen landen laten zien dat de redenen om deze ingrepen toe te passen niet overal hetzelfde zijn.
Seijmonsbergen-Schermers: “Er was geen significant verschil in babysterfte tussen de landen. De grote verschillen tussen de landen zijn een signaal dat in sommige landen teveel en in andere landen mogelijk te weinig medische ingrepen worden gedaan. Omdat we in Nederland veel vrouwen inleiden en veel knippen zetten, is het belangrijk dat we kritisch kijken of dat niet minder kan. Het is goed mogelijk dat we met minder inleidingen en knippen net zulke goede uitkomsten voor moeder en kind zullen hebben.”

bron: UMC Amsterdam

Noot van de redactie:

Blijf zelf altijd kritisch als een inleiding of knip wordt voorgesteld.

Vraag na wat de medische noodzaak is. Is je baby in gevaar en moet er daarom haast gemaakt worden? Als de redenen die worden gegeven je niet kunnen overtuigen durf dan ook NEE te zeggen. Het is jouw bevalling, jouw lijf. Zorg dat je goed voorbereid bent op je bevalling zodat je ook echt kunt meepragen en meedenken over medische ingrepen.

Geen tijd of zin om naar een zwangerschapscursus te gaan? We zien dat in het drukke leven van steeds meer vrouwen (stellen) het volgen van groepslessen op vaste tijden niet past in hun leven.

Omdat we het zo ontzettend belangrijk vinden dat je goed voorbereid aan je bevalling begint (als verloskundigen zien we echt verschil in bevallingen van vrouwen die zich goed hebben voorbereid) hebben wij samen met medisch professionals (zoals verloskundigen) diverse online zwangerschapscursussen ontwikkeld.

Eerlijk info, een reëel beeld scheppen van je bevalling en jouw handvatten bieden die echt helpen. Dat is wat we je bieden. We maken het niet mooier dan het is, geven je een reëel beeld van de bevalling, maar leren je ook hoe om te gaan met pijn, wat als het tegenvalt, hoe kan je partner je echt ondersteunen en nog veel meer. Bekijk  ons aanbod op Babyopkomst.tv 

Gerelateerde berichten
Plaats Bevalling Kiezen, Waar Wil Jij Bevallen Wat Zijn De Voor En Nadelen Van Alle Opties
Plaats bevalling kiezen

Hoe kies je voor de plaats waar je wilt bevallen? Wat is voor JOU belangrijk in je keuze?

Bevalling Vliezen Breken
Alles over het breken van de vliezen

Voor veel vrouwen een schrikbeeld: de vliezen breken terwijl je bv in de winkel staat. Gaat het breken van je Lees meer

partner bij bevalling
Bevalling, tips voor de partner

Hoe ondersteun jij je vrouw tijdens de bevalling? Tips voor de partner

Voorbereiden Op Je Bevalling
Waarom voorbereiden op bevalling

Waarom zou je je voorbereiden op je bevalling? Er is er nog nooit één blijven zitten, toch... fotografie: Renate van Lees meer

Hoe Gaat Dat Ontsluiten, Verweken En Verstrijken Van Baarmoedermond
Hoe gaat dat: ontsluiten?

Hoe werkt het eigenlijk, ontsluiten? Hoe verloopt het en wat heeft invloed op de ontsluiting?

Tips Bevalling
10 tips die pijn tijdens de bevalling verminderen

Tips van onze verloskundigen om de pijn van de bevalling te verminderen. Lees en wordt verrast wat jullie zelf kunnen Lees meer

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.