Daarom zijn vaders belangrijk

Daarom zijn vaders belangrijk

Onderstaande twaalf feiten over de rol van vaders bij de opvoeding van hun kinderen zijn wetenschappelijk onderzocht.

 1. Vaders weten wat het huilen van hun baby betekent.
  Altijd wordt gedacht dat moeders beter weten wat er in hun baby omgaat, maar vaders weten dat ook wel, blijkt uit onderzoek, zolang ze tenminste minimaal 4 uur per dag met hun kind doorbrengen.
 2.  Vaders hebben ook zwangerschapssymptomen.
  Als hun vrouw zwanger is, gaat bij de man het testosteronniveau omlaag, maar ze ervaren ook andere zwangerschapssymptomen, zoals ochtendmisselijkheid en slapeloosheid.
 3. Vaders zorgen dat kinderen meer risico durven te nemen.
  Waar moeders zorgen voor veiligheid, stimuleren vaders hun kroost tot het nemen van risico’s. Dat maakt kinderen moediger en veerkrachtiger.
 4. De liefde van de vader is voor later belangrijker dan die van de moeder.
  Het welzijn van een volwassene hangt deels af van de liefde die hij als kind van zijn vader heeft ontvangen. Dat blijkt uit een meta-analyse van 36 studies. Mogelijk komt dit, omdat kinderen meer opkijken tegen hun vader. Zijn aandacht heeft daarom meer effect op hun zelfvertrouwen.
 5. Vaders zorgen dat hun kind langer maagd blijft.
  Een studie in het tijdschrift Pediatrics laat zien dat kinderen die close zijn met hun vader, op latere leeftijd voor het eerst seks hebben, dan kinderen die een minder goede band hebben.
 6. Betrokken vaders zorgen voor betere schoolresultaten.
  Kinderen die een pa hebben die erg betrokken is bij de opvoeding halen betere resultaten op school dan kinderen met minder aanwezige vaders.
 7. Vaders kunnen zorgen voor hogere ambities bij hun dochters.
  Dochters krijgen meer ambitie als ze een vader hebben die niet in vaste rolpatronen denkt en zelf ook de daad bij het woord voegt door mee te helpen in het huishouden.
 8. Vaders kunnen bijdragen aan een positief zelfbeeld van hun dochters.
  Dochters die een goede relatie hebben met hun vader, zijn minder snel depressief en ontwikkelen minder vaak eetstoornissen.
 9. Vaders helpen dochters voor de juiste man te kiezen.
  Vrouwen met een goede band met hun vader hebben vertrouwen in het andere geslacht en kunnen daardoor beter een langdurige gezonde relatie met een man opbouwen.
 10. Het is beter als vaders er elke dag zijn voor hun kinderen.
  Kinderen beschouwen hun gezin als hechter en beter functionerend als de vader betrokken is bij alledaagse activiteiten in plaats van dat hij ze gedurende korte momenten overlaadt met aandacht.
 11. Mannen met kinderen verdienen meer geld dan mannen zonder kinderen.
  Mannen met kinderen verdienen maar liefst 40 procent meer dan mannen zonder kinderen. Deel van de reden is dat vaders vaak ouder zijn en dus meer werkervaring hebben.
 12. Alleenstaande vaders doen het even goed als alleenstaande moeders.
  Onderzoekers van de Ohio State Universiteit ontdekten dat tieners met alleenstaande vaders even goed presteren op school en zich even goed gedragen als kinderen van alleenstaande moeders.

Bron; welingelichte kringen.

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.