Kinkhoest vaccin bij 22 weken zwangerschap

13 december 2019

Vanaf as maandag (16 december) kunnen zwangeren, eindelijk, gratis laten inenten tegen kinkhoest.

Wat is kinkhoest

Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie maakt een gifstof aan, hierdoor ontstaan hoestbuien die wel maanden kunnen doorgaan. Het begint vaak met een gewone neusverkoudheid, daarna onstaan de zware en lange hoestbuien die voor volwassenen al heel vermoeiend zijn, maar voor een baby bijna niet te doen.

Ernstig voor jonge baby’s|

Kinkhoest kan ernstig verlopen voor jonge baby’s. Zij kunnen hierdoor longontsteking krijgen of ademnood en hersenschade door te weinig zuurstof. Jaarlijks worden er zo’n 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. Soms overlijdt er zelfs een baby aan de ziekte.

De eerste maanden niet beschermt

Baby’s worden in Nederland ingeënt tegen kinkhoest wanneer ze 2 maanden oud zijn. De eerste maanden zijn ze dus nog niet beschermd. Veel baby’s die de ziekte krijgen, krijgen deze dan ook de eerste maanden na de geboorte.

Direct vanaf geboorte beschermt

De gezondheidsraad adviseerde in 2015 daarom al om zwangeren bij 22 weken zwangerschap in te enten tegen kinkhoest. De baby krijgt de antistoffen dan via de placenta en is direct vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest. Door allerlei , logistieke, problemen wordt de vaccinatie nu pas ingevoerd.

Wanneer en waar kun je je laten inenten?

Normaal kunnen zwangeren zich in week 22 van de zwangerschap laten inenten, wie dat in jouw regio doet kun je vinden op de info pagina van het RIVM.

Omdat de vaccinatie nieuw ingevoerd wordt krijgen zwangeren die nu 32 weken of verder zwanger zijn voorrang. Per regio verschilt wanneer vrouwen die 22 weken zwanger zijn in die week ook ingeënt kunnen worden.

Minder vaccinaties voor baby na geboorte

Doordat je baby na de geboorte gelijk beschermd is tegen kinkhoest, en difterie, polio en tetanus (dktp prik), dat zit ook in de vaccinatie die je als zwangere krijgt, hoeven de meeste baby’s na de geboorte een keer minder gevaccineerd te worden. De twee maanden vaccinatie vervalt voor de meeste baby’s als hun moeder in de zwangerschap is gevaccineerd.

Het huidige vaccinatieschema van twee, drie, vier en elf maanden, wordt dan drie, vijf en elf maanden.

Meer lezen in de categorie

Interessant? Deel dit bericht

Lekker en gezond eten tijdens je zwangerschap.
Niet alleen voor jezelf, ook voor je nog ongeboren kindje.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Leer alle signalen van je baby kennen.
Én hoe je hier het beste op kunt reageren.