Ruggenprik verhoogt risico op spoedbevalling

Ruggenprik verhoogt risico op spoedbevalling

Na een ruggenprik blijkt het risico op een spoedbevalling 3 keer hoger te zijn dan bij een bevalling waar geen pijnbestrijding plaatvond.

Dit blijkt uit recent verschenen Nederlands onderzoek. De gegevens over het verloop van de bevalling van ruim 600.000 bevallingen werden geanalyseerd, waar we eerder dachten dat een ruggenprik geen nadelige invloeden had blijkt nu dat dit wel zo is.

Baby vaker zuurstoftekort

Zuurstoftekort is de oorzaak dat de baby 3 keer vaker met spoed geboren moest worden. Op zich is dit ook wel te verklaren; een belangrijke complicatie van de ruggenprik is bloeddrukdaling bij de moeder. Als de bloeddruk bij de moeder heel laag wordt verslechterd de doorbloeding naar de placenta waardoor de baby dus minder zuurstofrijk bloed van zijn moeder aangeleverd krijgt met als gevolg een zuurstof tekort bij de baby. Vooral baby’s met een laag geboortegewicht bleken hier vaker last van te hebben.

Ruggenprik blijft meest effectieve vorm pijnbestrijding

De ruggenprik blijft de meest effectieve vorm van pijnbestrijding en is voor veel vrouwen dé manier om hun bevalling hanteerbaar te houden. Maar het is dan wel belangrijk dat ze weten wat de voor- en nadelen en mogelijke risico’s zijn zodat ze een goede afweging kunnen maken.

Omgaan met pijn van de bevalling

Pijn is een subjectief gegeven, wat de één heel pijnlijk vindt, vindt de ander wel meevallen. Hoe jij de pijn ervaart heeft voor een belangrijk deel te maken met de aandacht die je aan de pijn geeft. Probeer het maar eens uit als je je de komende tijd ergens pijn aan doet. Als je de pijn aandacht geeft en bijvoorbeeld AU-AU-AU gaat roepen of krachttermen gaan gebruiken zul je de pijn als heftig ervaren. Ga je daarentegen gewoon door met waar je mee bezig was en negeer je de pijn, dan zul je merken dat het veel minder heftig is en je de pijn prima aankunt.

Zo werkt het ook tijdens je bevalling, in een goede zwangerschapscursus leer je hoe je je aandacht op andere zaken focust dan op de pijn en krijgt je truckjes om met de pijn om te gaan.

Kies je voor medicinale pijnbestrijding, laat je dan goed voorlichten en stel de juiste vragen aan je arts of verloskundige zodat jij alle ins en outs weet en een weloverwogen keuze kunt maken.

Bron: Effect of intrapartum epidural analgesia on emergency delivery rates for fetal compromise

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.