Gezinsuitbreiding? Let ook op je verzekeringen!

Gezinsuitbreiding? Let ook op je verzekeringen!

Staat er gezinsuitbreiding op de planning of ben je misschien zelfs al zwanger? Dan breekt er een zeer spannende tijd aan. Of dit nu je eerste of misschien zelfs wel vierde kind is, het blijft iedere keer weer even spannend. Bovendien moet er een hoop geregeld worden. En hierbij moet niet alleen gedacht worden aan praktische zaken zoals een babykamer, kinderwagen en kleertjes, maar ook aan de verzekeringen. Zodra de gezinssituatie een drastische verandering doormaakt, is het heel belangrijk om ook de verzekeringen eens goed onder de loep te nemen. Maar waar moet je dan aan denken?

Aangifte doen

Na de geboorte van het kind is het allereerst belangrijk om hem of haar aan te geven bij de gemeente waarin het geboren is. Hiermee wordt het kind officieel burger van ons land en ontvangt deze ook een BSN-nummer. Dat is heel belangrijk, want dit BSN-nummer wordt voor heel veel officiële documenten gebruikt. Bovendien maakt een BSN-nummer het ook mogelijk om in aanmerking te komen voor kinderbijslag, toeslagen, etc. Aangifte doen is dan ook de eerste stap die je zet na de bevalling. Dit wordt doorgaans door de partner gedaan, maar kan in sommige situaties (bijvoorbeeld bij alleenstaande moeders) ook door de grootouders of een andere bevoegde gedaan worden.

Let op: ben je niet getrouwd? Dan moet je je partner al in de zwangerschap officieel toestemming geven om het kind aan te mogen geven. Hierbij geef je ook een definitief antwoord op de vraag welke achternaam het kind zal krijgen. Dit wordt ook wel aangifte van een ongeboren vrucht genoemd. Met behulp van dit document mag je partner alleen de aangifte voldoen. Anders moet jij aanwezig zijn om een handtekening te zetten.

Aansprakelijkheidsverzekering

Hoe zit dat eigenlijk met de aansprakelijkheidsverzekering? Moet je gezinsuitbreiding melden? Over het algemeen is dit niet nodig. Bij de meeste aansprakelijkheidsverzekeringen is het hele gezin standaard meeverzekerd. Controleer voor de zekerheid wel even je polis of er sprake is van gezinsdekking.

Kan je dit maar niet ontdekken in de polis? Neem dan gerust contact op met je verzekeraar. Deze kan hier meer uitleg over geven en indien er onverhoopt toch iets moet veranderen, dan zal hij of zij jou hier bij helpen.

Zorgverzekering

De zorgverzekering is misschien wel de belangrijkste verzekering die je voor je kind moet regelen. Gelukkig zijn kinderen onder de 18 in Nederland altijd gratis verzekerd. Hierbij geldt uiteraard wel dat je ze bij de eigen polis moet laten bijschrijven. Hiervoor moet je contact opnemen met de zorgverzekeraar. Dit kan in de meeste gevallen online, maar je kunt uiteraard ook gewoon telefonisch contact opnemen. Hierbij willen ze graag de naam, geboortedatum en het BSN van je kind weten. Je kunt de zorgverzekeraar daarom ook pas contacteren als het BSN-nummer van je kind bekend is.

Uitvaartverzekering

Natuurlijk wil geen enkele nieuwe ouder er aan denken dat hun kind iets overkomt. Toch is niet alles in het leven te voorkomen. Mocht het noodlot toch toeslaan is het wel belangrijk dat je over voldoende financiële middelen beschikt om je kind het beste afscheid te kunnen geven. Laat je kind daarom bijschrijven op je eigen uitvaartverzekering. Kinderen onder de 18 zijn geheel gratis, maar moeten uiteraard wel gemeld worden.

Gerelateerde berichten
Alcohol In De Zwangerschap Kan 1 Glaasje Kwaad
Alcohol in de zwangerschap

Wat doen alcohol met je baby in de zwangerschap?

Tweeling, 1 Of 2 Eiig, Dit Is Het Verschil
Meerling zwangerschap

Hoe ontstaat een twee (of meer) ling eigenlijk? Is het erfelijk?

Echo
Echo

Welke echo's kun je in de zwangerschap krijgen en welke zijn standaard?

Pretecho, Waar Let Je Op Als Je Een Pretecho Wilt Laten Maken
Pret echo

Als je een pretecho wilt laten maken zijn er een aantal dingen die je van te voren moet weten en Lees meer

zelf hartje luisteren
Zelf naar het hartje luisteren baby

Als partner kun je prima zelf het hartje luisteren van je baby. Wij leggen uit hoe.

zwangerschapscontroles
Wel of niet mee op controle

Gaat je partner mee op controle en zo ja hoe vaak dan?

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.