Anticonceptie na bevalling

Wanneer beginnen en wat is geschikt?

Niet iedere vorm van anticonceptie is direct na de bevalling geschikt om te gebruiken. Vanaf wanneer zou je weer anticonceptie moeten gebruiken als je niet direct weer zwanger wilt worden en welke vorm past het best bij jouw situatie?

Anticonceptie na bevalling

Wanneer beginnen en wat is geschikt?

Niet iedere vorm van anticonceptie is direct na de bevalling geschikt om te gebruiken. Vanaf wanneer zou je weer anticonceptie moeten gebruiken als je niet direct weer zwanger wilt worden en welke vorm past het best bij jouw situatie?

Wanneer anticonceptie na bevalling?

Hoewel de meeste vrouwen hun hoofd niet hebben staan naar anticonceptie na de bevalling, is het toch een onderwerp waar tijdig over nagedacht moet worden.

Vooral als je flesvoeding geeft kun je al heel snel na de bevalling weer vruchtbaar zijn.

Gemiddeld heeft een vrouw die flesvoeding geeft, 6 weken na de bevalling haar eerste menstruatie alweer. Twee weken voor je menstruatie heb je eisprong en ben je dus vruchtbaar.

Daarom is het zinvol om je goed voor te laten lichten over de diverse vormen van anticonceptie die mogelijk of wenselijk zijn.

Bij borstvoeding kan het maanden duren voordat je weer vruchtbaar bent na de bevalling, maar dit hoeft niet!

Vrouwen die borstvoeding geven moeten goed weten wanneer ze weer vruchtbaar kunnen zijn.

Bij volledige borstvoeding kan het maanden duren voordat je weer ongesteld wordt, maar dat is niet bij iedere vrouw zo.

Het komt regelmatig voor dat een vrouw volledige borstvoeding geeft en toch na 3 maanden alweer ongesteld wordt.

Je weet dan ook nooit precies wanneer je weer vruchtbaar bent en het is zaak je hier goed op voor te bereiden, wil je niet onverwacht weer heel snel zwanger raken.

Wanneer je start met anticonceptie is afhankelijk van welke vorm van anticonceptie je kiest.

Kies je voor de pil, dan kun je bij flesvoeding 10 dagen na de bevalling weer starten met de pil, maar als je borstvoeding geeft is het wel heel belangrijk dat je voor de juiste (oestrogeen vrije) pil kiest!

Ga je voor een spiraal, die kan 6 weken na de bevalling geplaatst worden, dat betekent dat je de eerste weken een andere vorm van bescherming moet gebruiken als jullie eerder vrijen.

Over de meest bekende vormen van anticonceptie vind je hier betrouwbare informatie, klik op de vorm van anticonceptie die jou aanspreekt om precies te weten wanneer je kunt beginnen en wat de voor- en nadelen zijn.

Denk goed na over welke vorm van anticonceptie voor jouw het meest geschikt is

banner herstellen na bevalling

Overzicht onderwerpen

    Welke pil bij borstvoeding?

    Je geeft borstvoeding en wilt toch graag de anticonceptie pil gaan gebruiken, kan dat?

    Als je borstvoeding geeft en toch goed beschermd wilt zijn tegen zwangerschap, kun je de oestrogeen-vrije pil overwegen.

    Het bijzondere is dat deze pil geen stopweek heeft. Je slikt dus elke dag een pil, gedurende een hele maand. Als de strip op is, begin je gewoon weer aan een nieuwe strip.

    Deze pil remt net als de gewone pil de eisprong; de slijmprop in je baarmoedermond wordt stugger en op die manier minder goed doordringbaar voor zaadcellen.

    Omdat deze pil alleen het hormoon progestageen bevat, heeft zij geen invloed op de hoeveelheid en kwaliteit van de moedermelk.

    Deze pil is ook heel geschikt voor vrouwen die geen oestrogeen mogen gebruiken, bijvoorbeeld als ze trombose hebben gehad.

    Tevens is de pil geschikt voor vrouwen die geen oestrogeen willen slikken vanwege bijwerkingen, zoals hoofdpijn, misselijkheid en gespannen borsten.

    Een nadeel kan zijn dat er onregelmatige bloedingen kunnen optreden. Soms blijven bloedingen helemaal weg, maar het kan ook voorkomen dat de bloedingen onregelmatiger zijn. Meestal vermindert dit na enkele maanden.

