Gezonder en fitter zwanger met meer groenten

Gezonder en fitter zwanger met meer groenten

Een zwangerschap is hét moment om je voedingspatroon onder de loep te nemen.

Gezond eten is natuurlijk superbelangrijk want alles wat jij eet, eet je kleintje ook!

Wist je dat het in deze tijd extra goed is om je groentenconsumptie op te schroeven? Meer groenten eten helpt je naar een nóg gezondere zwangerschap. In dit artikel vertellen we je alles over de stoffen in groenten en waarom die zo goed zijn voor je kleintje (en ho ho… ook voor mama’s eigen lijf).

Waarom is het zo belangrijk om genoeg groenten te eten als ik zwanger ben?

Een gezond voedingspatroon is van groot belang voor zowel jezelf als voor je baby. Het bouwen van een mensje kost veel energie en bouwstoffen. Deze stoffen moeten wel ‘op voorraad’ zijn in je lichaam.

Tijdens je zwangerschap heb je een verhoogde behoefte aan vitaminen en mineralen.

Je lichaam is druk bezig met de ontwikkeling van je kindje, voor het maken van alle weefsels en het extra bloed heb je hierdoor extra behoefte aan vitaminen en mineralen. 

Gezond eten, waaronder extra vitaminen en mineralen is belangrijk voor onder andere:

  • Een goede en gezonde groei van de foetus;
  • Het voorkomen van teveel gewichtstoename tijdens je zwangerschap;
  • De toename van het bloedvolume;
  • Het voorkomen van complicaties tijdens de zwangerschap;
  • De productie van voldoende en goede borstvoeding.

Gezond eten helpt zelfs voor de gezondheid van je kindje op latere leeftijd

Het AMC heeft een wetenschappelijk onderzoek gedaan waaruit blijkt dat wat en hoeveel je eet als zwangere, invloed heeft op de gezondheid van je kindje voor de rest van zijn of haar leven. Wanneer je baby tijdens de zwangerschap tekorten heeft gehad, heeft dit blijvende negatieve gevolgen voor de gezondheid van het kind, ook op latere leeftijd.

Op elk moment van je zwangerschap is het belangrijk om goed te eten, elke fase gebeurt er weer iets nieuws waardevols:

  • Het eerste trimester
    In de eerste drie maanden van je zwangerschap worden alle organen aangelegd. Door gezond te eten help je deze organen goed aan te leggen én help je ook nog eens mee om de kans op psychische klachten en hart- en vaatziekten voor je kindje later te voorkomen.  
  • Het tweede trimester
    In het midden van je zwangerschap is je lijf druk met het verder ontwikkelen van alle organen. Door het aandragen van voldoende van de juiste voedingsstoffen, vitaminen en mineralen help je ook mee om de kans op nierziekten en luchtwegaandoeningen later te voorkomen.
  • Het derde trimester
    In het laatste deel van je zwangerschap zijn alle organen ‘af’, ze moeten alleen nog verder rijpen. Toch is het in dit deel van de zwangerschap niet minder belangrijk om voldoende goede stoffen te eten. Hiermee help je je kindje in onder andere het aanleggen van een gezonde suikerstofwisseling!

Meer groenten eten voor meer vitaminen, mineralen en antioxidanten

Zo’n 80% van de Nederlandse bevolking lukt het niet om dagelijks voldoende groenten te eten. Tijdens je zwangerschap kan het soms nog moeilijker zijn omdat je smaak, eetlust en vertering beïnvloed worden. Met groenten krijg je waardevolle vitaminen en mineralen als onderstaande binnen:

