Kinderwens? Leefstijl vóór bevruchting van cruciaal belang

Heb je een kinderwens? Pas je leefstijl (indien nodig) ruim voor de zwangerschap aan.

GenerationR is een grootschalig en langdurig onderzoek van de Erasmus Universiteit. Generation R onderzoekt de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 opgroeiende kinderen in Rotterdam. Deze kinderen volgen ze vanaf de vroege zwangerschap en blijven ze volgen tot hun jong volwassenheid. Centraal staat de vraag waarom het ene kind zich optimaal ontwikkelt en het andere kind niet of minder.

Regelmatig komen er interessante uitkomsten uit de onderzoeken van GenerationR.

Zo is door dit grote onderzoek duidelijk geworden dat juist de eerste weken van de zwangerschap van cruciaal belang zijn voor de gezondheid van het kind.

Veel ouders denken dat hun leefstijl gedurende de zwangerschap alleen van invloed is op het kind gedurende de periode dat hij/zij in de baarmoeder zit. Maar dat is zeker niet zo.

Vooral in de eerste weken  van de zwangerschap, als je nog amper weet dat je zwanger bent, is het al heel belangrijk gezond te leven.

Gezonde leefstijl heeft invloed op rest van het leven van je kind!

GenerationR toont ook weer aan dat  het kind de gevolgen van een ongezonde leefstijl voor de rest van zijn/haar leven ondervindt.
Kinderen die al vroeg in de zwangerschap worden blootgesteld aan een ongezonde leefstijl hebben bijvoorbeeld een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, maar ook op overgewicht en diabetes (suikerziekte).

Een gezonde leefstijl zou normaal moeten zijn vanaf het moment dat er een kinderwens is.

Overigens heeft eerder onderzoek ook al aangetoond dat een gezonde leefstijl bij een kinderwens, als vóór de bevruchting, veel gezondheidswinst kan opleveren voor zowel moeder als kind en de kans op een zwangerschap verhoogt.

Jullie kind ontstaat uit jouw eicel en de zaacel van je partner. Je kunt je misschien voorstellen dat een gezonde eicel en een gezonde zaadcel veel voordelen heeft.

Sneller zwanger worden:

Zo word je sneller zwanger als je gezond eet, voldoende beweegt, geen overgewicht hebt en niet rookt.
Verder zorgt een gezonde eicel en zaadcel voor voldoende en goede voedingsbodem voor je baby in de eerste dagen na de bevruchting. De gezondheid  van je kindje start dus al voor je zwanger bent. 

Onderzoek heeft aangetoond dat een stel met een kinderwens liefst 6 maanden voor de zwangerschap al start met gezonder leven, zo min mogelijk drinken hoort daar ook bij. En natuurlijk vergeet je niet om te starten met foliumzuur!

Start ook met extra vitamine D én zorg dat je dagelijks minimaal 1000 mg calcium binnenkrijgt. Dit doe je door bv 5 glazen melk per dag te drinken of neem een extra calcium supplement.

Gerelateerde berichten
Zwangerschapstest midstream
Zwangerschapstest

Wanneer doe je een zwangerschapstest? Is een vroege test betrouwbaar? Antwoord op al je vragen over zwangerschapstesten.

Pregnancy Test On Calendar And Baby Shoes
10 To Do’s bij kinderwens

Jullie denken na over zwanger worden, hebben jullie al stilgestaan bij de volgende zaken die van belang zijn voor je Lees meer

Zwanger Worden, Wacht Niet Te Lang. Leeftijd Is Belangrijk Voor Je Kansen
Wacht niet te lang met zwanger worden

Jullie kansen om zwanger te worden nemen met het stijgen van de leeftijd snel af. Ook bij mannen.

Foliumzuur Vermindert Niet Alleen Het Risico Op Open Rug
Foliumzuur

Vanaf wanneer gebruik je foliumzuur en waarom eigenlijk?

Overgewicht
Overgewicht en zwanger worden

Overgewicht kan een reden zijn waarom zwanger worden niet lukt en geeft groter risico op complicaties in zwangerschap

Meer lezen in de categorie

Interessant? Deel dit bericht

Zoek binnen de site

Alles over zwanger worden

Lekker en gezond eten tijdens je zwangerschap.
Niet alleen voor jezelf, ook voor je nog ongeboren kindje.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Leer alle signalen van je baby kennen.
Én hoe je hier het beste op kunt reageren.