20 weken zwangerschapsverlof bij meerling

20 weken zwangerschapsverlof bij meerling

Ben je zwanger van een tweeling of meerling? Dan heb je vanaf 1 april 2018 recht op minimaal 20 weken zwangerschapsverlof.

Zwangeren die een twee- of meerling verwachten krijgen 4 weken extra zwangerschapsverlof. Het verlof gaat in tussen de 10 en 8 weken voor de uitgerekende datum, het restant van de 20 weken is dan bevallingsverlof.

Stel dat je 8 weken voor je uitgerekende datum met zwangerschapsverlof gaat, dan heb je dus nog 12 weken bevallingsverlof na de geboorte.

Te vroeg bevallen

Beval je te vroeg, dan telt het werkelijke aantal weken dat je zwangerschapsverlof had vóór je bevalling en heb je na de bevalling nog recht op de weken die van de 20 over zijn gebleven. Stel dat je 10 weken voor je uitgerekende datum met verlof bent gegaan, maar je bevalt bij 37 weken, dan heb je dus 7 weken zwangerschapsverlof gehad en heb je nog recht op 13 weken bevallingsverlof.

Te laat bevallen

Bevalt je te laat, wat natuurlijk niet heel waarschijnlijk is bij een tweeling zwangerschap, dan worden de dagen dat je later bevalt bij je zwangerschapsverlof opgeteld, maar blijft het bevallingsverlof waar je origineel recht op had bestaan. Stel dat je 10 weken voor de uitgerekende datum met verlof bent gegaan en je bevalt een week te laat, dan heb je dus 11 weken zwangerschapsverlof gehad, maar houd je ook recht op 10 weken bevallingsverlof. Totaal zou je dan dus 21 weken verlof hebben gehad.

Bron: UWV

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.