Olie verhoogt kans zwangerschap bij onderzoek eileiders

Olie verhoogt kans zwangerschap bij onderzoek eileiders

Eén van de eerste onderzoeken die plaatsvinden als er sprake is van onvruchtbaarheid is het controleren of de eileiders goed doorgankelijk zijn.

Uit onderzoek van het VUmc blijkt dat bij het gebruik van oliehoudend contrastvloeistof bij het maken van baarmoedercontrastfoto de kans op een spontane zwangerschap 40% hoger is dan bij het gebruik van waterhoudend contrastvloeistof.

Om de doorgankelijkheid van de eileiders te controleren wordt er een contrastfoto gemaakt van baarmoeder en eileiders. Als contrastvloeistof wordt standaard een vloeistof op basis van water gebruikt.

Aan het onderzoek in het in VUmc deden ruim 1100 vrouwen mee. De helft kreeg een contrastvloeistof op basis van water ingespoten, de andere helft een contrastvloeistof op basis van olie. 6 maanden na het onderzoek bleken in de oliegroep 220 van de 554 vrouwen spontaan zwanger te zijn geworden. In de watergroep waren er dit 161.

Tijdens het doorspuiten van de eileiders met contrastvloeistof worden eventuele kleine belemmeringen als restmateriaal van cellen en slijmproppen weggespoeld. Blijkbaar gebeurt dit beter bij gebruik van oliehoudende contrastvloeistof, echter de exacte reden waarom zoveel meer vrouwen alsnog spontaan zwanger worden moet verder worden onderzocht.

bron: VUmc.

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.