Deze factoren zijn van belang voor een goede nachtrust voor je baby

Deze factoren zijn van belang voor een goede nachtrust voor je baby

Het is erg belangrijk voor je baby om voldoende slaap te krijgen. Slaap maakt dat je baby goed kan groeien, en zich voorspoedig kan ontwikkelen. Lees hier wat je kunt doen om een goede nachtrust te bewerkstelligen. 

Het slaapritme van baby’s 

Baby’s slapen gemiddeld zestien uur of meer per dag, maar slaapgedrag en slaapbehoeften zijn zeer individueel. In het begin slapen baby’s meestal korte periodes van twee tot maximaal vier uur. Vanaf ongeveer drie maanden slapen kinderen gemiddeld vier tot vijf uur overdag en tien tot elf uur ’s nachts. Pasgeboren baby’s slapen de hele dag door redelijk gelijkmatig, en hebben geen duidelijk dag-en nachtritme; dit kun je pas ontwikkelen wanneer de baby ongeveer vier tot zes maanden oud is. Een prettig slaapritme kan wel helpen om de dagen voor je baby herkenbaar te maken. Bovendien zorgt het voor meer rust en regelmaat. 

Slaapplek nachtrust baby

Goed slapen begint bij de juiste slaapplek. Maar wat houdt dat in voor een baby? De eerste maanden slaapt de baby nog bij de ouders op de slaapkamer. Een babynestje, een soort mandje gemaakt van zacht stof, kan hier prima voor gebruikt worden. Een andere optie is om een ​​ledikant te kopen waarbij één rand open kan en tegen het bed aan kan worden geplaatst. Zo heeft je kindje een veilige plek om te slapen, terwijl je tegelijkertijd gemakkelijk een troostende hand op de baby kunt leggen of hem of haar kunt aanraken voor de nachtelijke voeding, zonder dat je daarvoor uit bed hoeft. Wacht minimaal zes maanden voordat je overweegt om de baby in een aparte slaapkamer te leggen. Ledikanten zijn als kinderbedden in de slaapkamer ook heel geschikt, aangezien ze in de hoogte verstelbaar zijn. 

Vast ritme nachtrust baby

Een rustgevende bedtijdroutine kan ervoor zorgen dat je baby tot rust komt en zich slaperig voelt. Het vasthouden aan een bedtijd op een vast tijdstip kan het slapengaan gemakkelijker maken. Probeer daarom elke avond rond dezelfde tijd met de bedtijdroutine te beginnen, en doe dezelfde dingen in dezelfde volgorde. De routine kan bijvoorbeeld bestaan ​​uit een warm bad, het aantrekken van een pyjama en het lezen van een verhaal of het zingen van een liedje.

Signalen herkennen 

Oververmoeidheid zorgt ervoor dat baby’s onrustig slapen. Daarom is het belangrijk om te herkennen wanneer je kindje aan een dutje toe is. Je baby zal een aantal signalen geven wanneer hij of zij moe is. Sommige zijn vrij duidelijk, andere zul je in de loop van de tijd leren herkennen. Voorbeelden van zulke signalen bij pasgeborenen kan zijn dat ze geeuwen, hun handen openen en sluiten, op de vingers zuigen, met hun armen zwaaien of hun lichaam spannen.

Gerelateerde berichten
borstvoeding en alcohol
Alcohol borstvoeding

Hoe zit het met alcohol en borstvoeding, kan af en toe een glaasje of is alcohol en borstvoeding echt een Lees meer

zwangerschapsverlof voorbij
Weer aan het werk na bevalling

Weer aan het werk, het vraagt veel organisatie, lees onze tips om je dag goed te starten

Borstvoeding Vraag En Antwoord, Regeldagen, Krijgt Mijn Baby Wel Genoeg Voeding 2
Borstvoeding na de 6e maand

Heeft je baby genoeg aan borstvoeding als hij 6 maanden oud is?

geboorteaangifte
De baby aangeven

Wat neem je mee en hoe werkt het?

jaloers op baby
Jaloers zijn

Betrap jij, als partner , je er wel eens op dat je jaloers bent op de baby?

lachen baby
Lachen van de baby

De eerste weken lacht een baby reflexmatig, niet bewust. Vanaf wanneer gaat een baby echt lachen?

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.