Luiertas

Heb je echt een luiertas nodig?

Kan een gewone tas ook dienst doen als luiertas? Wat gaat er eigenlijk allemaal mee in je luiertas?

Luiertas

Heb je echt een luiertas nodig?

Kan een gewone tas ook dienst doen als luiertas? Wat gaat er eigenlijk allemaal mee in je luiertas?

Een tas waar alle spullen makkelijk in passen die je nodig hebt om je kindje onderweg te verzorgen, met een handige indeling zodat je snel kunt pakken wat je nodig hebt is zeker nodig. Maar kan een gewone tas niet net zo goed dienst doen als luiertas?
Zijn er duidelijke voordelen aan een luiertas ten opzichte van een gewone tas? En wat neem je eigenlijk allemaal mee als je met je baby op pad gaat? Dit en veel meer lees je in deze blog.

Overzicht onderwerpen

    Is een gewone tas geschikt om als luiertas te gebruiken?

    Als je al een gewone tas hebt, of liever een gewone tas koopt omdat die beter bij jouw smaak past, kan die in sommige gevallen prima dienst doen als luiertas. Belangrijk is dat de tas voldoende vakken heeft om alle spullen die je mee moet nemen voor je baby overzichtelijk op te bergen. Je wilt niet alles in 1 of 2 vakken moeten proppen zodat je continu aan het zoeken bent waar je dat ene item wat je op dat moment nodig hebt ook alweer gelaten hebt.

    In een luiertas zit bijna altijd een verschoningsmatje, je wilt je baby onderweg immers op een schone ondergrond kunnen leggen tijdens het verschonen, maar die matjes zijn ook los te koop. Dus als jouw 'gewone' tas groot genoeg is om een matje in te stoppen en alle andere items die je voor je baby nodig hebt overzichtelijk in te doen, dan kun je prima met een gewone tas uit de voeten.

    In veel luiertassen zit ook een isolatievak waar je voeding in kunt bewaren, maar hiervoor kun je natuurlijk ook een kleine thermoskan gebruiken. Ook hebben veel luiertassen een haak waarmee je hem aan de kinderwagen kunt bevestigen, maar ook die kun je los kopen als je je gewone tas wilt gaan gebruiken.

    Wanneer en welke luiertas kopen?

    Je kunt een handige tas met veel vakken omdopen tot luiertas, een luiertas kopen met zowel grappige of lieve decoraties erop, of heel stijlvol een designer luiertas kopen in jouw eigen favoriete kleur of een hip design. Vaak zijn er ook bijpassende tassen te koop bij je wandelwagen of combiwagen, die daar dan zeker stijlvol bij passen , maar let wel op of hij ook praktisch in gebruik is en aan jouw wensen voldoet. En op de meerprijs!

    Koop een luiertas al in je zwangerschap als je toch inkopen aan het doen bent voor de laatste spulletjes van je babyuitzet. Het is niet fijn als je, vóór je voor het eerst met je baby op pad gaat, eerst nog een tas moet gaan kopen.

    Bij alle luiertassen geldt: Laat je niet verleiden door alleen het design…. Er zijn voldoende mooie, leuke en hippe luiertassen te koop die met een beetje zoeken beter bij jou passen. Blijf dus kritisch.

    Gratis Baby op komst pakket

    Schrijf je in en ontvang ons nieuwste magazine, het 9 maanden plan, het handboek Gezond zwanger en nieuws omtrent jouw zwangerschap in je e-mail.

    "*" geeft vereiste velden aan

    Hier moet een luiertas aan voldoen

    Waar let je op als je een luiertas gaat uitzoeken?

    • De schouderband – Kies bij voorkeur een tas met een lange , verstelbare riem . Het is handig als je de luiertas zowel aan een schouder kunt dragen als over de schouder heen zodat hij niet af kan glijden, en een verstelbare schouderband is onmisbaar als je de luiertas regelmatig met je partner of een oppas deelt, deze zal een andere lengte handig vinden. Een brede riem, of verschuifbaar breed en zacht stuk om de schouderband, zijn zeker prettig als je straks ook zwaardere spullen zoals flesjes en potjes met voeding  mee gaat nemen.
    • Waterafstotend – Iets waar je zeker op moet letten als je ‘zo maar’ een handige tas gaat gebruiken als luiertas, mocht je eens door weer en wind moeten met je baby wil je niet dat de luiers of schone kleertjes nat of zelfs maar vochtig zijn geworden.
    • Extra vakken – Vakken die  aan de buitenkant zitten zijn reuze handig, hiermee kun je snel en eenvoudig vinden wat je nodig hebt, zonder door een schijnbaar bodemloze zak te moeten grabbelen als je baby aan het mummelen is. Je kunt bepaalde vakken ook voor je eigen ‘essentials’ gebruiken, zoals je sleutels , mobiele telefoon en portemonnee. Als je een standaard indeling aanhoudt zou je kunnen stellen dat des te meer vakken een tas heeft, des te handiger hij in gebruik zal zijn.
    • Stevigheid - Zoek een tas van stevig materiaal die open blijft staan, dit maakt het makkelijker om open te maken  en met één hand te vinden wat je nodig hebt. Van cruciaal belang als je een beweeglijke baby op je andere arm hebt!
    • Maat - Denk aan je behoeften, zul je meestal kort van huis gaan of ook vaak voor langere tijd onderweg zijn, en gaan er straks ook fruithapjes mee? Bedenk je wel:  Hoe meer ruimte er is in de tas, hoe meer je mee zult nemen.
    • Sluiting - Kijk voor een vaste sluiting, het liefst een rits, zodat alles binnen blijft wanneer je bukt of de tas een keer om laat vallen.  Klittenband heeft bijvoorbeeld de neiging om vast te gaan zitten aan je kleding of het aankleedkussen, knopen en koordjes zijn niet altijd handig met één hand te openen.
    • Kleur - Als je van plan bent om de tas te delen , kies dan een kleur en ontwerp dat alle partijen zonder problemen bij zich zullen dragen, het gebruiken van dezelfde tas scheelt  zowel kosten als tijd – het is dan niet nodig om items van de ene tas naar de andere over te doen, waarbij je vaak spulletjes vergeet of kwijt raakt.
    • Wandelwagen clip – Heel handig als je veel onderweg zult zijn met de combi- of wandelwagen en je de mand onderin vooral zult gebruiken voor je boodschappen. Met korte riemen of een verstelbare lange riem kun je de tas meestal ook aan de wagen bevestigen. Als de wandelwagen een grote mand heeft, waar zowel al je boodschappen als de luiertas in passen, hoef je hier helemaal niet over na te denken.
    • Aankleedmatje - Alhoewel deze standaard bij veel luiertassen zitten, zijn ze niet altijd groot genoeg om echt bruikbaar te zijn - vooral als je baby wat groter wordt . Als je het handig vindt om een tas met  standaard aankleedmatje te kopen, controleer dan zeker de grootte.
    • Isolatie vakken – Handig om flesjes of potjes warm te houden of om voor jezelf kompressen op temperatuur te houden. Natuurlijk kan dit ook makkelijk met losse isolatietasjes of hot packs.

