Lies- water- of navelbreuk

Alles over een liesbreuk, navelbreuk of waterbreuk bij je baby

Liesbreuk

Een liesbreuk is een uitstulping van de buikwand in de lies. Wanneer een kind een liesbreuk heeft is er een bobbel zichtbaar in de lies.

Ontstaan van een liesbreuk

In de zwangerschap ontstaat er al vroeg bij jongens en meisjes een verbinding tussen buikholte en lies: het lieskanaal. Bij jongens ontstaan zaadbal en zaadstreng in de buikholte en deze zakken later via dit lieskanaal naar de balzak. Bij meisjes ontstaat in het lieskanaal een ophangband van de baarmoeder naar de grote schaamlip. Normaliter verdwijnt na de geboorte het lieskanaal doordat de wanden van het kanaal aan elkaar verkleven. Als deze verkleving niet plaatsvindt, blijft (een deel van) het lieskanaal open en ontstaat er een uitstulping van de buikwand: een liesbreuk.

newday baby nw bok 1606 vs2

Hoe vaak komt een liesbreuk voor

Een liesbreuk komt tien keer vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Meestal (in 85% van de gevallen) is er maar aan één kant van het lichaam een liesbreuk, maar ze kunnen ook dubbelzijdig voorkomen.

Gevolgen van een liesbreuk

Bij een liesbreuk kunnen organen, die normaal in de buikholte zitten, via de uitstulping naar buiten komen en beklemd raken. Meestal zijn het de darmen die uitstulpen, bij meisjes kan dat behalve darm ook een eierstok zijn. Wanneer een orgaan beklemd raakt in de breuk geeft dat veel pijn en bestaat er het risico dat het ingeklemde stuk orgaan afsterft. Daarom is operatief ingrijpen bij een liesbreuk altijd noodzakelijk.

Behandeling liesbreuk

Een liesbreuk wordt altijd operatief gesloten. Tijdens de operatie wordt op de plaats van de liesbreuk een snee gemaakt. Vervolgens wordt de inhoud van de uitstulping teruggebracht in de buikholte. Daarna wordt de opening in de buikwand dicht gemaakt.

Navelbreuk

Bij een navelbreuk is er sprake van een opening in de buikwand ter hoogte van de navel. De darmen kunnen via deze opening naar buiten stulpen; we spreken dan van een navelbreuk. En navelbreuk ziet er uit als een bobbel bij de navel, die groter wordt bij huilen, hoesten en persen en die makkelijk is terug te duwen zodra de buik ontspannen is.

Hoe ontstaat een navelbreuk

Een navelbreuk ontstaat als er bij een pasgeboren baby onvoldoende littekenvorming plaatsvindt na het afvallen van de navel. Een kind heeft meestal geen last van de navelbreuk.

Hoe vaak komt een navelbreuk voor?

Navelbreuken komen bij pasgeborenen best vaak voor: 3-25% van de kinderen heeft een navelbreuk. Het komt vaker voor bij donkere kindjes, te vroeg geboren kinderen en kinderen met een laag geboortegewicht.

Gevolgen van een navelbreuk

Een navelbreuk geeft geen klachten, inklemming van organen via de opening in de buikwand komt bij kinderen niet voor. Bij volwassenen kan dit overigens wel gebeuren.

Behandeling navelbreuk

Een navelbreuk hoeft niet behandeld te worden omdat de meeste navelbreuken in het eerste levensjaar verdwijnen en er meestal geen organen ingeklemd raken.

In sommige gevallen wordt de navelbreuk om cosmetische redenen geopereerd.
Een navelbreuk die na het 12e levensjaar ontstaat zal waarschijnlijk niet spontaan sluiten. Dan is operatie nodig om inklemming op volwassen leeftijd te voorkomen.

Waterbreuk

Een waterbreuk komt alleen voor bij jongetjes. Bij een waterbreuk verzamelt zich vocht in het open gebleven lieskanaal. Dat vocht verzamelt zich meestal bij de zaadbal of langs de zaadstreng. Over het algemeen hebben kinderen geen last van een waterbreuk. Een waterbreuk verdwijnt meestal vanzelf en operatief in grijpen is niet nodig.

Bron: lies-en waterbreuk bij kinderen, informatiefolder St. Radbout ziekenhuis Nijmegen.

Bron: Kleine kwalen bij kinderen, Eekhof e.a, Elsevier, 2005

Gerelateerde berichten
pas op met koortslip
Een koortslip kan levensbedreigend zijn voor je baby.

Een koortslip is zeker niet onschuldig voor een baby, sterker nog het kan levensbedreigend zijn.

Geel Zien Baby, Veel Baby's Worden Geel Hoe Komt Dat En Kun Je Het Voorkomen
Geel zien baby

Wat is normaal qua gele kleur van je baby? Wanneer moet je aan de bel trekken?

Kinderziekten, Vijfde Ziekte, Rs Virus, Zesde Ziekte,pseudo Kroep, Roodvonk, Waterpokken
Kinderziekten

Welke kinderziekten zijn er en welke zijn gevaarlijk voor je baby?

Zo heb je het minste risico op wiegendood

Je kunt zelf veel doen om het risico op wiegendoord te verlagen. Lees onze tips

Alles Over Vaccineren Van Je Baby Door Babyopkomst
Vaccinaties

Waar wordt tegen ingeënt en waarom eigenlijk? Is vaccineren verplicht?

Meer lezen in de categorie

Interessant? Deel dit bericht

Lekker en gezond eten tijdens je zwangerschap.
Niet alleen voor jezelf, ook voor je nog ongeboren kindje.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Leer alle signalen van je baby kennen.
Én hoe je hier het beste op kunt reageren.