    Dit is de enige pil die gebruikt kan worden bij borstvoeding

    Anticonceptiepil na bevalling

    Orale anticonceptie, oftewel de anticonceptiepil, is een manier waarbij je hormonen slikt die de eisprong beïnvloeden.

    Als je geen hormonale anticonceptie gebruikt, rijpt er iedere maand een eicel in je eierstok.

    Halverwege je cyclus springt het eitje uit de eierstok en komt in de eileider (de eisprong). Als je rond de tijd van de eisprong gemeenschap hebt kunnen de zaadcellen bij het eitje komen en zo voor een bevruchting en dus een zwangerschap zorgen.

    Door de hormonen die in de pil zitten, wordt de rijping van het eitje geremd, er is geen eisprong en er kan geen bevruchting plaatsvinden.

    Voor- en nadelen van de pil na bevalling

    Een nadeel van de pil is dat je dagelijks hormonen slikt. Deze hormonen (oestrogenen en progestagenen) komen uiteraard in je lichaam terecht en hebben invloed op meerdere processen in je lichaam.

    Zo is diverse malen beschreven dat de combinatiepil een licht verhoogd risico geeft op trombose en/of embolie.

    Vrouwen die roken, zeker als ze ouder zijn dan 35 jaar, wordt de pil sterk afgeraden. Ook vrouwen die te dik zijn of waar in de familie trombose voorkomt wordt afgeraden om de pil te gebruiken.

    Een voordeel van de pil is de grote betrouwbaarheid bij juist gebruik en de makkelijke manier van inname.

    Verder heeft het gebruik van hormonen ook weer positieve effecten en is de kans op bepaalde ziekten, bijvoorbeeld eierstokkanker kleiner.

    De eerste drie weken na de bevalling wordt het sterk afgeraden om de pil te gebruiken.

    Dit omdat er in die periode een verhoogde aanmaak is van stollingsfactoren in het bloed en er dus al een verhoogd risico is op trombose.

    Daar de pil dit risico nog licht kan verhogen is het niet verstandig om binnen drie weken na de bevalling met de pil te beginnen.

    Wanneer starten pil na bevalling?

    • drie weken na de bevalling, je mag er dan vanuit gaan dat de eerste strip veilig is.
    • op de eerste dag van je eerste menstruatie. Voor vrouwen die flesvoeding geven is dit meestal zes tot acht weken na de bevalling. De eerste strip is in dit geval veilig, er hoeft geen aanvullende anticonceptie gebruikt te worden. Als je borstvoeding geeft kan het maanden duren (soms wel zes tot acht maanden) voordat je weer ongesteld wordt.
    • Op ieder willekeurig moment. Hierbij is de eerste strip niet veilig, er dient dus aanvullende anticonceptie gebruikt te worden.

    Welke pil is wanneer geschikt?

    Voor vrouwen die borstvoeding geven wordt geadviseerd om een pil te gebruiken die alleen progestageen bevat.

    Progestageen beïnvloedt de melkproductie niet en heeft geen nadelige invloed op het gewicht van de baby. Als je voor de pil kiest tijdens borstvoeding is er eigenlijk maar één pil die je kunt gebruiken: de zogenaamde oestrogeen-vrije pil, een pil met één hormoon, een progestageen.

    De oestrogeen-vrije pil is overigens net zo betrouwbaar als de combinatiepil. Zie voor meer informatie de stukje over de oestrogeen-vrije pil.

    De combinatiepil bevat twee hormonen: oestrogeen en progestageen.

    We weten dat oestrogeen de melkproductie remt. Het starten met een dergelijke pil kan er dus voor zorgen dat de borstvoeding afneemt of zelfs stopt.

    Daarnaast heeft oestrogeen een negatief effect op het gewicht van de baby. Als je borstvoeding geeft wordt de combinatiepil daarom sterk afgeraden.

    Als je flesvoeding geeft kun je in overleg met je verloskundige of arts zelf kiezen welke pil je gaat gebruiken.
    Je eigen verloskundige kan je advies geven over het gebruik van de pil én een recept voorschrijven.

