Op vakantie met baby

Tref goede voorbereidingen

Baby's zijn niet dol op veranderingen en een vakantie is vaak een grote verandering. Met e nodige voorzorgsmaatregelen en aanpassingen is een vakantie met je baby zeker mogelijk en leuk.

Op vakantie met baby

Tref goede voorbereidingen

Baby's zijn niet dol op veranderingen en een vakantie is vaak een grote verandering. Met e nodige voorzorgsmaatregelen en aanpassingen is een vakantie met je baby zeker mogelijk en leuk.

Eigenlijk hoeven kleine baby’s helemaal niet op vakantie. Baby’s zijn erg gesteld op rust en regelmaat.

Zeker het eerste half jaar willen baby’s graag dat alles zo voorspelbaar mogelijk verloopt. De eerste maanden na de geboorte heeft een zuigeling al erg veel nieuwe indrukken.

Ouders willen wel graag eens iets anders dan hun dagelijkse “ding” . Even er uit, andere omgeving, interessante dingen doen en zien. Of familiebezoek in het buitenland.

Vaak wordt er nog een reisje gepland voordat het zwangerschapsverlof is afgelopen. Baby’s kunnen zo’n vakantie zeker wel verdragen. Maar probeer toch zo veel mogelijk de tijden en handelingen van thuis aan te houden.

Rommel niet te veel met voedingen en “andere handen”. Je moet niet verbaasd zijn wanneer de baby wat onrustig reageert.

Baby’s reageren vaak wat geprikkeld op verandering. Je kunt dus gaan merken dat de baby de eerste dagen van de vakantie onrustig is, slechter slaapt, en dat kan je ook merken de eerste dagen dat je weer thuis bent.

Wellicht heeft de baby wat extra aandacht nodig, maar probeer zo gauw mogelijk weer op de dagelijkse routine terug te vallen.

Ga je buiten Europa op vakantie? Houd er dan rekening mee dat je baby dan vaak ook een eigen paspoort en visum nodig heeft.

Prettige vakantie.

Overzicht onderwerpen

    Waarheen op vakantie met baby

    Vakantie met baby naar warm land

    De zon

    Je baby nooit aan de directe zon blootstellen, leg je kindje op een zo koel mogelijke plek, bijvoorbeeld in de schaduw van een boom. Leg je baby niet bloot in de zon, trek een katoenen T-shirtje aan en een zonnehoedje; nek en schouders verbranden snel en liever nog koop uv-werende kleding. Ook de voetjes verbranden snel, katoenen sokjes kunnen dit voorkomen. 

    Smeer regelmatig je baby in met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.

    De ogen van een baby zijn nog heel teer, zonlicht kan ze makkelijk beschadigen. Zet je baby altijd een zonnebril op, ook als hij in de schaduw zit. Neem voor de kinder-of wandelwagen een parasolletje mee.

    Dek de kinderwagen nooit af met een doek! Door de doek kan de hitte zich ophopen en wordt je baby veel te warm.

    Warmte

    Zet je baby altijd in de schaduw, en laat de kap van de kinderwagen naar beneden. Onder de kap van een wagen wordt het snel te warm.

    Baby’s hebben extra vocht nodig als het warm is. Je kunt een extra flesje gekookt, afgekoeld water of mineraalwater tussendoor geven, geef liever geen water uit de koelkast, dit is te koud. Let er daarnaast op dat je baby, als de zon onder is, juist weer erg snel kan afkoelen.

    Zorg in ieder land voor goede sterilisatie van fles en speen en geef mineraalwater dat geschikt is voor baby’s.

    Wintersport met baby

    Naast de adviezen over voeding en hygiëne, die natuurlijk ook voor een wintersportvakantie gelden, zijn er een aantal speciale adviezen als je besluit om je baby mee te nemen naar een wintersportplaats:

