Corona positief voor zwangerschap?

Corona positief voor zwangerschap?

Corona blijkt niet alleen maar negatieve gevolgen te hebben voor de zwangerschap:

Minder vroeggeboortes door corona:

Erasmus MC heeft een studie gedaan naar het aantal vroeggeboortes ten tijde van de corona pandemie. Wat blijkt: sinds de pandemie toesloeg zijn het aantal vroeggeboortes met zo’n 20% afgenomen!

Het Erasmus MC deed een grootschalig dataonderzoek naar 1,5 miljoen geboorten in Nederland over de afgelopen 10 jaar. De uitkomsten zijn vandaag gepubliceerd in The Lancet Public Health, een toonaangevende internationaal tijdschrift voor de medische wetenschap.

Zij vergeleken het aantal vroeggeboortes in Nederland in de 10 jaar voor corona met het aantal percentage vroeggeboortes vanaf 9 maart 2020.

Hieruit blijkt dus dat er een forse afname is van het aantal vroeggeboortes. Wat hiervan de reden is is nog niet bekend, hier is nader onderzoek voor nodig. Is het de hygiëne? Minder (werk)stress? Afstand houden? Minder luchtverontreiniging? We weten het niet.

Wel weten we dat hetzelfde beeld in andere landen ook gezien wordt. Nader onderzoek zal hopelijk uitsluitsel geven wat de oorzaak is van deze sterke daling van vroeggeboortes en kunnen we in de toekomst ons voordeel doen van deze positieve ontwikkeling rondom corona.

Het hele artikel kun je lezen in the Lancet (Engels)

Lees ook ons artikel over de gevolgen van corona voor jouw zwangerschap, bevalling en de kraamtijd

Meer spontane zwangerschappen tijdens corona:

Een ander beeld wat we zien, maar wat minder duidelijk door onderzoek is onderbouwd, is dat er meer stellen spontaan zwanger geworden zijn.

Een bekend voorbeeld zijn Danny Vera en zijn vrouw. Zij waren al 4 jaar bezig met zwanger worden en liepen in het medische circuit. Door corona werden de behandelingen stopgezet. Tot beider verrassing werden ze in de maand erna spontaan zwanger.

Dit verhaal staat zeker niet op zich, veel meer stellen zijn na jarenlange behandeling opeens spontaan zwanger geworden toen de behandelingen stopgezet werden.

Vanuit de klinieken wordt aangegeven dat het lang niet zeker is dat meer stellen spontaan zwanger zijn geworden door corona. Er is veel aandacht voor in de media, maar dat wil niet zeggen dat het er ook veel meer mensen spontaan zwanger zijn geworden geven zij aan.

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.