Test om zwangerschapsvergiftiging vroeg op te sporen

Test om zwangerschapsvergiftiging vroeg op te sporen

Onderzoekers van Amsterdam UMC hebben een test ontwikkeld te voorspellen of een zwangere zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie) krijgt.

De test voorspelt dat een zwangere pre-eclampsie krijgt lang voordat er klachten zijn.

Zwangerschapsvergiftiging, een verergerdere vorm van hoge bloeddruk in de zwangerschap, is een van de meest voorkomende complicaties in de zwangerschap. Tot nu toe was er geen methode om te voorspellen welke zwangeren wel of geen last zouden krijgen van zwangerschapsvergiftiging. Eén tot vijf procent van de zwangere krijgt er mee te maken.

Welke methode wordt gebruikt om zwangerschapsvergiftiging vroeg op te sporen?

Bekend is dat belangrijke oorzaken van hoge bloeddruk in de zwangerschap een stoornis is in de aanleg van de placenta en een stoornis in de benodigde aanpassingen in het bloed van de moeder die al heel vroeg in de zwangerschap onstaan.

Door middel van een bloedtest vroeg in de zwangerschap wordt deze stoornis in het RNA, een macromolecuul dat essentieel is voor de regeling van cellulaire processen in alle bekende levensvormen, opgespoord.

Tijdens het onderzoek van het Amsterda UMC is bij 161 zwangeren naar de stoornis in het RNA in het bloed onderzocht, de test voorspelde dat 4 van deze 161 zwangeren pre-eclampsie zouden ontwikkelen en dat bleek te kloppen.

Een laag aantal, maar wel juist; 1 tot 5 % van alle zwangeren krijgt pre-eclampsie.

Helaas nog niet beschikbaar.

De test, die liefst gelijk met de NIPT uitgevoerd zou kunnen worden, kan nog niet ingevoerd worden. Hiervoor moet de test eerst grootschalig en op meerdere locaties getest worden.

Mocht deze test ingevoerd worden zou dit een grote gezondheidswinst kunnen betekenen voor veel zwangeren. Door vroegtijdig te weten welke zwangeren pre-eclampsie krijgen kan direct gestart worden met medicatie en extra controles om de kans dat de ziekte zich daadwerkelijk uit te verkleinen. Met alle gezondheidsvoordelen voor zowel de zwangere als haar ongeboren kind.

Pre-eclampsie is een zeer gevaarlijke aandoening, met grote gezondheidsrisico’s voor moeder en kind.

Bron: AMC
Het onderzoek is gepubliceerd in Scientific Reports (engels)

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.