Zwangerschapskwaaltjes: wat is normaal en wanneer moet je naar de huisarts?
Zwangerschapskwaaltjes: wat is normaal en wanneer moet je naar de huisarts?
Zwanger zijn is een bijzondere en unieke ervaring. Je lichaam maakt in korte tijd enorm veel veranderingen door en dat gaat niet altijd van een leien dakje. Veel vrouwen ervaren tijdens hun zwangerschap kwaaltjes, die variëren van een beetje vervelend tot pijnlijk en zorgwekkend. Maar hoe weet je nu welke klachten normaal zijn en erbij horen? In dit artikel helpen we je een eindje op weg met de vraag ‘moet ik naar de huisarts?’
Veelvoorkomende kwaaltjes
De meeste zwangere vrouwen krijgen te maken met klachten als misselijkheid, vermoeidheid, rugpijn, brandend maagzuur, harde buiken of kramp in de benen. Ook kan eten en drinken anders ruiken of proeven en moeten zwangeren over het algemeen vaker plassen. Deze kwaaltjes zijn meestal onschuldig, al kunnen ze behoorlijk vervelend en soms zelfs beperkend zijn in het dagelijks leven. In elk trimester zijn er specifieke klachten, die vaak horen bij dat trimester. In het eerste trimester is (ochtend)misselijkheid bijvoorbeeld een veelgehoorde klacht, terwijl rug- en bekkenpijn vaker aan het einde of net na de zwangerschap ontstaan.
Vaginale afscheiding
Vaginale afscheiding is iets waar veel vrouwen vragen over hebben, zowel buiten als tijdens de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap produceert je lichaam vaak meer afscheiding om je vagina gezond te houden en het lichaam te beschermen tegen infecties. Normale afscheiding bij een vrouw is wit of doorzichtig, geurloos en niet pijnlijk. Als de kleur, geur of structuur verandert of als je last hebt van jeuk, irritatie of een branderig gevoel dan kan er sprake zijn van een infectie. Het is dan verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Sommige infecties kunnen namelijk, als ze onbehandeld blijven, een risico vormen voor de zwangerschap of bevalling.
Voorkomen is beter dan genezen
Je kunt de meeste zwangerschapskwaaltjes niet voorkomen. Het is wel belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Eet gezond en afwisselend, zorg voor voldoende rust, blijf in beweging zoveel als dat kan en neem je eigen klachten serieus. Luister goed naar je lichaam. Bij twijfel is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Voorkomen is immers beter dan genezen en jouw gezondheid en die van jouw baby zijn het allerbelangrijkste.
Neem het serieus
Het is heel logisch om niet altijd zeker te weten of iets normaal is. Je lichaam is immers hard aan het werk om een nieuw leven te creëren en soms raak je door alle veranderingen het vertrouwen in jouw lichaam even kwijt. Ook dat is normaal. Neem klachten wel altijd serieus. Neem bij hevige buikpijn, bloedverlies, hoge koorts (>38 graden), verminderde of geen beweging van je baby (3e trimester), of veel vochtverlies, altijd contact op met de verloskundige of je huisarts. Het belangrijkste is om jouw lichaam en klachten serieus te nemen en goed voor jezelf blijft zorgen. Dan kun je na de zwangerschap genieten van jouw wondertje.
Dit bericht delen of bewaren?
Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.
Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.