Douche of bad verminderen medische ingrepen flink.

09 september 2014

Een douche of bad helpt echt om pijn te verminderen, zo blijkt uit Engels onderzoek.

De uitkomsten van ruim 16.500 vrouwen die hun eerste kind baarden zijn geanalyseerd.
Ruim 4.000 wilden thuis bevallen, bijna 5000 in een geboortecentrum en ruim 7700 poliklinisch.
Allen onder leiding van eerstelijns verloskundigen.
Een bad of douche om de pijn te verminderen, is bij 50% van de thuisbevallingen, 54% van de geboortecentrum bevallingen en bij 38% van de poliklinische bevallingen gebruikt.

Vervolgens is gekeken hoe vaak er gedurende de bevalling werd verwezen naar de tweede lijn en of er verschil in het aantal verwijzingen te zien is tussen vrouwen die wel van een bad/douche gebruik maken en vrouwen die dit niet deden.
Bij een geplande thuisbevalling was het effect het minst zichtbaar, maar nog altijd 12% minder verwijzingen voor vrouwen die bad/douche gebruikten om de pijn te verminderen.
Bij een geplande bevalling in het geboortecentrum nam het aantal verwijzingen met maar liefst 41% af door gebruik van douche/bad en bij de poliklinische bevallingen met 22%.

Naast veel minder verwijzingen door pijnbestrijding met warm water bevielen de vrouwen veel vaker vaginaal en zonder complicaties.
Het percentage keizersnede nam af met maar liefst 20%. En het aantal verwijzingen voor aanvullende pijnstilling, zoals een ruggenprik, nam af met 36%.

Dit onderzoek toont aan dat een warm bad of douche zeker kan helpen om de pijn beter te kunnen verdragen tijdens de bevalling.
Zeker de moeite waard om te proberen lijkt ons.

Bron; Kennispoort verloskunde
Lukasse M, Rowe R,Townend J et al. Immersion in water for pain relief and the risk of intrapartum transfer among low risk nulliparous women: secondary analysis of the Birthplace national prospective cohort study. BMC Pregnancy and Childbirth 2014; 14:60.

Meer lezen in de categorie

Interessant? Deel dit bericht

Lekker en gezond eten tijdens je zwangerschap.
Niet alleen voor jezelf, ook voor je nog ongeboren kindje.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Leer alle signalen van je baby kennen.
Én hoe je hier het beste op kunt reageren.