Zo zorgen omega-3 vetzuren voor hersenontwikkeling.

Zo zorgen omega-3 vetzuren voor hersenontwikkeling.

Effect omega-3 vetzuren op hersenontwikkeling baby.

Voor het eerst hebben wetenschappers ontdekt welk effect omega-3 vetzuren hebben op de ontwikkeling van de hersenen van je baby.

Neurobiologen van de Universiteit van California (UCI) hebben voor het eerst blootgelegd wat het effect is van een tekort aan omega-3 vetzuren. Met name DHA (één van de omega-3 vetzuren) speelt een sleutelrol in de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel (hersenen en zenuwen).

Susana Cohen-Cory, hoogleraar neurobiologie & gedrag, en collega's laten voor de eerste keer zien hoe tekorten in omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren moleculaire wijzigingen in de ontwikkelende hersenen veroorzaken, met als gevolg een beperkte groei van neuronen (zenuwcellen) en in de verbindingen die de neuronen met elkaar maken.

Deze omega-3 vetzuren zijn voorlopers van DHA, dat een sleutelrol speelt in de gezonde ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel. In hun studie, uitgevoerd op vrouwelijke kikkers en kikkervisjes, waren de UCI onderzoekers in staat om te zien dat hersenen bij een DNA tekort slecht ontwikkeld zijn met slecht ontwikkelde neuronen en weinig verbindingen tussen de neuronen. Deze verbindingen zijn van essentieel belang voor de communicatie tussen de neuronen (zenuwcellen)en een goede werking van het zenuwstelsel.

"Verder zagen we dat de verbindingen zich herstelde in de volgende generatie kikkervisjes als we de moeders, die eerder een tekort aan DHA hadden, op een dieet zetten met voldoende DHA",  vertelt Cohen-Cory.

DHA is essentieel voor de ontwikkeling van de ogen en hersenen van de foetus, vooral tijdens de laatste drie maanden van de zwangerschap. DHA is een belangrijk bestanddeel van de hersenschors en ook geconcentreerd in de lichtgevoelige cellen aan de achterkant van de ogen, waar het goed voor maar liefst 50 procent van de totale lipide hoeveelheid het netvlies.

DHA wordt vooral gevonden in dierlijke producten: vis, eieren en vlees. Vette vis--makreel, haring, zalm, forel en sardines--zijn de rijkste dieet bron, met 10 tot 100 keer meer DHA dan andere voedingsmiddelen als noten, zaden, volle granen en donker groene groenten.

DHA zit ook in borstvoeding. In sommige merken flesvoeding wordt het toegevoegd.

Het team van de UCI gebruikte de Afrikaanse kikker als model voor deze studie omdat kikker embryo's buiten de moeder ontwikkelen en doorschijnend worden, hierdoor konden de onderzoekers zien welke dynamische veranderingen in neuronen en hun verbindingen in de intact, levende embryo's, plaatsvonden. Hierdoor kon de ontwikkeling vanaf het moment van bevruchting tot en met het later functioneren van de hersenen en de verbindingen tussen de neuronen worden bestudeerd.

Uit eerder onderzoek is bekend dat met onze westerse eetcultuur slechts 25% van alle zwangeren voldoende omega-3 vetzuren binnenkrijgt!

Bron: sciencedaily (volledige tekst in Engels)

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.