Is het leuk om moeder of vriendin bij de bevalling te hebben?

Is het leuk om moeder of vriendin bij de bevalling te hebben?

Het is jouw bevalling, dus jij mag zeggen wie er bij de bevalling aanwezig mogen zijn. Steun is onmisbaar!

Het  is heel belangrijk dat de mensen die erbij aanwezig zijn, niet storend werken.

Een moeder bij de bevalling kan heel leuk zijn, maar kan ook bijzonder irriteren.
Vooral moeders, die het vreselijk vinden om hun dochter te zien lijden, zijn vaak geen goed gezelschap.
Als je moeder constant tegen je zegt hoe erg ze het voor je vindt en hoe moeilijk je het wel niet hebt, dan werkt dat niet erg motiverend.

Als je moeder een goede steun voor je kan zijn, je echt kan motiveren en steunen, dan kan ze een prima steunpunt voor je zijn bij je bevalling.
Is jouw moeder een beetje een betuttelend type wat zich overal mee bemoeit en je weinig/geen ruimte biedt om dingen te doen zoals jij wilt, dan moet je misschien nog eens overdenken of het wel zo’n goed idee is om je moeder bij de bevalling te hebben.

Verder is rust onmisbaar bij een bevalling, dus ook mensen die constant lopen te kletsen zijn verstorend voor je weeën (zie “Adrenaline“).
Als je vrienden/familie  bij de bevalling aanwezig laat zijn, spreek dan van tevoren af dat je het zal zeggen als ze te druk zijn of als ze je storen.
Het is alleen prettig om een ander dan je partner bij de bevalling te hebben als je zeker weet dat deze persoon je tot steun kan zijn én dat deze persoon het accepteert als je hem/haar vraagt om jullie alleen te laten.

Wees van te voren dan ook heel duidelijk in wat je van die persoon verwacht en dat je het mag zeggen als het toch anders uitpakt dan van te voren gedacht.
Het komt regelmatig voor dat de verloskundige aan aanwezige vrienden zal vragen om in een andere ruimte te gaan zitten als zij denkt dat ze je weeën verstoren.

Steun bij je bevalling is onmisbaar.

Wie jou ook gaat begeleiden bij je bevalling, deze persoon moet zich ook goed voorbereiden. Iemand kan je alleen steunen als hij/zij weet wat er gebeurt in je lijf tijdens de bevallingén weet hoe hij/zij je kan steunen.

Hoe vaak hoor je niet dat de partner zich heel ongemakkelijk voelde tijdens de bevalling. Het gevoel had dat hij/zij er voor Jan Doedel bij stond, zich zo machteloos voelde. Het idee had dat hij/zij niets voor zijn/haar partner kon doen.

Dat is zó jammer want als je beiden goed voorbereid bent op de bevalling word je echt een goed bevalteam waarbij je partner veel meer voor je kan doen dan een nat washandje geven.

Veel partners voelen er weinig voor om mee te gaan naar een klasje. Wij hebben 3 verschillende online bevalcursussen ontwikkeld waarin ook voor de rol van de partner veel aandacht is. Kijk er eens naar.

Gerelateerde berichten
partner bij bevalling
Bevalling, tips voor de partner

Hoe ondersteun jij je vrouw tijdens de bevalling? Tips voor de partner

Fit En In Balans Bevallen
Fit en in balans zwanger en bevallen

Lekker fit en ontspannen je zwangerschap door én heel goed voorbereid zijn op je bevalling. Deze online cursus bied je Lees meer

Voorbereiden Op Je Bevalling
Waarom voorbereiden op bevalling

Waarom zou je je voorbereiden op je bevalling? Er is er nog nooit één blijven zitten, toch... fotografie: Renate van Lees meer

Hoe Herken Je Dat De Bevalling Begonnen Is, Lees Onze Tips
Begin bevalling herkennen

Een angst van veel vrouwen: herken ik het begin van de bevalling wel?

Bevallen Alle Onderwerpen Van A Tot Z Door Babyopkomst
Onderwerpen A-Z bevallen

Vind ik één klik alle onderwerpen over bevallen. Gerangschikt op alfabet. fotografie: Renate van Lith

Hoe Gaat Dat Ontsluiten, Verweken En Verstrijken Van Baarmoedermond
De eerste 4 cm ontsluiting

De eerste 4 cm ontsluiting kunnen, vooral bij een eerste kindje, best lang duren. Waarom is dat?

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.