    Wat neem je mee in je luiertas?

    Er is natuurlijk een verschil in de inhoud van je luiertas wanneer je een volle dag van huis zult zijn, waarbij je je baby ook één of meerdere keren zult voeden, en wanneer je alleen even wat  boodschappen gaat doen of bij vrienden op de koffie gaat.

    Toch zul je al snel merken dat een luiertas maar  beter goed gevuld is, en ben je het liefst voorbereid op ongelukjes of een visite die onverwachts gezellig wordt, waardoor je toch langer weg blijft dan je van plan was.

    Checklist, wat zit er in je luiertas:

    • Luiers - voor iedere 2 uur dat je van plan bent weg te blijven één luier, plus eentje extra
    • Vochtige baby(billen)doekjes
    • Een droog  doekje om de billetjes mee af te drogen en één voor het gezichtje
    • Rompertje en reserve kleertjes (er kan altijd iets misgaan)
    • Knuffeltje, speeltje of rammelaar
    • Voorleesboekje
    • Een reserve fopspeen
    • Flessen (met moedermelk of melkpoeder)
    • Flesje water
    • Slabbetje
    • Opvouwbaar aankleedmatje
    • Dekentje
    • Hydrofiel luiers die je over je schouder kunt leggen om je kindje het boertje te laten doen, maar die ook reuze handig is om schaduw of een veilige rustige omgeving te creëren (neem dan ook wat knijpers mee)
    • Extra trui of t-shirt voor jezelf (in geval van ongelukjes tijdens het spugen of boeren)
    • Meerdere (boterham)zakjes voor de vieze luier

    Optioneel in je luiertas

    • Medicijnen (bv zalf tegen rode billetjes)
    • Fruit- of groentehapje met lepel
    • Extra slabbetje
    • Krentenbol of biscuit
    • Sunblock
    • Muts of zonnehoedje
    • Fototoestel
    • Eerste hulp tasje met wondzalf en pleister

    Het is vaak handig om een luiertas standaard gevuld te houden met alle houdbare spulletjes die jullie voor onderweg nodig hebben, en deze aan te vullen zodra je ze hebt gebruikt. Zo hoef je alleen de voeding en het water aan te vullen als je de deur uit gaat.

    Ga je in bij warme temperaturen op stap met je baby, zorg er dan altijd voor dat de (borst)voeding beschermt is tegen de warmte. Plaats het in een isolatie vak en als het erg warm is doe er dan nog een koelelement bij.

    Meer lezen

    Veilig vervoer baby – BabyUitzet
    Kinderwagen kopen
    Autostoeltje, veiligheid komt eerst – BabyUitzet
    De draagzak of draagdoek
    Op pad met je baby
    Campingbedje

    Dit bericht delen of bewaren?

    Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

    Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
    In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

    Gerelateerde berichten
    veneta
    Raamdecoratie – BabyUitzet

    Bij het inrichten van de babykamer, is het belangrijk dat je de juiste raamdecoratie kiest. Je wilt natuurlijk wel dat Lees meer

    babykamer kopen
    Praktische tips vóór aanschaf van de babykamer

    Mooi is niet de enige eis bij de aanschaf van een babykamer. In deze video praktische tips waar op te Lees meer

    Autostoel Goed Plaatsen Video Door Babyopkomst
    Kopen van autostoel; tips en adviezen waar je op moet letten

    Bij het kopen van een autostoel komt best wat kijken. Er is zoveel keuze, niet alleen in merken maar ook Lees meer

    Autostoel Goed Plaatsen Video Door Babyopkomst
    Autostoeltje goed plaatsen

    Bijna 75% van de ouders maakt fouten in het plaatsen van de autostoel. Jij niet toch?

    Wat Kost Een Kind Baby Op Komst
    Wat kost een kind

    Een overzicht van alle kosten die het krijgen van een kind met zich meebrengen. Inclusief handige checklist én lijst Wat Lees meer

    Campingbedje
    Campingbedjes; gebruikstips

    Zo gebruik je een campingbedje veilig