Thuis bevallen; minder complicaties

Thuis bevallen; minder complicaties

De laatste decennia zien we in Nederland een ommekeer in de tendens om toch vooral thuis te bevallen.

In de media worden we overspoeld met berichten dat thuis bevallen niet veilig zou zijn en dat je als zwangere met het leven van jezelf en je baby speelt als je thuis zou bevallen.

In Engeland is thuis bevallen eerder uitzondering dan regel. Jarenlang is daar de tendens geweest dat zoveel mogelijk vrouwen in het ziekenhuis moesten bevallen. Maar wat blijkt nu??
In Engeland krijgen vrouwen nu het advies om toch vooral thuis, of in een kraamkliniek te bevallen als je gezond zwanger bent!

Vrouwen zonder risicofactoren kunnen beter thuis bevallen of een geboortecentrum, is het advies van het Engelse gezondheidsinstuut NICE. Dit omdat de kans op medische interventies zoals inleiden of een vacuümpomp daar kleiner zijn. En omdat vrouwen zich daar meer op hun gemak voelen.

Gezond zwanger? Beval dan thuis of in een geboortecentrum!

In Engeland is veel aandacht voor het advies van het Britse gezondheidsinstituut NICE (The National Institute for Health and Care Excellence)  aan zwangere vrouwen:

"Ben je gezond zwanger? Beval dan thuis of in een geboortecentrum. In alle omstandigheden bij voorkeur met een verloskundige die naast de zwangere vrouw staat."

Uit een groot onderzoek van het gezondheidsinstituut blijkt namelijk dat het voor zwangeren zonder risicofactoren veiliger is om thuis of in een geboortecentrum te bevallen dan in het ziekenhuis. Dit omdat de kans op medische interventies zoals inleiden of een kunstverlossing (vacuümpomp) daar kleiner zijn. En omdat vrouwen zich daar meer op hun gemak voelen, schrijft de BBC.

Wanneer wel naar het ziekenhuis?

In Groot-Brittannië is ongeveer 45 procent van de vrouwen gezond zwanger. Deze groep heeft weinig kans op complicaties gedurende de zwangerschap. De meest voorkomende indicaties in Engeland om in het ziekenhuis te bevallen zijn: een meerling krijgen of een medische indicatie hebben zoals een hoge bloeddruk.

Meer informatie

In Nederland kan je kiezen of je thuis, in het geboortecentrum, poliklinisch of in het ziekenhuis wilt bevallen. Lees meer hierover bij 'Waar wil jij bevallen?'

Op onze site staat al een artikel over de verhoogde risico's op ingrepen bij een bevalling in het ziekenhuis

 

bron KNOV

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.