  • Betacaroteen
    Dit is een voorloper van vitamine A. Erg belangrijk voor de groei en ontwikkeling van je kindje, de kwaliteit van het zicht en voor een goed werkend immuunsysteem. Door vitamine A in deze ‘voorloper-vorm’ binnen te krijgen voorkom je dat je teveel vitamine A binnenkrijgt (je hebt een verhoogde behoefte aan deze vitamine, maar teveel vitamine A is tijdens je zwangerschap niet wenselijk).
  • Foliumzuur (vitamine B11)
    Deze vitamine is essentieel voor de vorming van alle nieuwe weefsels. Door voldoende van deze vitamine binnen te krijgen verklein je de kans op een hazenlip en een open ruggetje. Het extra eten van groene bladgroenten is hiervoor een goed idee. Maar ook dan blijft het in de eerste 10 weken belangrijk dat je een foliumzuur supplement gebruikt.
  • IJzer
    Ijzer is van groot belang voor de neurologische ontwikkeling en voor de aanmaak van voldoende bloed. Er moet extra bloed aangemaakt worden voor zowel jouw lijf als voor je kindje. Het ijzer in vlees maak je beter opneembaar voor het te combineren met vitamine C (wat je natuurlijk ook in groenten en fruit vindt).
  • Calcium
    Groenten zijn ook een bron van calcium. Calcium is essentieel voor sterke botten en tanden, voor je kindje maar ook voor mama’s eigen lijf. Je lichaamseigen voorraden worden aangesproken als je dit mineraal niet voldoende binnenkrijgt. Extra calcium helpt ook tijdens borstvoeding om verlies van botmassa te voorkomen.
  • Kalium
    Dit mineraal is belangrijk voor onder andere een gezonde bloeddruk en de prikkelgeleiding van zenuwen. Voldoende kalium is ook belangrijk voor een goede vochthuishouding tijdens je zwangerschap.
  • Fytonutriënten
    Naast vele verschillende vitaminen en mineralen krijg je door het eten van groenten ook vele fytonutriënten binnen. Dit zijn bijzonder waardevolle plantenstofjes die enorm gezond zijn, een grote antioxidantcapaciteit hebben en voor je kindje en je eigen lichaam een beschermende werking hebben. Met name fel- en intensgekleurde groentensoorten bevatten veel van deze stoffen. Daarom is het eten van veel verschillende kleuren een goed idee.

Welke groenten zijn het gezondst?

Elke groenten bevat zijn eigen pakketje aan gezondheidsstoffen. Deze heb je allemaal nodig. Er is niet een groenten die alles bevat, hoe meer kleur je eet, hoe meer verschillende essentiële en waardevolle stoffen je binnenkrijgt.

Door dagelijks voldoende te variëren voorkom je gelijk ook dat je teveel van bepaalde stoffen binnenkrijgt. Want dat is immers ook niet goed als je zwanger bent. 

Een makkelijk geheugensteuntje is om te proberen om dagelijks minimaal drie verschillende kleuren groenten te eten.

Eet veel verschillende kleuren groenten

Het advies is ‘eet de regenboog aan groenten en fruit’. Door het eten van verschillende kleuren krijg je zonder dat je erover hoeft na te denken automatisch een scala aan fytonutriënten, vitaminen en mineralen binnen. Elk met hun eigen waardevolle kracht en werking.

  • Rode groenten
    Rode groenten bevatten lycopeen, een krachtig antioxidant dat een beschermende werking op de huid heeft. Je vindt het in bijvoorbeeld tomaat.
  • Oranje groenten
    Oranje groenten bevatten onder andere betacaroteen. Deze pro-vitamine is essentieel voor je immuunsysteem en een goede weerstand. Pompoen, wortelen en zoete aardappelen zijn mooie bronnen.
  • Geel / oranje groenten
    Deze bevatten vaak luteïne en zeaxanthine. Deze stoffen zijn heel belangrijk voor de ooggezondheid en een scherp gezichtsvermogen. Onder andere kaki, maïs en oranje paprika bevatten deze stoffen.
  • Groene groenten
    Groene groenten bevatten vaak chlorofyl. Chlorofyl helpt je om gifstoffen in je lijf te binden en af te voeren. Zo bescherm je gelijk ook je kindje. Hiernaast stimuleert het je lever en nieren. Chlorofyl vind je rijkelijk in boerenkool, andijvie, spinazie, peterselie en postelein.
  • Paarse groenten
    In deze kleur groenten, bijvoorbeeld aubergine, vind je anthocyanen. Deze beschermen jou en je kindje tegen celschade en helpen voor een goed werkend brein. Je vindt deze stof ook in fruitsoorten als kersen, bramen en blauwe bessen.

Hoeveel groenten moet ik eten als ik zwanger ben?

Het advies is om 250 gram groenten te eten maar uit de laatste inzichten blijkt dat dit niet voldoende is. En tijdens je zwangerschap heb je nog een hogere behoefte: 500 gram groenten is het streven. Dit lijkt misschien onbegonnen werk, maar het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn.

Hoe eet ik gemakkelijk meer groenten?

Wij Nederlanders zijn gewend om bij het avondeten groenten te eten, maar bij de rest van onze maaltijden kunnen groenten makkelijk ook geïntegreerd worden:

  • Doe een geschrapt worteltje door je havermout of eet een groenteomelet als ontbijt;
  • Neem een groene smoothie of een groentesap als tussendoortje;
  • Eet een salade of goed gevulde groentesoep als lunch;
  • Neem rauwkost als snack;
  • Kies voor twee verschillende soorten groenten bij je avondeten.

