10 tips voor een gelukkige baby

Soms is het simpeler dan je denkt.

Babyverpleegkundige Esther deelt haar kennis en geeft tips die makkelijk toepasbaar zijn en ervoor zorgen dat jouw baby lekker in zijn vel komt te zitten.

10 tips voor een gelukkige baby

Soms is het simpeler dan je denkt.

Babyverpleegkundige Esther deelt haar kennis en geeft tips die makkelijk toepasbaar zijn en ervoor zorgen dat jouw baby lekker in zijn vel komt te zitten.

Een goed begin is het halve werk. Daarom deelt babyverpleegkundige Esther van Bloemen-Bartels tien tips die jouw baby in ieder geval een hele mooie start in het leven geven. Want een gelukkige baby, dat willen we allemaal.

Tip 1: biedt je baby een voorspelbaar ritme

Ooit wel eens afgevraagd hoe die docenten in het onderwijs gemiddeld 27 kinderen zo’n 6 uur per dag in het gareel houden? Het antwoord: voorspelbaarheid. Elke dag hetzelfde ritme aanbieden, waardoor kinderen de onderdelen van de dag gaan herkennen. Ze denken ‘zo gaat het elke dag’ en dus gaan ze daar vaak vanzelfsprekend in mee. Door baby’s ook een voorspelbare dagindeling te bieden, doe je hetzelfde. Wel zo duidelijk voor jouw baby.

 

Tip 2: minder prikkels voor je baby

Het brein van een pasgeboren baby is nog niet af. Het moet verder uitrijpen in de jaren na zijn geboorte. Het brein is daarom ook niet altijd in staat om zich af te sluiten voor een te grote hoeveelheid prikkels. De baby heeft jou als ouder nodig om hierbij te helpen. Hier gaat dus de regel ‘less is more’ op. Hoe minder prikkels, hoe gelukkiger de baby.

Overzicht onderwerpen

    Tip 3: inwikkelen en inbakeren

    'En ze wikkelde hem in doeken en legde hem in een kribbe’. Inbakeren en/of inwikkelen is al zo oud als de weg naar Rome. Een baby heeft in zijn of haar moeders buik negen maanden lang ruimtegebrek gehad. Na de geboorte wordt de druk op de huid weleens gemist, helemaal als de baby zich moet ontspannen voorafgaand aan het slapen.

    Tip 4: goed laten slapen

    Goed slapen klinkt fijn, maar hoe dan? Probeer het slaappatroon van je kindje te volgen, maar daar ook wat sturing aan te geven. Door bijvoorbeeld goed te kijken wat de vroege signalen van vermoeidheid zijn, kun je je baby naar bed brengen voordat de vermoeidheid te groot is om in slaap te vallen. Breng je kind naar bed volgens een vast bedritueel, zo weet je baby wat hij of zij kan verwachten. Zo kun je slapen vaak ook verbeteren als het niet goed gaat.

    Tip 5: veel lichamelijk contact met je baby

    De mens hoort tot de dragers in het dierenrijk. We weten uit tal van wetenschappelijk onderzoek dat we bij huid-op-huidcontact het gelukshormoon oxytocine aanmaken. Hoe meer je knuffelt, aait, snuffelt en draagt met je blote baby tegen jouw blote huid, hoe meer gelukshormonen in zijn of haar (en jouw!) lijfje.

    Tip 6: uithuilen mag

    De Amerikaanse ontwikkelingspsycholoog Aletha Solter schreef het boek ‘De taal van huilen’. Ze beschrijft heel mooi dat huilen voor een jong kind een mogelijkheid tot communiceren is. Dat het voor balans in het lijfje zorgt als het kind de mogelijkheid krijgt om over zijn of haar verdriet te ‘vertellen’.

    Een jonge baby heeft namelijk nog geen taal met woorden en gebruikt lachen en huilen om je dingen te vertellen. Luister dus goed naar het huilen. Herken je er verschillende klanken in? Wanneer huilt je kind meer of juist minder op bepaalde momenten? Wat vertelt hij jou daarmee? Echt keihard, overstuur huilen moet worden voorkomen. Maar kijk eens wat je kunt leren van al het andere gepruttel.