    • Het zonlicht en de straling (sterker op grote hoogte) zijn gevaarlijk voor je baby’s ogen en huid. Zorg daarom voor een goed zonnebrilletje, met een goede UV-filter, dat je baby altijd draagt als hij naar buiten gaat, ook als het wat bewolkt is.
      Koop kinderzonnebrand met een hoge beschermingsfactor en smeer regelmatig.
    • Baby’s koelen snel af, maar kunnen het ook snel te warm hebben, voel regelmatig in het nekje van je baby of z’n temperatuur goed is en let erop of gezicht, handjes en voetjes niet te snel afkoelen. Als je met je baby hoger dan circa 1500 meter gaat, wordt zijn vochtbehoefte groter.
      Als je de borst geeft, moet je vaker aanleggen, of geef wat extra, opgewarmd mineraalwater uit een flesje erbij (en let erop dat je zelf ook voldoende extra vocht binnenkrijgt…)
      Zorg wel voor goede sterilisatie van fles en speen en geef mineraalwater dat geschikt is voor baby’s.
    • Kinderen tot ongeveer een jaar hebben meer moeite met het omgaan met extreme temperatuursverschillen, zoals in en wintersportgebied (van buiten naar binnen en andersom).
      Hun temperatuurregulatie is minder goed ontwikkeld, ze koelen snel af, en, eenmaal koud, worden ze minder snel weer warm. Neem voor alle zekerheid een kruik mee als je op wintersport gaat.

    Naar de tropen met baby

    Als je met je baby naar de tropen wilt, moet je je afvragen of jouw vakantiegenot opweegt tegen de risico’s die je baby loopt. In ieder geval verdient het aanbeveling, in verband met het risico van diarree bij flesvoeding, om borstvoeding te (blijven) geven tijdens de hele reis. Borstvoeding beschermt overigens niet tegen tropische ziektes waartegen jijzelf bent gevaccineerd. Baby’s kunnen niet alle, voor volwassenen geadviseerde, vaccinaties krijgen. Daarnaast lopen baby’s (en kleine kinderen) een groter risico op een ernstig verloop van malaria.

    Reizen tropen met baby: vaccinaties

    Ben je van plan om met je baby ( of jonge kinderen) naar de tropen te gaan, maak dan ruim op tijd ( minstens 6 weken van tevoren) een afspraak met de lokale GGD of de reizigerskliniek van een ziekenhuis.

    Misschien is het een idee om je daar voor je boekt te laten informeren over de noodzakelijke vaccinaties, profylaxe en gezondheidsrisico’s van het land van je keuze, zodat je dit kan meewegen in je beslissing om te gaan.

    Hieronder volgt een summier overzicht van mogelijke vaccinaties en malariaprofylaxe:

    BCG-vaccinatie

    Tegen (de complicaties van) tuberculose.
    Kan aan baby’s worden gegeven vanaf de geboorte.

    HEPATITIS A-vaccinatie

    Tegen besmettelijke vorm van geelzucht, kan vanaf de geboorte worden gegeven

    Meningovax

    Vaccinatie tegen een vorm van meningitis die vooral in delen van centraal Afrika voorkomt, maar ook in andere delen van de wereld.
    Vaccin kan pas vanaf 2 jaar worden gegeven.

    Gele koorts-vaccinatie

    In een aantal tropische landen verplicht (ook voor kinderen) en wordt aangeraden voor een aantal andere landen.

    Het vaccin kan niet worden gegeven aan baby’s jonger dan 6 maanden.

    Bij kinderen tussen 6 en 9 maanden wordt het risico van besmetting afgewogen tegen het risico van eventuele bijwerkingen van het vaccin.
    Vanaf 9 maanden kunnen kinderen worden gevaccineerd tegen gele koorts.

    Buiktyus-vaccinatie

    Kan pas vanaf de leeftijd van 2 jaar.

    Malaria-profylaxe

    Chloroquine en paludrine mogen vanaf de geboorte worden gegeven.

    Tegen deze middelen komt echter veel resistentie voor, en in veel gebieden zijn deze middelen als profylaxe dan ook onvoldoende. Daarnaast zijn de antimalariapillen bitter en is het meestal geen gemakkelijke opgave ze met regelmaat aan kinderen toe te dienen.

    Lariam kan vanaf 3 maanden gegeven worden, dit middel kan bij volwassenen tot ernstige, met name psychiatrische, bijwerkingen leiden, over bijwerkingen bij zuigelingen is geen informatie voorhanden.

    Wel is het zo dat Lariam in de eerste 4 maanden van de zwangerschap niet mag worden gebruikt en dat tijdens en tot 3 maanden na gebruik van Lariam wordt aangeraden om goede anticonceptie te gebruiken om zwangerschap te voorkomen.

    Malarone mag een kind pas gebruiken als het ouder is dan 1 jaar en minstens 11 kilo weegt.