    Anticonceptiering na bevalling

    De anticoncepteiring is een maandelijkse methode die continu een lage hoeveelheid hormonen afgeeft. De ring is transparant en flexibel en wordt gedurende drie weken in je vagina gedragen. Je brengt de ring eenvoudig zelf in laat deze 3 weken zitten. Na deze drie weken verwijder je de ring en gebruik je één week geen ring, je krijgt dan een bloeding. Je zou er ook voor kunnen kiezen om je menstruatie uit te stellen door meteen na drie weken een nieuwe ring in te brengen.

    Inbrengen anticonceptiering

    Het inbrengen van de ring is eenvoudig. In principe voel je de ring niet zitten. Dit geldt ook bij het vrijen. Ook het verwijderen is heel gemakkelijk, eigenlijk net zo makkelijk als het inbrengen of verwijderen van een tampon.
    De anticonceptie ring geeft een maand bescherming tegen zwangerschap. Door de continue lage afgifte van hormonen zorgt de ring ervoor dat de eisprong wordt geremd. De hormonen worden geleidelijk afgegeven en zijn bij de anticonceptiering lager dan bij de anticonceptie pil.

    De anticonceptiering is net als de meeste anticonceptiepillen niet geschikt voor vrouwen die borstvoeding geven omdat hij naast progestagenen ook oestrogenen bevat.
    Als je flesvoeding geeft kun je de ring gebruiken vanaf vier weken na de bevalling, de ring is dan gelijk veilig, er is geen aanvullende vorm van anticonceptie nodig.

    Anticonceptiestaafje na bevalling

    Een relatief nieuwe manier van anticonceptie is het anticonceptiestaafje wat onder de huid op de bovenarm wordt ingebracht.

    Het staafje is zo groot als een lucifer en wordt onder locale verdoving pijnloos ingebracht.

    Het staafje bevat alleen progestageen en is dus ook geschikt voor vrouwen die borstvoeding geven.

    Het staafje kan tussen de 21e en 28e dag na de bevalling worden ingebracht. Als het later wordt ingebracht dient er de eerste 7 dagen aanvullende bescherming te worden gebruikt. Na die tijd is het werkzaam. Je kunt het staafje zelf voelen zitten als je over de arm strijkt en zo dus controleren of het werkelijk op zijn plaats zit.

    Het staafje kan drie jaar blijven zitten, maar op ieder gewenst moment ook weer verwijderd worden. Na verwijdering ben je snel weer vruchtbaar.

    Het staafje geeft continu een lage dosis hormonen af. Dit voorkomt een eisprong en dus een zwangerschap.

    Soms kunnen er vooral de eerste maanden van gebruik onregelmatige bloedingen optreden. In de loop van een jaar worden de bloedingen echter minder en kunnen ze zelfs verdwijnen. Het staafje is op dit moment één van de meest betrouwbare anticonceptiemethoden die voorhanden zijn.

    Het gemak zit hem ook in het feit dat je 3 jaar lang niet meer aan je anticonceptie hoeft te denken.

    Spiraal na bevalling

    Het spiraal is in Nederland met een opmars bezig, in 10 jaar tijd is het gebruik toegenomen van 4 naar 18% (cijfers 2018).

    Toch zijn er nogal wat vrouwen angstig voor het spiraal. Een belangrijke oorzaak van de angst zijn verouderde vooroordelen. Verhalen dat het spiraal een verhoogd risico op eileiderontsteking geeft blijven circuleren. Toch is dit een verouderd verhaal. Met de tegenwoordige spiralen en een juiste manier van inbrengen is het risico op een opstijgende infectie zeer gering.

    De moderne spiraaltjes zijn klein en flexibel. Het inbrengen is voor een geoefend arts/verloskundige een kleine ingreep.

    Wanneer spiraal plaatsen na bevalling?

    Zes weken na de bevalling, als het bloedverlies over is,  kan een spiraal worden ingebracht, vaak kun je bij je eigen verloskundige terecht voor het inbrengen.

    Ook als je borstvoeding geeft kun je een hormoonhoudend spiraal laten plaatsen

    Het spiraal is vooral geschikt als je voorlopig niet opnieuw zwanger wilt worden.

    Het inbrengen kan wat pijnlijk zijn, dit verschilt heel erg per vrouw. Sommige vrouwen hebben de eerste weken wat meer last van buikkrampen. Dit wordt veroorzaakt doordat je lichaam het spiraal als iets vreemds ziet en het probeert uit te stoten. Dergelijke klachten komen vaker voor bij een koperhoudend- dan bij een hormoonhoudend spiraal.