    Tip 7: aandacht voor de verbale communicatie

    Kinderen waar veel tegen gesproken wordt, gaan zelf ook eerder spreken. Zelfs met de eerste uh’s, oh’s en ah’s leren ze al dat er in gesprekjes een beurtverdeling is. Jij zegt wat, je laat een stilte vallen, de baby start met kirren en laat een stilte vallen voor jou. Hoe meer we praten, hoe rustiger we handelen, ook weer iets waar jonge kinderen erg gelukkig van worden.

    Tip 8: aandacht voor de non-verbale communicatie

    Baby’s spiegelen: ze doen na wat ze zien. Soms zit er een beetje vertraging op de lijn, maar als je tegen een pasgeboren baby je tong uitsteekt, zal hij binnen mum van tijd hetzelfde doen. Baby’s kunnen voor hun eerste verjaardag al gebaren leren, zoals zwaaien bij vertrek. Je kunt verbale en non-verbale taal ook tegelijkertijd gebruiken: vraag waar de lamp is en dan samen naar boven kijken of wijzen. Zo leert de baby het woord lamp.

    Tip 9: ouders eerst

    Bij de veiligheidsinstructies aan boord van het vliegtuig zeggen ze het ook: in geval van nood eerst je eigen zuurstofmasker op doen, en daarna pas bij je kind. Door goed voor jezelf te zorgen, hou je voldoende energie en balans in je leven om een goede ouder te zijn.

    Vinden jullie het lastig om werk en zorg te combineren? Kijk eens naar de regels rondom (betaald) ouderschapsverlof.

    Tip 10: Niet emigreren 😉

    Niet echt een tip, maar wel leuk om te weten: recent onderzoek naar het welbevinden van kinderen wijst uit dat Nederlandse kinderen behoren tot de meest gelukkige kids ter wereld. Fijn hé

    Super voorbereid aan het ouderschap beginnen?

    Op Babyopkomst.TV geeft Esther (babyverpleegkundige) de online (video)cursus ‘Leer je baby kennen’.

    In deze online cursus gaat Esther dieper in op de hierboven genoemde tips, leert ze jullie de kneepjes van het vak en krijg je twee lessen babymassage.

    Willen jullie heerlijk ontspannen aan het ouderschap beginnen, volg deze cursus dan al tijdens de zwangerschap. Zo weten jullie al voordat de baby geboren wordt wat je baby probeert duidelijk te maken, wat te doen bij kleine babyproblemen en hoe jij niet alleen heel goed voor je baby, maar ook voor jezelf zorgt.

    Kijk op Babyopkomst.TV voor meer informatie over deze cursus.

    Meer lezen

    Vitamine K voor je baby
    Vette vis goed voor de hersenontwikkeling van je baby
    Alles over poep
    Inbakeren zinvol of onzin? – BabyUitzet
    Op vakantie met je baby
    Ontwikkeling stimuleren – BabyUitzet

    Dit bericht delen of bewaren?

    Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

    Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.

    Titel

    Subtitel

    Inleiding

    Titel

    Subtitel

    Inleiding

    Overzicht onderwerpen

      Meer lezen

      Vitamine K voor je baby
      Vette vis goed voor de hersenontwikkeling van je baby
      Alles over poep
      Inbakeren zinvol of onzin? – BabyUitzet
      Op vakantie met je baby
      Ontwikkeling stimuleren – BabyUitzet

      Dit bericht delen of bewaren?

      Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

      Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.

      Gerelateerde berichten
      borstvoeding en alcohol
      Alcohol borstvoeding

      Hoe zit het met alcohol en borstvoeding, kan af en toe een glaasje of is alcohol en borstvoeding echt een Lees meer

      zwangerschapsverlof voorbij
      Weer aan het werk na bevalling

      Weer aan het werk, het vraagt veel organisatie, lees onze tips om je dag goed te starten

      Borstvoeding Vraag En Antwoord, Regeldagen, Krijgt Mijn Baby Wel Genoeg Voeding 2
      Borstvoeding na de 6e maand

      Heeft je baby genoeg aan borstvoeding als hij 6 maanden oud is?

      geboorteaangifte
      De baby aangeven

      Wat neem je mee en hoe werkt het?

      jaloers op baby
      Jaloers zijn

      Betrap jij, als partner , je er wel eens op dat je jaloers bent op de baby?

      lachen baby
      Lachen van de baby

      De eerste weken lacht een baby reflexmatig, niet bewust. Vanaf wanneer gaat een baby echt lachen?