Klompvoetje

Een klompvoetje is een aangeboren afwijking, die bij 1 op de 800 pasgeborenen voorkomt.

Dat betekent dat er per jaar in Nederland ongeveer 200 kinderen met klompvoetjes worden geboren. Jongens hebben vaker een klompvoetje dan meisjes en bij jongens komt een klompvoet vaker dubbelzijdig voor. De oorzaak van een klompvoetje is moeilijk te achterhalen, maar bijna altijd spelen erfelijke factoren een rol bij het ontstaan van een klompvoetje. Klompvoetjes komen vaak in combinatie met een open ruggetje voor.

Mensen denken vaak dat kinderen met een klompvoetje een vormloos klompje als voet hebben. Dat is niet zo. De term is een verbastering van de Engelse naam “clubfoot” wat betekent dat de voet er als het blad van een golfclub uitziet. Kinderen met een klompvoetje hebben op zich een voetje met 5 teentjes, alleen staat de voet naar binnen of naar beneden gekanteld. Als de voet met de tenen naar binnen wijst ontstaat een kommavorm.
klompvoet baby

Wekelijks Webinar Bevalling.fw

Behandeling klompvoet

Het is van belang dat de behandeling zo snel mogelijk na de geboorte begint het liefst binnen de eerste levensweek. De behandeling direct na de geboorte bestaat uit het met de hand soepel maken van het voetje, waarbij het zover mogelijk in de goede stand wordt gecorrigeerd. Deze gecorrigeerde stand wordt vervolgens vastgelegd met gips en soms met tape. 

Het gips wordt in de eerste levensweken zeer frequent gewisseld: aanvankelijk éénmaal per week bij soepele voetjes, tot tweemaal per week bij stugge voetjes, waarbij de orthopaedisch chirurg de voetjes steeds verder in de goede stand corrigeert.

Bij meer dan tweederde van de kinderen is een operatieve ingreep nodig. Bij hen is na 3 á 4 maanden gipsen of tapen onvoldoende correctie bereikt. Meestal is een kleine operatie nodig, waarbij de achillespees verlengd wordt. Als een achillespeesverlenging alleen niet voldoende is, dan is een uitgebreidere operatie nodig. Soms is daarbij ook en uitgebreide operatie nodig aan het gewricht tussen sprongbeen en scheepjesbeen. 

Loulouka Advertorial

Na de operatie volgt weer enige weken gips, tot het kindje zelf zijn voetje omhoog en opzij kan draaien. Tot gemiddeld 3 á 4 jaar worden de voetjes ingespalkt; in de begintijd dag en nacht, behalve tijdens een speeluurtje. Vanaf dat het kindje gaat staan en lopen wordt het voetje alleen nog met slapen ingespalkt, eventueel in combinatie met aangepaste schoentjes voor op de dag.

Na de behandeling

Alle kinderen met klompvoetjes houden hun klompvoet levenslang. De aandoening is niet te genezen. Het is de opzet van de behandeling een zo normaal mogelijke voet te maken die een zo normaal mogelijke functie heeft aan het einde van de behandeling.
Het blijft echter altijd een voet die iets kleiner is dan normaal en het onderbeen blijft altijd wat dunner, mogelijk ook wat korter dan normaal. Gelukkig zullen de meeste kinderen zich, met de juiste behandeling, normaal ontwikkelen en normaal kunnen deelnemen aan sport en recreatie activiteiten.

Bron: Orthopedie bij kinderen

Gerelateerde berichten
hartafwijking baby
Hartafwijkingen

Zo'n 10% van de aangeboren afwijkingen betreft een hartafwijking. Hoe wordt het ontdekt en wat merk je aan je baby Lees meer

Heupafwijkingen Baby, De Bekendste Is De Heupdysplasie
Heupafwijking

De bekendste heupafwijking bij de baby is heupdysplasie. Wat is het, hoe erg is het en moet het behandeld worden?

hazenlip
Schisis

Een hazenlip komt bij 1-2 op de 1000 baby's voor. Het heeft grote impact op baby en ouders.

Open rug (spina bifida)

Een open rug is er in verschillende vormen met allemaal andere consequenties.

down syndroom
Syndroom van Down

Down syndroom, hoe wordt het herkend en wat is de oorzaak?

Meer lezen in de categorie

Interessant? Deel dit bericht

Lekker en gezond eten tijdens je zwangerschap.
Niet alleen voor jezelf, ook voor je nog ongeboren kindje.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Leer alle signalen van je baby kennen.
Én hoe je hier het beste op kunt reageren.