RS virus

RS virus

Daar waar we allemaal de bekende kinderziekten als Bof, Mazelen en vijfde of zesde ziekte kennen, hebben veel ouders nog nooit van het RS virus gehoord.

De laatste jaren horen we wel steeds vaker op het nieuws, vooral in de winterperiode, dat ziekenhuizen weer vol liggen met baby’s besmet met het RS virus. Hoog tijd dus om wat meer te weten te komen over dit, voor baby’s, gevaarlijke virus.

Het virus is zeer besmettelijk en ieder kind wordt er in zijn/haar leven meerdere keren mee besmet, gelukkig meestal met milde klachten.

Baby’s hebben in het eerste jaar na geboorte een verhoogd risico op een ernstig verloop van de ziekte na besmetting met het RS virus.

Wat is RS virus?

Het RS virus (Respiratoir Syncytieel Virus; afgekort RSV) is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen, het is verwant aan het griepvirus en zorgt bijna iedere winter voor vele opnames van baby’s in het ziekenhuis.

Bij een milde verloop heeft je kind de normale verkoudheidsklachten als snotneus of hoesten, bij baby’s is er echter een verhoogd risico op een infectie van de luchtwegen zoals een longontsteking waardoor je baby het erg benauwd krijgt. en er soms een ziekenhuisopname nodig is.

10% van alle kinderen bezoekt een arts in verband met een infectie met het RS virus, 1% van alle kinderen beland hiermee in het ziekenhuis, waarvan 10% op de IC.

Best alarmerende cijfers die vragen om meer kennis bij ouders.

Baby’s hoger risico op ernstige RS-infectie.

Zoals gezegd kan iedereen in de wintermaanden worden besmet met het RS-virus. Veel mensen weten niet eens dat ze het hebben. Oudere kinderen en volwassenen worden er niet erg ziek van.

Baby’s, of peuters die een eerste besmetting op peuterleeftijd krijgen, daarentegen hebben een hoger risico op een ernstiger verloop van de infectie, omdat zij nog niet voldoende afweerstoffen hebben opgebouwd. Hoewel baby’s afweerstoffen van hun moeder meekrijgen kan dit niet voorkomen dat een infectie met het RS virus in de eerste weken na geboorte ernstig verloopt.

Symptomen RS virus infectie

De tijd tussen besmetting en ziek worden ligt tussen de 2 en 8 dagen, de meest voorkomende klachten bij een mild verloop zijn neusverkoudheid en hoesten.

Bij een ernstiger verloop zie je benauwdheidsklachten bij je baby door ontstekingen in de kleine luchtwegen of een longontsteking. Het RS virus kan ook een oorontsteking veroorzaken.

Hoe wordt RS virus overgedragen?

Het RS virus is heel erg besmettelijk, mensen zijn al besmettelijk zodra ze zelf besmet zijn, ze hoeven dan nog geen klachten te hebben en blijven besmettelijk zolang ze ziekteverschijnselen hebben. Kinderen onder de 2 jaar zijn zelfs besmettelijk tot 3 -4 weken na de start van de infectie.

Het RS virus zit in de neus en keel van besmette personen en wordt door hoesten, niezen en praten verspreid via de druppeltjes die iemand uitstoot als hij praat, hoest of niest.

Omdat het virus zo vaak voorkomt wordt bijna iedereen er meerdere keren in zijn/haar leven mee besmet. Bijna alle kinderen onder de twee jaar zijn één of meerdere keren besmet met het virus.

Borstvoeding beschermt baby’s tegen een RS infectie doordat ze antistoffen van de moeder via de borstvoeding binnenkrijgen.

Symptomen ernstige RS-infectie

Een RS infectie uit zich met normale verkoudheidsklachten zoals hoesten en loopneus, soms ook wat koorts. Als de infectie naar de longen verplaatst kan je kind problemen krijgen met ademhalen.De eerste symptomen van een RS-infectie zijn normale verkoudheidsverschijnselen, zoals een loopneus, hoesten en soms een beetje koorts. Het RS-virus zorgt voor slijm in de longen, waardoor het kind problemen krijgt met ademhalen.

Signalen om op te letten bij verkoudheid van je baby:

  • een snelle en moeilijke ademhaling (neusvleugelen, piepgeluidjes bij het ademen, hijgerig naar lucht happen);
  • bij inspanning snel vermoeid of uitgeput raken, bijvoorbeeld slecht aan de borst drinken of fles niet helemaal leegdrinken;
  • intrekkingen op de borstkas: tussen/onder de ribben, op het borstbeen of in de halsstreek;
  • bleek of grauw aanlopen.

Zodra je dit merkt ga dan naar de huisarts.

Behandeling RS-virus infectie

Er is (nog) geen vaccin beschikbaar om besmetting met het RS virus te voorkomen, helaas is er ook geen medicijn voorhanden om de infectie zelf te behandelen. Bij een mild verloop is behandeling ook niet nodig, je kind herstelt vanzelf binnen enkele dagen tot een week.

Bij een ernstig verloop van de infectie kunnen ze in het ziekenhuis alleen de gevolgen van de infectie behandelen en zo zorgen dat je baby minder benauwd wordt, ontstekingen aan de luchtwegen worden behandeld met antibiotica.

RS-virus infectie voorkomen?

Omdat het virus zo wijd verspreid is kun je besmetting niet voorkomen. Bijna iedereen wordt één of meerdere keren besmet.

Toch is het wel belangrijk een jonge baby zoveel mogelijk weg te houden van mensen die verkouden zijn, je weet immers niet of de verkoudheid veroorzaakt wordt door het RS virus.

Heb je meerdere kinderen in huis, dan is besmetting van je baby voorkommen een utopie. Je andere kinderen zullen in de wintermaanden ongetwijfeld een keer besmet worden (bij een volgende besmetting is het risico dat ze ernstig ziek worden nihil) en je kunt je baby niet isoleren van de andere gezinsleden.

Vraag iedereen die je baby wil vasthouden om eerst hun handen te wassen.

bronnen:
RIVM
RSV-Patiëntennetwerk van het WKZ
Gerelateerde berichten
borstvoeding en alcohol
Alcohol borstvoeding

Hoe zit het met alcohol en borstvoeding, kan af en toe een glaasje of is alcohol en borstvoeding echt een Lees meer

zwangerschapsverlof voorbij
Weer aan het werk na bevalling

Weer aan het werk, het vraagt veel organisatie, lees onze tips om je dag goed te starten

Borstvoeding Vraag En Antwoord, Regeldagen, Krijgt Mijn Baby Wel Genoeg Voeding 2
Borstvoeding na de 6e maand

Heeft je baby genoeg aan borstvoeding als hij 6 maanden oud is?

geboorteaangifte
De baby aangeven

Wat neem je mee en hoe werkt het?

jaloers op baby
Jaloers zijn

Betrap jij, als partner , je er wel eens op dat je jaloers bent op de baby?

lachen baby
Lachen van de baby

De eerste weken lacht een baby reflexmatig, niet bewust. Vanaf wanneer gaat een baby echt lachen?

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.