Overstappen naar vast voedsel: wat is het juiste moment voor je baby?
Overstappen naar vast voedsel: wat is het juiste moment voor je baby?
De overgang van moedermelk of flesvoeding naar vast voedsel is een grote mijlpaal. Hoewel de overstap niet voor elk kindje hetzelfde is, zijn er wat duidelijke signalen waaraan je kunt herkennen dat je baby klaar is om vast voedsel te proberen. Niet ter vervanging van melk, maar wel om nieuwe smaken te leren en natuurlijk ook de andere vaste structuur. In dit artikel vertellen we je over de belangrijkste aanwijzingen en geven we tips voor een soepele overgang naar vast voedsel.
De juiste tijd om te beginnen
Baby’s krijgen de eerste maanden meestal alleen borst- of flesvoeding. Na vier tot zes maanden kun je beginnen met het langzaam introduceren van vast voedsel. Dit zijn signalen dat hij of zij klaar is om de overstap te maken:
- Interesse in voedsel: als je baby interesse begint te tonen in wat jij eet, door te kijken of zelfs te proberen naar je bord te reiken, kan dit een aanwijzing zijn dat hij of zij nieuwsgierig is naar vast voedsel.
- Zelf rechtop kunnen zitten: een baby moet in staat zijn om rechtop te zitten met minimale ondersteuning, omdat dit helpt bij het eten van vast voedsel. Dit zorgt ervoor dat je baby in staat is om eten veilig door te slikken.
- Goede controle over het hoofd: je kindje moet in staat zijn om zijn of haar hoofd goed op te tillen en omhoog te houden. Dit is erg belangrijk voor het leren eten van vaste voeding.
Hoe maak je de overstap?
De overgang naar vast voedsel kan voor zowel ouders als baby een uitdaging zijn. Met de onderstaande tips zorg je ervoor dat de overgang zo soepel mogelijk verloopt:
Begin met één nieuw soort voedsel per keer
Introduceer elke keer slechts één nieuw voedsel, zodat je kunt zien hoe je kindje erop reageert. Begin bijvoorbeeld met pap of kleine groentehapjes. Door langzaam te beginnen, kan de maag van je kleintje beter wennen.
Start met licht verteerbaar eten
De eerste hapjes horen zacht en makkelijker verteerbaar te zijn. Veel ouders beginnen met een pap die laag is in vezels, zoals rijstebloempap. Ook gepureerde groenten zoals wortels, zoete aardappels of pompoen, of fruitpuree zoals appel- of perenmoes zijn goede keuzes.
Gebruik een lepeltje voor het voeren
Gebruik in het begin een klein lepeltje om je kindje te voeden. Begin met kleine hoeveelheden, zoals een halve theelepel, en verhoog langzaam de porties naarmate je baby aan de vaste voeding went.
Vast voedsel uitstellen
Als je kleintje de vaste voeding nog niet goed verdraagt, is het vaak beter om even te wachten. Misschien is de maag van je kindje er gewoon nog niet klaar voor. Soms komt het door een allergie, zoals koemelk. In dit geval is het handig om advies te vragen bij je huisarts of het consultatiebureau.
De eerste stappen
Je kindje ontwikkelt zich vooral in het eerste jaar razendsnel. Is jouw kleintje er klaar voor om de overstap naar vast voedsel te maken? Houd dan de bovenstaande tips in je achterhoofd om de eerste stappen zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Voor na je bevalling
Dit bericht delen of bewaren?
Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.
Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.