Bevalling: van 4 tot 8 cm ontsluiting
Bevalling: van 4 tot 8 cm ontsluiting
Middenfase bevalling: van 4 tot 8 cm ontsluiting
De middenfase wordt gekenmerkt door het vlotter vorderen van de ontsluiting en het sterker worden van de weeën.
De weeën komen korter na elkaar.
Ongeveer om de 4-5 minuten in het begin van deze fase en om de 2-3 minuten later in deze fase. Maar, belangrijker nog, de weeën worden krachtiger. Het wordt lastiger om de weeën op te vangen. Je hebt al je aandacht nodig bij de weeën.
Ontspannen en loslaten zorgt voor vlotter verloop bevalling:
Zorg voor een omgeving die voor jou ontspannend en comfortabel is. Alles wat je afhoudt van de aandacht bij je weeën moet weg.
Vaak is de wc of een warm bad een goede plek om je weeën op te vangen als het lastig wordt.
Wissel van houding. Waar de één het beste haar weeën kan opvangen op de wc of in bad, is voor de ander hangen over een skippy- of gymbal de beste manier. Het allerbelangrijkst is dat je een plek en houding vindt waar jij je vrij voelt om te doen wat je wilt doen. Geneer je niet om geluiden te maken als jou dat helpt.
Het is heel belangrijk dat je niet verkrampt en niet gaat hyperventileren. Vooral aan het eind van deze fase hebben veel vrouwen het best moeilijk. Vaak is begeleiding in de juiste ademhaling of iemand die je bij de les houdt nodig.
Hopelijk heeft je partner zich ook goed voorbereid op de bevalling en weet hij/zij wat hij kan doen om jou te ondersteunen. Sommige vrouwen dreigen in paniek te raken, dit moet worden voorkomen. Je partner of bevalmaatje moet goed weten hoe hij/zij je kan helpen om bij de les te blijven.
Paniek en angst zorgen ervoor dat je de bevalling, onbewust, tegenwerkt.
Voor een goede ontsluiting is het nodig om alles los te laten.
Je baarmoedermond is een spier en als je je spieren verkrampt kan de baarmoedermond niet openen. Je hebt dan giga weeën, maar er gebeurt niet veel qua ontsluiting.
Probeer deze situatie te voorkomen door voor jezelf een plek en houding te vinden die jou helpt om met de pijn om te gaan en vraag hulp en ondersteuning van je partner of verloskundige als je het moeilijk hebt. Je verloskundige heeft vaak veel tips en truckjes om de pijn te verzachten.
Wist je dat wij online bevalcurssen aanbieden waar we niet alleen jou maar zeker ook je partner voorbereiden op je bevalling. Gewoon thuis op jouw tijd en plaats op een eerlijke manier voorbereid worden met heel veel tips en handvatten om samen de bevalling positief te beleven.
Lukt het niet om de pijn goed op te vangen en vordert de ontsluiting onvoldoende dan is het goed om te weten dat er altijd nog medicinale pijnbestrijding is. Juist in deze fase van de bevalling wordt hier om gevraagd.
Kon je in de beginfase de weeën waarschijnlijk nog best gemakkelijk opvangen, nu wordt het echt menens.
Aan het eind van de middenfase hebben sommige barenden het heel moeilijk. Kreten als “ik wil niet meer” en “nooit meer een tweede keer” zijn in die periode veel gehoord.
Nogmaals, probeer bij de les te blijven, denk terug aan de ademhalingsoefeningen die je tijdens je zwangerschapscursus hebt gehad voor deze fase van de bevalling.
Heb je erge last van rugweeën?
Vraag je partner om flink op de zere plek te duwen. Masseren is vaak minder lekker. Flink tegendruk geven (net boven de bilspleet is meestal de juiste plek) helpt meestal het beste.
De ontsluiting vordert bij regelmatige en krachtige weeën ongeveer 1 cm per uur bij het eerste kindje. Bij een tweede of volgend kindje gaat het meestal wat sneller.
Veel vrouwen zijn misselijk aan het eind van de middenfase. Ook overgeven komt regelmatig voor.
Een kleine troost is dat je weet dat je er bijna bent. Nog maar 2 cm en je mag gaan persen.
Zoek binnen de site
Alles over bevallen
Alles over je bevalling
Dit bericht delen of bewaren?
Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.
Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.