Jouw verloskundige tijdens de zwangerschap

Jouw verloskundige tijdens de zwangerschap

Banner Header Nw Site Klein

Wat mag je verwachten van je verloskundige tijdens de zwangerschap?

Zolang je zwangerschap zonder complicaties verloopt is het in Nederland gebruikelijk dat je onder controle bent van een verloskundige.
Een verloskundige is opgeleid om de gezonde zwangerschap en bevalling te begeleiden én alles wat afwijkt van het normale op te sporen.
Gedurende haar opleiding heeft een verloskundige zowel theoretisch als praktisch kennis en ervaring opgedaan in alles wat normaal is, maar ook alles wat afwijkt in de zwangerschap, tijdens de bevalling en gedurende de kraamtijd.
Een verloskundige wordt voor een groot deel opgeleid in het ziekenhuis waar ze onder andere leert medische problemen te herkennen en juist te handelen.
Daarnaast loopt een verloskundige in opleiding regelmatig stage in de huispraktijk waar ze door ervaren collega’s wordt opgeleid in het begeleiden van de zwangerschap, bevalling en het kraambed.

Zwangerschapscontrole

Meestal zijn er elke 4 weken controles in de 1e helft van de zwangerschap. Dit worden er steeds meer. Aan het einde van je zwangerschap kom je wekelijks op controle. Soms zijn er meer of minder controles nodig. Dit zal dan met je worden besproken.
De 1e afspraak bij de verloskundige duurt ongeveer 45-60 minuten. Heb je een partner, dan is het handig als jullie samen komen.
Bij elk bezoek wordt de groei van je baarmoeder gecontroleerd.
Via een doptone op je buik wordt vanaf de 3e maand de hartslag van de baby beluisterd
In de laatste maanden van de zwangerschap voelt de verloskundige ook de ligging van de baby.
Tevens kan de verloskundige de groei van de baarmoeder meten met de centimeter
In de laatste weken wordt gevoeld of het hoofdje of eventueel de billetjes (bij stuitligging) van de baby indalen in het bekken.
Meestal wordt bij elke controle de bloeddruk gemeten. De bloeddruk bestaat uit een bovendruk en een onderdruk (bijvoorbeeld 120/60). Een lage bloeddruk kan geen kwaad, maar geeft soms klachten. Duizeligheid bij houdingsveranderingen is hier een voorbeeld van.
Aan het einde van de zwangerschap is het normaal dat de bovendruk wat hoger is. Een te hoge bloeddruk merk je meestal niet zelf. Is je bloeddruk te hoog, dan wordt dit door de verloskundige goed in de gaten gehouden.

Vaak wordt tijdens de eerste of tweede controle een echo gemaakt. Dit is de zogenaamde termijnecho. Met deze echo kan worden bepaald hoe lang je al zwanger bent, of het hartje klopt en of er eventueel sprake is van een meerlingzwangerschap.
Tijdens elke controle wordt gevraagd hoe je je voelt en hoe je de zwangerschap beleeft. Je kunt ook al jouw vragen kwijt. Het is handig om deze vragen als geheugensteuntje vooraf al op papier te zetten.

Aan het einde van de zwangerschap wordt de bevalling uitgebreid besproken. Aan bod komen dan jouw wensen & verwachtingen en de belinstructies.
Je kunt met je verloskundige alles bespreken. Al je twijfels, angsten, onzekerheden of intimiteiten. Je verloskundige kijkt echt nergens van op en het is voor haar belangrijk om te weten wat jouw dwarszit.
Steeds meer praktijken gaan over naar groepscontroles, het zogenaamde centering pregnancy

Gratis Baby op komst pakket

Schrijf je in en ontvang ons nieuwste magazine, het 9 maanden plan, het handboek Gezond zwanger en nieuws omtrent jouw zwangerschap in je e-mail.

Gerelateerde berichten
Nub Theorie Meisje
NUB theorie

Volgens de nub theorie kun je vanaf 11 weken zwangerschap met de echo bepalen wat het geslacht van je baby Lees meer

Onderzoek Naar Aangeboren Afwijkingen Wanneer Is Welke Test Geschikt
Onderzoek naar aangeboren afwijkingen

Welke onderzoeken zijn er en wat is jullie reden om onderzoek naar aangeboren afwijkingen te doen?

Bloedonderzoek In De Zwangerschap Door Babyopkomst
Bloedonderzoek

Het bloedonderzoek aan het begin van de zwangerschap is ontzettend belangrijk voor de gezondheid van moeder en kind.

Inwendig Onderzoek
Strippen

Strippen, wat gebeurt er precies en helpt het?

Pregnant Women
Centering pregnancy

Zwangerschapscontroles in een groep? Is dat wat voor mij?

Meer lezen in de categorie

Interessant? Deel dit bericht

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.