Dikke baby’s worden dikke kinderen

26 januari 2012

Het aantal kinderen met overgewicht in Nederland neemt toe. Het aantal jongens met overgewicht is gestegen van 9% in 1997 tot 13% in 2009. Bij meisjes is eveneens een toename in overgewicht te zien, van 12% in 1997 tot 15% in 2009. Overgewicht ontstaat bovendien op steeds jongere leeftijd en komt vaker voor bij kinderen van Turkse (jongens 33% en meisjes 32%) en Marokkaanse afkomst (25% en 29%).

Uit onderzoek blijkt dat dikke kinderen als baby en peuter vaak ook al te dik waren. Het is dan ook belangrijk dat jeugdgezondheidszorg bij kinderen tussen 0 en 2 jaar al oplet of er sprake is van dreigend overgewicht. Dit staat in de nieuwe richtlijn overgewicht van jeugdgezondheidszorg.

De Jeugdgezondheidszorg ziet alle kinderen van 0-19 jaar op vaste momenten en is zo dé plek om overgewicht bij kinderen te signaleren en vervolgens te interveniëren. Daarin werkt men samen met de huisarts, kinderarts, leerkracht, diëtist, psycholoog, pedagoog en fysiotherapeut. Deze nieuwe richtlijn geeft prakische tips voor preventie van overgewicht vanaf de geboorte. Zo is één van de adviezen om baby’s/peuters water te leren drinken in plaats van allerlei yoghurtdrankjes (waar veel suikers in zitten) en allerlei andere sapjes met veel suikers (vruchtensappen, limonade enz)

Overgewicht en zeker obesitas kunnen tot ernstige gezondheidsproblemen leiden, zoals psychosociale problemen (pesten, depressie), gewrichtsproblemen, hypertensie, diabetes type 2, leververvetting en hart- en vaatziekten. Aangezien overgewicht op jonge leeftijd een relatie heeft met overgewicht en obesitas later kan met preventie, vroeg signaleren en interventie bij kinderen belangrijke gezondheidswinst voor later worden behaald. 

bron; VU medisch centrum

Meer lezen in de categorie

Interessant? Deel dit bericht

Lekker en gezond eten tijdens je zwangerschap.
Niet alleen voor jezelf, ook voor je nog ongeboren kindje.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Leer alle signalen van je baby kennen.
Én hoe je hier het beste op kunt reageren.