    Zijn de buikkrampen heel erg, neem dan contact op met de verloskundige/arts die je spiraal heeft ingebracht.

    Door middel van een echo kan gecontroleerd worden of je spiraal nog wel goed zit.

    Het grote voordeel van een spiraal is de lokale manier van anticonceptie. Het werkt alleen daar waar je het nodig hebt, namelijk in de baarmoeder. Hierdoor is, bij het hormoonhoudend spiraal, veel minder hormoon nodig dan bij de pil en heeft het hierdoor minder invloed op bijvoorbeeld je humeur.

    Bovendien hoef je gedurende minstens 5 jaar niet meer aan je anticonceptie te denken.

    Een spiraal is iets betrouwbaarder tegen zwangerschap dan de pil, meer dan 99%

    Koperhoudend spiraal

    De werking van een koperhoudende spiraal berust op de afgifte van koper in de baarmoeder.
    Het koper zorgt ervoor dat de baarmoederwand ongeschikt wordt om een bevruchte eicel te laten innestelen. Daarnaast is het koper zo giftig voor de zaadcellen dat zij niet meer tot bevruchting in staat zijn.

    Veel vrouwen willen geen spiraal gebruiken omdat zij ervan uitgaan dat er toch een bevruchting plaatsvindt en er dus iedere maand een abortus zou kunnen plaatsvinden omdat het bevruchte eitje niet kan innestelen in de baarmoederwand.

    Met de huidige spiraaltjes is het risico op een bevruchting echter zeer gering omdat deze meer koper bevatten dan de oudere en er voor zorgen dat de zaadcellen niet meer tot bevruchting in staat zijn.

    Het koperhoudende spiraal is zeer betrouwbaar (99,2%) en kan 5 tot 10 jaar blijven zitten, afhankelijk van welk merk je kiest.

    De eerste maanden kunnen de menstruatie heviger en pijnlijker zijn dan je gewend was. Meestal gaat dit over. Bij vrouwen die deze klachten blijven houden kan geadviseerd worden om over te gaan naar het hormoonhoudende spiraal.

    Ook vrouwen die voor het plaatsen van het spiraal last hebben van hevig bloedverlies tijdens de menstruatie kunnen beter kiezen voor een hormoonhoudend spiraal.

    Hormoonhoudend spiraal

    De werking van een hormoonhoudend spiraal berust op de afgifte van het hormoon progestageen in de baarmoeder.

    Door dit hormoon wordt de baarmoedermond ontoegankelijk voor zaadcellen hierdoor kunnen de zaadcellen niet bij de eicel komen en dus niet voor bevruchting zorgen.

    Daarnaast wordt het slijmvlies van de baarmoeder zo dun dat innesteling van een toch bevruchte eicel onmogelijk wordt.

    In de eerste periode na het inbrengen van een hormoonhoudend spiraal kan je menstruatie wat onregelmatig worden en kun je tussentijds ook licht bloedverlies hebben.

    Na verloop van enkele maanden wordt je menstruatie steeds minder of verdwijnt zelfs. Ook het hormoonhoudend spiraal is zeer betrouwbaar, hij kan 5 jaar blijven zitten.

    Door wie laat je een spiraal inbrengen?

    Je eigen verloskundige zal je (aan het eind van de kraamdagen) voorlichting geven over alle vormen van anticonceptie. Als je kiest voor een spiraal kun je het zelf kopen bij de apotheek of online en vervolgens, op afspraak, bij je verloskundige (of arts) laten plaatsen.

    Als je het weer wilt laten verwijderen, bijvoorbeeld omdat jullie nog een kindje willen, maak je een afspraak bij je eigen verloskundige (of arts).

    Na het verwijderen ben je direct weer vruchtbaar, dit omdat het spiraal niet inwerkt op je eisprong.

    Dit in tegenstelling tot het gebruik van de pil. Hierbij kan het soms maanden duren voordat er weer een normale eisprong is en er een zwangerschap kan ontstaan.

    Het hormoonhoudende spiraal kan vijf jaar blijven zitten. Zowel het hormoonhoudend- als het koperhoudend spiraal bieden bescherming tegen een buiten baarmoederlijke zwangerschap.

    Een spiraal heeft geen invloed op je cyclus. Na het verwijderen ben je direct weer vruchtbaar

    Kosten

    Ben je jonger dan 21? Dan wordt anticonceptie vergoed door je basisverzekering . Het valt wel onder je eigen risico, dus als je eigen risico nog niet is opgebruikt betaal je anticonceptie zelf.

