Jouw verloskundige tijdens de bevalling

Je verloskundige begeleidt en ondersteunt je tijdens de bevalling.

Ze houdt continu in de gaten hoe het met jou en je baby gaat.
Wanneer je verloskundige komt ligt eraan wat jullie samen afgesproken hebben.
De éne barende vindt het fijn om continue begeleiding te hebben vanaf de eerste weeën, terwijl de ander het prettig vindt om de eerste periode samen met haar partner door te brengen.
Zodra jij vindt dat je hulp en ondersteuning van je verloskundige nodig hebt bel je haar. Telefonisch zal ze één en ander navragen en in de meeste gevallen zal ze vervolgens bij jullie thuis komen controleren hoe het gaat en eventueel inwendig onderzoek doen om te controleren of/hoeveel ontsluiting er is.
Ze vertelt je ook wanneer het een goed moment is om naar het ziekenhuis of het geboortecentrum te gaan als je niet thuis wilt bevallen.
Of je verloskundige direct samen met jullie naar het ziekenhuis/geboortecentrum gaat verschilt per situatie.
Hoe druk is het? Heeft ze nog iemand die aan het bevallen is? Wat willen jullie zelf? Het kan ook zijn dat ze adviseert om vast naar het ziekenhuis te gaan omdat de weeën goed op gang zijn gekomen, maar dat ze zelf een tijdje later komt. In het ziekenhuis zal een kraamverzorgster of verpleegkundige jullie dan steunen tot je verloskundige er weer is.
Je verloskundige ondersteunt jou en je partner tijdens de bevalling, ze helpt je de weeën op te vangen door bijvoorbeeld tips te geven om de pijn te verzachten.
Ze luistert naar wat jij wilt, als het goed is hebben jullie jouw wensen ten aanzien van de bevalling tijdens de zwangerschap al doorgesproken aan de hand van je geboorteplan. Maar als je eenmaal aan het bevallen bent kan het heel goed dat je anders over dingen denkt dan tijdens je zwangerschap.
Je verloskundige zal altijd naar jouw wensen luisteren en je helpen om de nieuwe situatie naar tevredenheid op te lossen.
Mocht je bevalling niet verlopen zoals gewenst, dan zal ze je uitleggen wat er niet goed gaat en de opties met jullie bespreken voor de verdere bevalling.
Mocht een verwijzing naar de gynaecoloog nodig zijn dan overlegt ze met de gynaecoloog en geeft hem alle informatie die nodig is voor de overdracht.

Wordt je bevalling medisch?

Soms gaat je verloskundige mee naar het ziekenhuis of blijft bij je ook als je bevalling medisch wordt, maar dat is niet altijd zo. Het kan ook zijn dat de verloskundige je overdraagt aan de gynaecoloog of tweedelijns verloskundige (verloskundige die in het ziekenhuis werkt) en zelf vertrekt. Dit ligt aan de regionale afspraken die hierover gemaakt zijn.

Gerelateerde berichten
Bevallen Alle Onderwerpen Van A Tot Z Door Babyopkomst
Onderwerpen A-Z bevallen

Vind ik één klik alle onderwerpen over bevallen. Gerangschikt op alfabet.

Tips Bevalling
10 tips die pijn tijdens de bevalling verminderen

Tips van onze verloskundigen om de pijn van de bevalling te verminderen. Lees en wordt verrast wat jullie zelf kunnen Lees meer

Hoe Herken Je Dat De Bevalling Begonnen Is, Lees Onze Tips
Begin bevalling herkennen

Een angst van veel vrouwen: herken ik het begin van de bevalling wel?

Voorbereiden Op Je Bevalling
Waarom voorbereiden op bevalling

Waarom zou je je voorbereiden op je bevalling? Er is er nog nooit één blijven zitten, toch...

Onnodig Veel Inleidingen En Knippen Bij Bevalling In Nederland
(Onnodig) vaak een inleiding en knip bij bevalling

In Nederland worden bevallingen veel vaker ingeleid en krijgen vrouwen veel vaker een knip dan in andere landen. Hoe komt Lees meer

Plaats Bevalling Kiezen, Waar Wil Jij Bevallen Wat Zijn De Voor En Nadelen Van Alle Opties
Plaats bevalling kiezen

Hoe kies je voor de plaats waar je wilt bevallen? Wat is voor JOU belangrijk in je keuze?

Meer lezen in de categorie

Interessant? Deel dit bericht

Lekker en gezond eten tijdens je zwangerschap.
Niet alleen voor jezelf, ook voor je nog ongeboren kindje.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Leer alle signalen van je baby kennen.
Én hoe je hier het beste op kunt reageren.