Curettage verhoogt risico op vroeggeboorte met 29%

Curettage verhoogt risico op vroeggeboorte met 29%

Onderzoekers van het AMC hebben 21 cohort studies, waar bijna 2 miljoen vrouwen bij betrokken waren, naast elkaar gelegd naar het risico op vroeggeboorte na een curettage. De uitkomsten zijn schokkend:
Een curettage verhoogt het risico op een vroeggeboorte tussen de 32 en 37 weken met maar liefst 29%. Het risico op een ernstige vroeggeboorte (voor de 32 weken) wordt door een curettage met maar liefst 69% verhoogd.

Bij vrouwen zonder een curettage bevalt ongeveer 6% te vroeg (voor de 37 weken). Deze onderzoeksresultaten laten zien dat bij een eerdere curettage het risico tot 7,6% zou stijgen. Deze stijging van 1,6% komt overeen met 16 extra premature geboortes per 1000 vrouwen die een curettage hebben ondergaan.

Schokkende uitkomsten zeker gezien het feit dat bij een miskraam in ongeveer 50% van de gevallen gekozen wordt voor een curettage, dit betekent dat er ongeveer 10.000 vrouwen per jaar een curettage krijgen. Met als gevolg circa 160 extra baby’s per jaar die te vroeg geboren worden, met alle gezondheidsproblemen van dien.

Onderzoeker Dr Akum pleit voor een meer terughoudend beleid ten aanzien van curettages en vóór het gebruik van medicijnen om een miskraam op te wekken.

Medicatie om de miskraam op te wekken, zoals misporostol, kennen de bijwerkingen van een curettage niet.

Normaal gesproken is de baarmoedermond gesloten en niet toegankelijk voor bijvoorbeeld het instrument wat bij een curettage de baarmoeder in moet. Om de baarmoeder toegankelijk te maken moet de baarmoedermond iets worden geopend. Waarschijnlijk veroorzaakt dit openen van de baarmoedermond blijvende schade aan de -mond en zorgt dit voor het verhoogde risico op een vroeggeboorte bij een latere zwangerschap.

Bron: science daily (klik hier als je het hele artikel (in Engels) wilt lezen)

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.