Mazelen Vaccinatie

Mazelen Vaccinatie

De mazelen is een zeer besmettelijke virusinfectie van de bovenste luchtwegen

Vroeger kwam het vooral voor bij kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar. Het virus wordt verspreid door direct contact met een patiënt of via druppeltjes in de lucht bij hoesten, niezen en praten.
Tot de leeftijd van 6 maanden zijn zuigelingen in principe voldoende beschermd tegen het mazelen virus, omdat zij nog antistoffen van de moeder bij zich dragen, mits de moeder de mazelen heeft doorgemaakt of gevaccineerd is.
Verschijnselen
Het mazelenvirus uit zich in eerste instantie met verschijnselen als koorts, oogontsteking, neusverkoudheid en hoesten. Twee dagen na het uitbreken van de ziekte zijn typische kleine witte vlekjes met een rode rand zichtbaar op de binnenkant van de mond (Koplik-vlekken). Na 3 tot 7 dagen ontstaan er grove rode vlekken, meestal beginnend op het hoofd. De vlekken breiden zich uit naar de romp de armen en de benen en vleien in elkaar over. Na enkele dagen verdwijnt de rode uitslag weer in dezelfde volgorde waarin ze opgekomen is.
Complicaties
De mazelen op zich zijn niet levensbedreigend maar er kunnen gevaarlijke complicatie optreden zoals longontsteking en hersenvliesontsteking.
Effect van vaccinatie
Sinds de invoering van vaccinatie bedraagt het aantal gevallen van mazelen in Nederland minder dan 1 geval per miljoen per jaar. Omdat mazelen zo besmettelijk zijn, ontstaan er wel vrij gemakkelijk epidemieën onder ongevaccineerden. Om de paar jaar doet zich nog een mazelenepidemie voor in Nederland. In 1999 vond een epidemie plaats met meer dan 3000 ziektegevallen, voornamelijk in de zogeheten “biblebelt”. Van de getroffenen was 94 procent niet gevaccineerd en 5 procent onvolledig gevaccineerd. Zo’n 150 mensen moesten worden opgenomen in het ziekenhuis. Drie kinderen stierven. In 2008 kampte Nederland ook met een mazelen uitbraak. Er werden 63 gevallen van mazelen officieel bevestigd, waarvan 51 in Den Haag en 12 over andere regio’s verspreid. Waar de Haagse epidemie vandaan kwam is niet bekend.

Is mazelen gevaarlijk als je zwanger bent?

Gerelateerde berichten
borstvoeding en alcohol
Alcohol borstvoeding

Hoe zit het met alcohol en borstvoeding, kan af en toe een glaasje of is alcohol en borstvoeding echt een Lees meer

zwangerschapsverlof voorbij
Weer aan het werk na bevalling

Weer aan het werk, het vraagt veel organisatie, lees onze tips om je dag goed te starten

Borstvoeding Vraag En Antwoord, Regeldagen, Krijgt Mijn Baby Wel Genoeg Voeding 2
Borstvoeding na de 6e maand

Heeft je baby genoeg aan borstvoeding als hij 6 maanden oud is?

geboorteaangifte
De baby aangeven

Wat neem je mee en hoe werkt het?

jaloers op baby
Jaloers zijn

Betrap jij, als partner , je er wel eens op dat je jaloers bent op de baby?

lachen baby
Lachen van de baby

De eerste weken lacht een baby reflexmatig, niet bewust. Vanaf wanneer gaat een baby echt lachen?

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.