Medicijngebruik tijdens de zwangerschap

Medicijngebruik tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent komen de meeste medicijnen via de placenta ook bij je kindje.

Dit geldt voor geneesmiddelen die je via de mond inneemt (tabletten, capsules, drankjes) maar óók voor andere toedieningsvormen zoals crèmes, oogdruppels, zetpillen en neusspray. Want op welke manier de bestanddelen je lichaam ook binnenkomen, ze komen allemaal eerst in jouw bloed terecht en uiteindelijk ook in het bloed van de nog ongeboren baby.

Medicijngebruik is ook in de zwangerschap niet altijd te voorkomen, er zijn drie groepen medicijnen:

  1. Van sommige geneesmiddelen is bekend dat ze schadelijk kunnen zijn voor een ongeboren vruchtje, zo kunnen ze afwijkingen bij het kindje veroorzaken of de bevalling vervroegd op gang doen komen. Deze middelen moet je als zwangere vrouw dus altijd proberen te vermijden.
  2. Aan de andere kant zijn er ook medicijnen die al heel lang verkrijgbaar zijn, heel veel gebruikt zijn door zwangere vrouwen en nooit problemen veroorzaakt hebben. Deze medicijnen worden als veilig beschouwd en kunnen dus -mits met mate!- gebruikt worden door zwangere vrouwen.
  3. Van de meeste geneesmiddelen weet men echter (nog) niet precies wat de risico’s zijn, dat is bijvoorbeeld het geval bij de nieuwere medicijnen of middelen waarnaar relatief weinig onderzoek is verricht. Ze worden alleen door een arts voorgeschreven als er geen andere opties zijn. Soms is het namelijk nodig een bepaald medicijn tóch te gebruiken omdat het niet nemen ervan nog veel schadelijker is. In dergelijke gevallen zal de arts dus een afweging maken tussen de voor- en de nadelen. Hoe deze afweging uitvalt is per persoon en per situatie verschillend.

Overleg van tevoren met deskundige
Omdat verreweg de meeste medicijnen in de groepen “nog onvoldoende bekend over de risico’s” en “kan schadelijk zijn” vallen, is het heel belangrijk altijd met een deskundige (arts, apotheker, verloskundige) te overleggen over je medicijngebruik, liefst nog vóór je een medicijn gaat gebruiken.
Deze boodschap geldt niet alleen voor medicijnen die je alleen met een doktersrecept kunt krijgen bij de apotheek, maar óók voor geneesmiddelen, vitamines, voedingssupplementen, homeopathische middelen enzovoorts die zonder recept verkrijgbaar zijn bij de apotheek, drogist en supermarkt. Dergelijke zogenaamde zelfzorgmiddelen zijn namelijk zeker NIET per definitie veilig!!!
Het gebruik van de vrij verkrijgbare NSAID’s (zoals ibuprofen en naproxen) wordt bijvoorbeeld afgeraden als je zwanger bent of zwanger wilt worden (NHG 2011).  Er bestaan aanwijzingen dat deze middelen het risico op spontane miskraam en hartafwijkingen licht verhogen bij gebruik in het eerste trimester.
Medicijnen en borstvoeding
Als je eenmaal bevallen bent is het zaak om alert te blijven zo lang je borstvoeding geeft. Je kindje krijgt een deel van de stofjes die jij in je bloed hebt namelijk ook binnen via de moedermelk en dat kan schadelijk zijn. Neem ook dan dus niet zomaar medicijnen.
Meld dat je zwanger wilt worden, zwanger bent of borstvoeding geeft.
Als je een kinderwens hebt, zwanger bent of borstvoeding geeft dan is het een goed idee om dit direct even te melden bij de apotheek. Als je hier dan komt voor medicijnen of zelfzorgmiddelen dan weten ze hier dat ze moeten controleren of je de medicijnen veilig kunt gebruiken. En ook als je bij een arts, tandarts, fysiotherapeut of een andere zorgverlener komt dan is het goed om uitleg te geven over je situatie zodat ook zij hier rekening mee kunnen houden bij de behandeling.
Tenslotte: gebruik je medicijnen en wil je graag zwanger worden? Maak een afspraak voor een kinderwensconsult bij de verloskundige!
Soms is het verstandig te stoppen met een bepaald medicijn, de dosering aan te passen of over te gaan op een ander medicijn al vóórdat je zwanger wordt. Stop echter niet op eigen houtje, doe dit altijd in overleg!

Gerelateerde berichten
babynamen
De 20 leukste korte jongensnamen en meisjesnamen

Op zoek naar een leuke korte babynaam? Wij zetten de leukste voor je op een rij en geven tips hoe Lees meer

Zwangerschapstest midstream
Zwangerschapstest

Wanneer doe je een zwangerschapstest? Is een vroege test betrouwbaar? Antwoord op al je vragen over zwangerschapstesten.

Ik Ben Zwanger Artikelen Baby Op Komst
Onderwerpen A-Z zwanger

Makkelijke lijst met alle onderwerpen op alfabet

stress in zwangerschap
Omgaan met stress in de zwangerschap

Overmatige stress heeft grote gevolgen voor je baby in de baarmoeder én daarna. Hoe zit dat en wat kun je Lees meer

Pregnant Woman On The Balance
Hoeveel mag je aankomen in de zwangerschap?

Hoeveel je mag aankomen is afhankelijk van je gewicht van vóór de zwangerschap. Probeer je aan de richtlijnen te houden.

Seks In De Zwangerschap Is Het Veilig En Wat Mag Wel Of Liever Niet
Seks tijdens de zwangerschap

Wat mag wel of niet qua seks in de zwangerschap?

Meer lezen in de categorie

Interessant? Deel dit bericht

Lekker en gezond eten tijdens je zwangerschap.
Niet alleen voor jezelf, ook voor je nog ongeboren kindje.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Leer alle signalen van je baby kennen.
Én hoe je hier het beste op kunt reageren.