    Naast malariaprofylaxe in de vorm van tabletten zijn andere maatregelen om infectie te voorkomen noodzakelijk, zoals een geïmpregneerde klamboe, lange mouwen, lange broek en sokken van schemering tot het slapen gaan, en een goed antimuggenmiddel.

    De beste antimuggenmiddelen bevatten DEET, maar bij kinderen tot 2 jaar wordt aangeraden om een oplossing niet sterker dan 30% te gebruiken en te zorgen dat het middel niet in aanraking kan komen met de mond en ogen (dus niet op de handen smeren bv).

    Een middel van 30% is 4 uur werkzaam. Ook als je borstvoeding geeft moet je ervoor zorgen dat je baby geen DEET binnenkrijgt via jouw ingesmeerde huid. Daarnaast wordt aangeraden gebruik van DEEThoudende middelen door zwangeren zoveel mogelijk te beperken.

    Niet buiten komen met de baby vanaf de schemering tot zonsopgang is ook een aanrader.

    Muggen kunnen namelijk niet alleen malaria overbrengen, ook gele koorts en dengue (knokkelkoorts) worden door muggen overgebracht. Tegen dengue bestaat geen vaccinatie of andere profylactische medicatie.

    De reis

    Reizen met je baby vraagt wat aanpassingen. Afhankelijk van je bestemming en je budget zijn er verschillende mogelijkheden:

    Vliegen met baby

    Als je met je baby gaat vliegen, houdt er dan rekening mee dat kleine kinderen veel last kunnen hebben van verstopte oren tijdens de vliegreis, ze kunnen niet, zoals wij, gapen of slikken om het luchtdrukverschil te “klaren”.

    Als je je baby tijdens het stijgen en landen de borst of de fles geeft zal dit het ontstaan van verstopte oren tegengaan. Is je baby verkouden, zorg dan dat je, in overleg met je huisarts, een goede neusspray of neusdruppeltjes hebt, want met een verstopte neus worden de oorklachten erger.

    Ga je buiten Europa op vakantie? Houd er dan rekening mee dat je baby dan vaak ook een eigen paspoort en visum nodig heeft.

    Autoreis met baby

    Vervoer je baby in een autostoeltje en niet in een reiswieg of kinderwagenbak. Een reiswieg, ook al is die vastgezet, is gevaarlijk, je baby ligt immers los en is daardoor in het geval van een ongeluk helemaal niet beschermd.

    Rij niet langer dan 2 uur achter elkaar, en als je stopt, haal dan ook je baby uit het autostoeltje (ook als hij slaapt), loop wat rond, leg hem even op een kleed op z’n buik om hem van houding te laten veranderen, want meer nog dan jij, zit je baby, vastgesnoerd in het autostoeltje, in één houding.

    Het officiële advies is  om baby’s niet langer dan 2 uur per dag in een autostoeltje te leggen, maar in de praktijk gebeurt het wel. Als dit bij uitzondering een keer gebeurt is het ook niet heel erg. Maar doe het niet regelmatig. In een autostoeltje zit je kind in één houding die erg beperkend is voor beweging in bijvoorbeeld het heupgewricht, dit is niet goed voor de ontwikkeling.

    Voorkom insectenbeten baby

    Ter voorkoming van insectenbeten hang  je een klamboe of een stuk fijne vitrage over de kinderwagen of het bedje. De meeste insectenwerende crèmes zijn  niet geschikt voor baby’s. Gebruik van stekkers met insectendodend middel wordt afgeraden in ruimten waar baby's verblijven.

    Is je baby toch gestoken, dep de beet met wat verdunde azijn of smeer in met anti-jeukcrème. Pas wel op dat hij het niet in z’n mondje kan krijgen. Bij een bijen-of wespensteek moet je de steekwond goed uitzuigen. Bij een wespensteek in de mond- of keelholte, de buitenkant van de hals of bij de adamsappel is het raadzaam om een arts te waarschuwen.

    Diarree baby

    Bij diarree en/of spugen is uitdroging het belangrijkste risico!

    Waar moet je op letten als je baby diarree heeft?

    Kijk steeds of je baby voldoende plast en of de plas licht van kleur is.
    Heeft je kind donkere plasluiers, dat is een eerste teken van uitdroging. Geef je kind meer (water) te drinken.

    Als je baby diarree heeft is de kleur van de urine vaak niet te bepalen.
    Als er sprake is van 2 of meer waterdunne poepluiers op een dag,  geef dan ORS te drinken. Dit is een oplossing van zout en suiker om uitdroging tegen te gaan.
    Je kunt dit kopen bij drogist en apotheek, het is verstandig om een doosje mee te nemen als je op reis gaat.

