Curettage leidt tot verklevingen en vroeggeboorte

Curettage leidt tot verklevingen en vroeggeboorte

Het aantal curettages moet drastisch omlaag, zeggen onderzoekers van het AMC.

Een curettage na een miskraam zorgt voor verklevingen in de baarmoeder en een verhoogd risico op vroeggeboorte bij een volgende zwangerschap.

In de helft van de Nederlandse ziekenhuizen wordt standaard een curettage (operatief leegscrappen of leegzuigen van de baarmoeder) uitgevoerd bij een miskraam. Dit zou moeten veranderen vinden de onderzoekers Marianne Verschoor en Marike Lemmers van het AMC Amsterdam.

Van de 20.000 vrouwen die per jaar een miskraam, in de eerste drie maanden van de zwangerschap, krijgen, krijgt 50% nu een curettage. Bij een curettage raakt de wand van de baarmoeder beschadigd, deze beschadigingen kunnen voor verklevingen zorgen waardoor het moeilijk (en soms onmogelijk) wordt om opnieuw zwanger te worden.

Daarnaast stijgt het risico op een vroeggeboorte bij een volgende zwangerschap van 6 naar 9% na een curettage. Dat is een stijging van maar liefst 50%.

Als een miskraam geconstateerd wordt is de eerste reactie: weghalen die vrucht. Heel logisch, maar het is niet de verstandigste keuze zo blijkt opnieuw uit dit nieuwe onderzoek.

Bij de helft van de vrouwen die een miskraam krijgt ruimt het lichaam het vruchtje binnen 2 weken zelf op. De andere helft zou eerst medicatie (misoprostol) moeten krijgen om ervoor te zorgen dat de baarmoeder gaat samentrekken en het vruchtje wordt uitgestoten.
Pas als dit niet werkt zou er moeten worden overgegaan tot curettage zo zegt Marike Lemmers.

Vrouwen bij wie resten van het zwangerschapsweefsel gaan ontsteken of die kampen met buitensporig bloedverlies kunnen niet om een curettage heen. Maar dan heb je het over 500-1000 vrouwen per jaar, stelt Verschoor. Terwijl nu ruim 10.000 vrouwen zo’n operatie ondergaan. ,,Dat aantal kan dus drastisch omlaag.”

bron: AMC

 

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.