Hoe ouder het kind, hoe ongezonder ze eten.

Hoe ouder het kind, hoe ongezonder ze eten.

De gezondheidsenquête die het CBS, in samenwerking met het RIVM en het voedingscentrum, heeft gehouden onder ruim 1100 ouders laat geen positief beeld zien omtrent gezond eten onder kinderen.

Eet van de 1 tot 4 jarigen bijna 50% voldoende fruit en 60% voldoende groenten, bij de 9 tot 12 jarigen is dit voor fruit nog maar 20% en voor groenten 25%.

Veel ouders geven aan dat het niet lukt om hun kinderen aan de groenten en fruit te krijgen. Wat echter opvalt is dat het juist bij kinderen die nog maar net kennismaken met vaste voeding (1 tot 4 jarigen) het veel beter gaat dan bij de oudere kinderen.
Blijkbaar gaat het in het begin dus best goed, hoewel 50% natuurlijk nog veel te weinig is, maar neemt gezonde voeding later in de kindertijd af.

Uit andere onderzoeken weten we dat het bij volwassenen niet beter is dan bij de 1 tot 4 jarigen. En natuurlijk kun je niet verwachten dat kinderen het beter doen dan hun ouders…
Zelfs onder zwangeren, die toch een extra reden hebben om gezond te eten, zien we dat 60% de norm voor gezonde voeding (schijf van vijf) niet haalt.

Over de gezondheidsenquête:
De Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor neemt het CBS jaarlijks af in samenwerking met RIVM en het Voedingscentrum. Het doel van de gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor is om een beeld te krijgen van de gezondheid, leefstijl, zorggebruik en preventief gedrag van de thuiswonende Nederlandse bevolking van 0 jaar en ouder. In deze enquête is voeding gemeten met enkele gerichte vragen over de consumptie van fruit, groente en vis. De voedingsvragen worden gesteld aan alle respondenten van 1 jaar en ouder. Voor kinderen tot 12 jaar worden de vragen beantwoord door de ouder/verzorger. Jaarlijks nemen ongeveer 1100 kinderen van 1 tot 12 jaar deel aan de enquête.

bron: cbs

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.