    In geval van nood kun je zelf een oplossing maken door in een liter gekookt water 1 afgestreken theelepel zout en 3 afgestreken eetlepels suiker op te lossen.

    Als je borstvoeding geeft, ga daar vooral mee door, flesvoeding kan je het beste half met water verdunnen.

    Wanneer naar de dokter als je baby diarree heeft

    • de diarree na 2 dagen niet minder wordt
    • je baby ook nog gaat spugen
    • je baby koorts krijgt
    • je baby een suffe, slappe indruk maakt of klaaglijk huilt.
    • als de huidplooien blijven staan.
    • als je baby een droge mond en tong heeft.
    • als je baby holle ogen heeft en huilt zonder tranen

    Als er sprake is van 2 of meer waterdunne poepluiers op een dag, geef dan ORS te drinken.

    Het is bij baby’s moeilijk te bepalen wanneer hij diarree heeft. Het kan immers normaal zijn als een kind na elke voeding poept. Ook het feit dat de ontlasting dun is hoeft niet persé afwijkend te zijn.

    Het is wél een probleem als je kind dunne, frequente poep heeft (terwijl je dat niet van hem gewend bent) én als je kindje daarbij niets of nauwelijks drinkt. In dat geval wacht je niet te lang af maar bel je een dokter.

    Jonge baby’s drogen sneller uit dan volwassenen, dus let op bovenstaande signalen van uitdroging!

    Voeding tijdens vakantie met baby

    Waar houd je rekening mee als je met je baby op vakantie gaat qua voeding?

    Borstvoeding

    Geef je borstvoeding, dan heb je geen enkel probleem! Je hebt de ideale voeding altijd bij de hand, op temperatuur en je hoeft niets te steriliseren. Je hoeft niet bang te zijn voor de invloed van je -tijdens de vakantie - mogelijk ander eetpatroon op je borstvoeding.

    Borstgevoede baby’s zijn gewend aan een steeds wat andere smaak van de melk onder invloed van wat jij eet.

    Als je naar de warmte gaat, voedt je baby dan wel wat vaker of geen wat afgekoeld gekookt water tussendoor. In warmte moeten baby's, net als jij, meer drinken.

    Zorg er wel voor dat je, zeker in warme landen, voldoende drinkt en dat jij geen diarree krijgt, door je aan de algemeen geldende hygiëneadviezen (b.v. betreffende schepijs, vlees, rauwe groente en ongeschild fruit) voor jouw vakantieland te houden.

    Flesvoeding

    Baby’s kunnen reageren met obstipatie, diarree of weigeren van de fles, als je ineens van merk verandert.

    Zorg er daarom voor dat je voldoende van de gebruikelijke voeding, zoals blikken melkpoeder, bij je hebt. Voor onderweg zijn er van sommige merken kleine pakjes kant-en-klare flessenmelk te koop.

    De pakjes voor 1 fles zijn erg handig, omdat ze gesteriliseerd zijn, en je dus geen water hoeft te koken. Grotere baby’s accepteren het soms ook als het niet is opgewarmd, je zou dit van tevoren thuis kunnen uitproberen.

    Gebruik voor flesvoeding altijd goed drinkwater, en kook dit 4 à 5 minuten. Je kunt ook mineraalwater (zonder bubbels) gebruiken. Let er dan op dat het water geschikt is voor babyvoeding en niet te veel zouten bevat; dit staat meestal op de flessen aangegeven. Als de fles eenmaal geopend is, moet je dit water ook weer koken. Kook ook regelmatig flessen en spenen uit.

    Meer informatie over reizen en hygiëne kan je vinden op de site van het landelijk coördinatiecentrum reizigersadvisering, www.LCR.nl .

    Handig om mee te nemen

    Als je met je baby naar het buitenland gaat is het verstandig om onderstaande zaken mee te nemen.

    • Voldoende melkpoeder
    • Flessenwarmer met adapter voor de sigarettenaansteker als je met de auto gaat
    • Kleine pakjes kant-en- klare flessenmelk voor onderweg
    • Zakjes ORS-poeder
    • Een flessensterilisator voor in de magnetron of een voldoende grote pan om flessen uit te koken.
    • Klamboe of fijne vitrage
    • Neusspray van fysiologisch zout
    • Een plaid om onderweg de baby buiten te kunnen leggen.
    • Zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor
    • Petje of zonnehoed
    • Zonnebril

    10 tips ontspannen vakantie met baby

    Ieder jaar lopen talloze ouders er weer tegen aan: vakantiestress terwijl de vakantie nog niet eens is begonnen.

