Schouders blijven vastzitten

Schouders blijven vastzitten

Help de schouders blijven vastzitten (schouderdystocie), wat nu?

Vastzittende Schouders Baby, Wat NuNormaal gesproken is de geboorte van het hoofdje het moeilijkste stuk van de bevalling.
Als het hoofdje eenmaal geboren is volgen de schouders en het lichaampje meestal vlot.
Maar een enkele keer komt het voor dat de schouders vast blijven zitten. Vaak  is er dan sprake van een extreem groot kind. (schouderdystocie).
Vastzittende schouders komen vaker voor bij vrouwen die bevallen van het 3e of 4e kind (ieder kind wordt meestal iets zwaarder).

Als de schouders blijven steken zal de verloskundige een aantal handgrepen moeten uitvoeren om het kind eruit te krijgen. Jij krijgt instructie om NIET meer te persen.

Houdingen om de baby alsnog geboren te laten worden bij een schouderdystocie:

  • Optrekken knieën moeder met behulp van derden. De knieën moeten zover opgetrokken worden dat de billen een stuk van het bed komen. Hierdoor komt er meer ruimte aan de achterkant en kan de verloskundige de achterste schouder geboren laten worden waarna de voorste (vastzittende) schouder volgt. In ongeveer de helft van de gevallen helpt deze houding.
  • Het kan ook zijn dat de verloskundige je vraagt om op je zij te gaan liggen. Hierdoor wordt de bekkenuitgang iets anders van vorm en kan de verloskundige het hoofdje ook makkelijker naar achteren bewegen, waardoor de schouders geboren kunnen worden.
  • Een derde mogelijkheid is dat de verloskundige je zal vragen om op handen en voeten te gaan zitten. de zogenaamde ALL FOURS houding. Ook hierbij komt er meer ruimte in het bekken

De kans dat een sleutelbeentje bij de baby breekt is bij een schouderdytocie vrij groot.

De verloskundige zal hier naar voelen, maar je kunt het ook merken doordat de baby pijn aangeeft als hij op de gebroken kant wordt gelegd. Een gebroken sleutelbeentje herstelt vrij snel.
Het beste kun je de baby een aantal dagen niet op de gebroken kant laten liggen en het armpje vastzetten door met een speld het mouwtje van het truitje op de borst vast te prikken.

Naast een gebroken sleutelbeen kan als complicatie ook beschadiging aan de plexus brachialus, een knooppunt van zenuwen in de nek, optreden. Hierdoor kan er verlamming (bijna altijd tijdelijk) van een arm optreden, de zogenaamde Erbse parese. Bij verschijnselen die kunnen wijzen op een Erbse parese is het belangrijk dat de baby binnen een week na de geboorte gezien wordt door een kinderfysiotherapeut.

Gerelateerde berichten
tips omgaan met pijn bevalling
10 tips die pijn tijdens de bevalling verminderen

Tips van onze verloskundigen om de pijn van de bevalling te verminderen. Lees en wordt verrast wat jullie zelf kunnen Lees meer

Voorbereiden Op Je Bevalling
Waarom voorbereiden op bevalling

Waarom zou je je voorbereiden op je bevalling? Er is er nog nooit één blijven zitten, toch... fotografie: Renate van Lees meer

Hoe Herken Je Dat De Bevalling Begonnen Is, Lees Onze Tips
Begin bevalling herkennen

Een angst van veel vrouwen: herken ik het begin van de bevalling wel?

Bevalling Vliezen Breken
Alles over het breken van de vliezen

Voor veel vrouwen een schrikbeeld: de vliezen breken terwijl je bv in de winkel staat. Gaat het breken van je Lees meer

Bevallen Alle Onderwerpen Van A Tot Z Door Babyopkomst
Onderwerpen A-Z bevallen

Vind ik één klik alle onderwerpen over bevallen. Gerangschikt op alfabet. fotografie: Renate van Lith

Onnodig Veel Inleidingen En Knippen Bij Bevalling In Nederland
(Onnodig) vaak een inleiding en knip bij bevalling

In Nederland worden bevallingen veel vaker ingeleid en krijgen vrouwen veel vaker een knip dan in andere landen. Hoe komt Lees meer

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.