    Als je ouder bent dan 21 vergoedt je basisverzekering geen anticonceptie. Je betaalt dan alles zelf. Je kunt er voor kiezen een aanvullende verzekering af te sluiten. Let goed op of een aanvullende verzekering zinvol is. Als het alleen om de kosten van de anticonceptie gaat kan het zo zijn dat je aanvullende verzekering duurder is dan het spiraal en de plaatsing zelf betalen.

    Het spiraal zelf kost tussen de € 80,00 (T-safe = koperspiraal) en € 160,00 (Mirena = hormoonhoudend), maar  het plaatsen kan flink duurder zijn als je er voor kiest om door een gynaecoloog te laten plaatsen.

    Het plaatsen bij een verloskundige of huisarts kost rond de € 70,00, in het ziekenhuis kan het wel het tienvoudige kosten.

    Het NRC deed hier in 2016 onderzoek naar. Gemiddeld kost het plaatsen in het ziekenhuis € 250,00 maar het duurste ziekenhuis brengt maar liefst € 580,00 in rekening voor de plaatsing (wrsch wel incl het spiraal zelf).

    Het condoom

    De eerste weken na de bevalling is het condoom een prima middel ter voorkoming van een zwangerschap.

    Een voordeel van het gebruik van het condoom kan zijn dat je een condoom kunt gebruiken met glijmiddel.

    De eerste keer vrijen na de bevalling is best spannend. Er is immers heel wat gebeurd van onderen, soms heb je hechtingen gehad, maar ook als dit niet zo is dan nog kan je vagina anders aanvoelen dan voor de bevalling.

    Bovendien hebben vrouwen die borstvoeding geven vaak minder vaginale afscheiding.

    Je bent dus droger van onderen.

    Dit samen met de spanning die de eerste keer vrijen voor de meeste stellen toch oplevert, zorgt ervoor dat je nog wel eens hoort dat de “eerste” keer wat pijnlijk kan zijn. Door een condoom met glijmiddel te gebruiken heb je hier vaak minder last van.

    Breng een condoom goed om.

    Kijk uit met scherpe nagels. Houd het tuitje bovenaan het condoom samengeknepen met de duim en wijsvinger van je ene hand en rol het condoom vervolgens af met je andere hand om de stijve penis.

    Zorg ervoor dat het tuitje altijd los boven de penis blijft zitten. Door het tuitje samen te knijpen zorg je ervoor dat er geen lucht inkomt, hierdoor kan het sperma in het tuitje komen zonder dat er risico is op scheuren of knappen.

    Verder is het heel belangrijk dat je de juiste maat condooms gebruikt, er zijn diverse maten zowel in lengte als breedte.

    Bij het terugtrekken van de slappe penis (na het klaarkomen) moet het condoom altijd vastgehouden worden om te voorkomen dat hij afglijdt en er zo alsnog sperma in de vagina komt.

    Meer lezen

    Diastase
    De extra kilootjes moeten er weer af
    Omgaan met bekkenpijn
    Bloedverlies, vruchtbaarheid en anticonceptie
    Seks na de bevalling
    Incontinentie na de bevalling

    Dit bericht delen of bewaren?

    Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

    Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.

    Gerelateerde berichten
    borstvoeding en alcohol
    Alcohol borstvoeding

    Hoe zit het met alcohol en borstvoeding, kan af en toe een glaasje of is alcohol en borstvoeding echt een Lees meer

    zwangerschapsverlof voorbij
    Weer aan het werk na bevalling

    Weer aan het werk, het vraagt veel organisatie, lees onze tips om je dag goed te starten

    Borstvoeding Vraag En Antwoord, Regeldagen, Krijgt Mijn Baby Wel Genoeg Voeding 2
    Borstvoeding na de 6e maand

    Heeft je baby genoeg aan borstvoeding als hij 6 maanden oud is?

    geboorteaangifte
    De baby aangeven

    Wat neem je mee en hoe werkt het?

    jaloers op baby
    Jaloers zijn

    Betrap jij, als partner , je er wel eens op dat je jaloers bent op de baby?

    lachen baby
    Lachen van de baby

    De eerste weken lacht een baby reflexmatig, niet bewust. Vanaf wanneer gaat een baby echt lachen?