Tandarts zwanger?
Bezoek tandarts als je zwanger bent
Het klinkt misschien gek, maar tandvleesproblemen kunnen een vroeggeboorte veroorzaken. Daarom in het verstandig je gebit extra goed te laten controleren, maar liever niet in het eerste trimester. Hoe zit dat?
Tandarts zwanger?
Bezoek tandarts als je zwanger bent.
Het klinkt misschien gek, maar tandvleesproblemen kunnen een vroeggeboorte veroorzaken. Daarom in het verstandig je gebit extra goed te laten controleren, maar liever niet in het eerste trimester. Hoe zit dat?
Zwanger tandvleesontsteking risico verhoogt
Tandvleesontstekingen komen bij 50% van de zwangeren voor, zonder dat ze er zelf last van hebben. Ze kunnen grote gevolgen hebben.
Vraag je tandarts om de ruimte tussen je tanden en het tandvlees op te meten (de zogenaamde pocket). De diepte van deze pocket is een indicatie voor tandvleesproblemen.
Veel vrouwen hebben last van tandvleesproblemen zonder dat ze er last van hebben. Door de pocket te meten spoor je tandvleesproblemen op waar geen klachten van zijn.
Tandvleesontstekingen kunnen vroeggeboorte veroorzaken.
Dat klinkt misschien heel onwaarschijnlijk, maar het is echt bewezen in vele wetenschappelijke studies dat tandvleesontstekingen vroeggeboorte en zelfs miskramen kunnen veroorzaken.
Waarom dit zo is, is nog niet precies bekend. Mogelijk speelt je afweer hier een rol bij. Door de ontstekingen in je mond is er een verhoogde activiteit van je afweersysteem wat vroegtijdige weeën zou kunnen veroorzaken.
Daarnaast komen de bacteriën in je bloedbaan en zo ook bij de placenta wat een afstotingsreactie kan veroorzaken.
Bezoek tandarts vóór je zwangerschap of na de 13 weken
Ben je vóór de zwangerschap niet naar de tandarts geweest om je gebit te laten controleren, doe dat dan in ieder geval aan het begin van de tweede drie maanden, zo rond de 14-15 weken.
Behandeling in de eerste 13 weken kan verplaatsing van de bacteriën naar de bloedbaan veroorzaken en zo de aanleg van de vrucht verstoren.
Tijdige behandeling van een tand(vlees)aandoening voorkomt het verhoogde risico op een vroeggeboorte.
Vrouwen met aandoeningen aan het gebit hebben een 3 tot 7 keer zo hoog risico op vroeggeboorte als vrouwen met een gezond gebit.
Tandvleesontstekingen verhogen het risico op een vroeggeboorte
Het is verstandig om in de zwangerschap een extra bezoek tandarts of mondhygiëniste in te plannen.
Zo worden ontstekingen voorkomen of vroegtijdig opgespoord.
Röntgenfoto's en/of verdoving
Het maken van röntgenfoto’s wordt in de eerste drie maanden van de zwangerschap liever niet gedaan en ook een verdoving laat men in de eerste drie maanden (de meest kwetsbare periode voor de foetus) liever achterwege, maar er zijn een aantal verdovingsmiddelen veilig gedurende de hele zwangerschap.
Wanneer een foto of een verdoving echt nodig is voor een goede behandeling is het verstandig deze behandeling toch te laten plaatsvinden en niet uit te stellen.
Na de eerste drie maanden mogen röntgenfoto’s worden gemaakt en mag er verdoving gegeven worden.
Vertel je tandarts altijd dat je zwanger bent.
Omdat het aan het eind van de zwangerschap weinig comfortabel is om langdurig in de tandartsstoel te zitten worden grote behandelingen dan liever uitgesteld tot na de bevalling.
Dit bericht delen of bewaren?
Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.
Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.