Soms blijft het eten genoeg groenten toch een uitdaging, helemaal als misselijkheid bijvoorbeeld ook een issue is. Dan kun je wel een steuntje in de rug gebruiken.

Makkelijk meer groentenstofjes binnen met de Zwangerbox van Frecious

Om het jou wel heel makkelijk te maken om voldoende groenten binnen te krijgen heeft Frecious de zwangerschapsbox ontwikkeld. Dit is een pakket vol met de állerhoogste kwaliteit groentejuices en superleuke aanvullende tips en trics voor een optimale zwangerschap. Deze Zwangerbox is goed om je lichaam voor te bereiden op zwangerschap, goed voor tijdens de zwangerschap èn goed voor de periode van borstvoeding.

Wat zit er in de Zwangerbox?

  • Slowjuices
    In deze box vind je voor iedere dag een andere groentejuice. Elke juice bevat maar liefst 8 tot 14 verschillende groenten, kruiden, fruit en specerijen. Juist door dagelijks te variëren krijg je alle soorten en kleuren groenten binnen waardoor je volop profiteert van de verschillende vitaminen en mineralen die in iedere soort/kleur zit.
  • Health Bars
    Je krijgt gezonde repen gemaakt van wortelpulp, zo krijg je ook nog eens de zo belangrijke vezels binnen. Een heerlijk gezond tussendoortje, ook helpend bij eventuele obstipatieklachten tijdens je zwangerschap.
  • Health Shots
    In deze box zitten gembershots. Deze ondersteunen je spijsvertering en kunnen je helpen bij mogelijke misselijkheidsklachten.
  • Tips & trics
    De zwangerbox zit vol met leuke en waardevolle informatie over voeding, beweging, gezondheid en twee leuke gezonde voorbeeldmenu’s. Wat extra inspiratie is fijn gezien je hoofd tijdens je zwangerschap soms best een zeef kan zijn.
  • Kadootje
    In de box zit ook nog een kadootje voor mini me J

Alles biologisch, wel zo logisch:

Frecious werkt uitsluitend met biologische grondstoffen, zo verminder jij direct ook de blootstelling aan chemische stoffen waarvan we weten dat ze hormoonverstorend werken voor jou en je kindje. Ook bevatten biologische groenten meer fytonutriënten dan gewone groenten.

Een dagelijkse kickstart met een superverse groentenjuice

Bij Frecious krijg je alles ingevroren thuisbezorgd, om een moment wat jou uitkomt. Zo heb je je vriezer vol gezonds en kun je dagelijks je versgeperste groentesapje nemen. Je plaatst je flesje voor de volgende dag in je koelkast. De volgende morgen start je supergezond met je eerste portie groeten voor die dag! Zo wordt dagelijks genoeg groenten eten een stuk makkelijker gemaakt.

Wat wil ik onthouden?

Gezond eten speelt een onmisbare rol in de ontwikkeling van je kindje. Niet alleen help je hiermee je kindje goed en gezond te groeien tijdens je zwangerschap, maar je legt ook nog eens de basis voor de gezondheid van je kind op latere leeftijd.

Tijdens je zwangerschap heb je een verhoogde behoefte aan vitaminen en mineralen. Daarom is het eten van extra groenten tijdens je zwangerschap belangrijk. Dit maak je makkelijk door bij ieder eetmoment iets van groenten te eten.
Tijdens je zwangerschap kan genoeg groenten eten best uitdagend zijn. Door misselijkheid, vermoeidheid, spijsverteringsproblemen of anderszins..
Met de Zwangerbox van Frecious heb je een waardevol steuntje in de rug.

Makkelijk meer groenten binnenkrijgen.

Gerelateerde berichten
Alcohol In De Zwangerschap Kan 1 Glaasje Kwaad
Alcohol in de zwangerschap

Wat doen alcohol met je baby in de zwangerschap?

Tweeling, 1 Of 2 Eiig, Dit Is Het Verschil
Meerling zwangerschap

Hoe ontstaat een twee (of meer) ling eigenlijk? Is het erfelijk?

Echo
Echo

Welke echo's kun je in de zwangerschap krijgen en welke zijn standaard?

Pretecho, Waar Let Je Op Als Je Een Pretecho Wilt Laten Maken
Pret echo

Als je een pretecho wilt laten maken zijn er een aantal dingen die je van te voren moet weten en Lees meer

zelf hartje luisteren
Zelf naar het hartje luisteren baby

Als partner kun je prima zelf het hartje luisteren van je baby. Wij leggen uit hoe.

zwangerschapscontroles
Wel of niet mee op controle

Gaat je partner mee op controle en zo ja hoe vaak dan?

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.