Plaats bevalling van invloed op geboorte uitkomst

Plaats bevalling van invloed op geboorte uitkomst

Kiezen voor thuis bevallen geeft grootste kans op spontane bevalling.

In een recente literatuur studie zijn alle eerdere onderzoeken naar de relatie tussen geplande plaats van de bevalling (thuis, geboortecentrum of ziekenhuis) en geboorte uitkomsten van gezonde zwangeren naast elkaar gelegd. Er is gekeken of de geplande plaats van bevalling invloed heeft op het verloop van de bevalling en het aantal medische ingrepen tijdens de bevalling.

De onderzoeken die voor deze studie zijn gebruikt zijn gedaan in Australië (5), Nederland (5), Groot-Brittannië (3), Scandinavië (2), Frankrijk (1), Slovenië (1), Nieuw Zeeland (4), USA (2) en Japan (1).

Wat blijkt (en eigenlijk wisten we dat al veel langer, maar altijd fijn als het nog een keer bevestigd wordt 😉 ) vrouwen die voor een thuisbevalling kiezen hebben 3 keer hogere kans om spontaan (dus zonder medische ingrepen) te bevallen ten opzichte van vrouwen die er voor kiezen om in het ziekenhuis te bevallen (zonder medische indicatie).

Vrouwen die kiezen voor een bevalling in een geboortecentrum hebben 2 keer hogere kans op een spontane bevalling dan in het ziekenhuis.

Daarnaast is de kans op ernstige schade aan je onderkantje ongeveer de helft kleiner wanneer je thuis wilt bevallen ten opzichte van in het ziekenhuis én ook het risico op ernstig bloedverlies na de bevalling is kleiner.

Als laatste bleek er geen verschil in het risico op overlijden van de baby rondom de bevalling.

Kortom: wil je je kans op een spontane bevalling zonder medische ingrepen zo hoog mogelijk laten zijn; Kies voor een thuisbevalling.

bron; Kennispoort verloskunde

Noot van de redactie: Naast de plaats waar je WILT bevallen is ook een goede voorbereiding op je bevalling van invloed op je kans om natuurlijk te bevallen.

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.