    Zonde, want ouders en ook hun kinderen genieten op die manier minder van de vaak spaarzame weken in het jaar dat ze echt samen zijn. Volgens Renske Tromp, pedagogisch adviseur bij Kinderopvang SKAR, is het belangrijk dat ouders maar ook de kinderen uitgerust op vakantie gaan.

    Veel ouders zijn geneigd meteen de eerste de beste verlofdag in de auto of het vliegtuig te stappen. En dat kun je maar beter niet doen, stelt Tromp. Veel beter is het om jezelf en je gezin minimaal 2 dagen te geven om even bij te komen en de hectiek van alledag (met name het werk) achter je te laten.

    Renske geeft 10 gouden tips voor een ontspannen start van de vakantie:

    • Begin vroeg met de voorbereidingen; minimaal een week van tevoren, zodat je de laatste dagen niet van winkel naar arts, naar consultatiebureau hoeft te rennen.
    • Kleine kinderen zijn gevoelig voor veranderingen; probeer daarom het inpakproces zo ontspannen mogelijk te laten verlopen. Maak een spel van het inpakken. Geef de kinderen een eigen inpaklijst en koffertje.
    • Verdeel de taken tussen jezelf en je partner; wanneer de een de boodschappen doet voor de reis, kan de ander mooi de laatste wasjes doen of met de stofzuiger door het huis. Zo heeft ieder zijn eigen verantwoordelijkheden en zit je niet boven op elkaars lip.
    • Voorkom dat het op de achterbank een chaos wordt van speelgoed; laat ieder kind een keuze maken uit een favoriet spel of knuffel.
    • Neem een selectie van favoriete Cd’s mee voor de kinderen; niets zo leuk en ontspannen als met z’n allen zingend onderweg naar de vakantiebestemming.
    • Ga de avond voor de grote reis op tijd naar bed; dit geldt niet alleen voor de kinderen, maar ook voor jou en je partner.
    • Neem in beperkte mate snoep en zoete dranken; dit om wagenziekte te voorkomen.
    • Schakel, als het even kan, de werktelefoon uit en laat de werklaptop thuis; vakantie betekent quality time voor jou en je gezin, laat werk daar niet tussen komen.
    • Stel een verrassingspakket samen voor de kinderen en haal hier elk uur van de reis wat uit; hierdoor houd je de kinderen bezig en kunnen ze beter inschatten hoe lang de reis nog duurt.
    • Wees creatief en bedenk zelf wat leuke activiteiten; auto`s te tellen met dezelfde kleur, woorden uit een categorie dieren waarbij het volgende woord moet beginnen met de eindletter van het voorgaande woord, of het meest bekende ‘Ik ga op reis en neem mee…..’

    bron: LVB networks

    Meer lezen

    Baby blues, kraamtranen een bekend verschijnsel
    Vitamine K voor je baby
    10 tips voor een gelukkige baby
    Onderwerpen A-Z na je bevalling
    Postpartum / postnatale depressie
    Vette vis goed voor de hersenontwikkeling van je baby

    Dit bericht delen of bewaren?

    Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

    Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.

    Gerelateerde berichten
    borstvoeding en alcohol
    Alcohol borstvoeding

    Hoe zit het met alcohol en borstvoeding, kan af en toe een glaasje of is alcohol en borstvoeding echt een Lees meer

    zwangerschapsverlof voorbij
    Weer aan het werk na bevalling

    Weer aan het werk, het vraagt veel organisatie, lees onze tips om je dag goed te starten

    Borstvoeding Vraag En Antwoord, Regeldagen, Krijgt Mijn Baby Wel Genoeg Voeding 2
    Borstvoeding na de 6e maand

    Heeft je baby genoeg aan borstvoeding als hij 6 maanden oud is?

    geboorteaangifte
    De baby aangeven

    Wat neem je mee en hoe werkt het?

    jaloers op baby
    Jaloers zijn

    Betrap jij, als partner , je er wel eens op dat je jaloers bent op de baby?

    lachen baby
    Lachen van de baby

    De eerste weken lacht een baby reflexmatig, niet bewust. Vanaf wanneer gaat een baby echt lachen?