Is het veilig: beauty en wellness

Is het veilig: beauty en wellness

Banner Header Nw Site Klein

Mag je naar de sauna in de zwangerschap en hoe zit het met haar verven, make-up en andere beauty producten?

Is het veilig om mijn haar te verven of permanenten of chemisch stijl maken nu ik zwanger ben?

Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van het verven van je haar, bij geen enkel onderzoek werden nadelige effecten gevonden. Er komt ook maar een minimale hoeveelheid van de verfstoffen via je hoofdhuid in je bloedbaan.
Naar het permanenten van haar is veel minder onderzoek gedaan, simpelweg omdat minder vrouwen permanenten dan verven.
Uit hetgeen bekend is lijkt het geen kwaad te kunnen. De gassen die vrijkomen kunnen wel irritant zijn maar lijken geen kwaad te kunnen voor de baby.
Toch is er wel iets om over na te denken als je je haar wilt verven of permanenten: Sinds begin 2014 wordt in een aantal ons omringende landen gewaarschuwd voor de blootstelling aan allerlei chemische stoffen waar we dagelijks mee te maken hebben. Het verven of permanenten van haar valt hier ook onder.

Mag ik alle verzorgingsproducten als zeep/shampoo ed gebruiken in de zwangerschap?

Officieel is er in Nederland geen advies om bijvoorbeeld alleen natuurlijke producten in de zwangerschap te gebruiken. Toch is dit iets om goed over na te denken. In bijna alle verzorgingsproducten zitten allerlei chemische stoffen die mogelijk schadelijk kunnen zijn in de zwangerschap. In ons omringende landen wordt aan zwangere vrouwen geadviseerd om alleen verzorgingsproducten te gebruiken die vrij zijn van allerlei toevoegingen.

Gratis Baby op komst pakket

Schrijf je in en ontvang ons nieuwste magazine, het 9 maanden plan, het handboek Gezond zwanger en nieuws omtrent jouw zwangerschap in je e-mail.

En hoe zit het met make-up?

Eigenlijk hetzelfde als voor zeep en shampoo en andere verzorgingsproducten zou het advies moeten zijn om liefst natuurlijke producten te gebruiken. De laatste jaren komen er steeds meer onderzoeken naar buiten die bewijs leveren dat chemische stoffen schadelijk kunnen zijn voor je ongeboren kind.

Mag ik naar de sauna?

De eerste 3 maanden wordt het afgeraden om naar de sauna te gaan. Daarna kun je rustig weer gaan. Let wel op oververhitting en drink voldoende water om uitdroging te voorkomen. Er zijn wel wat dingen om rekening mee te houden.

Is het veilig om te zonnen of naar de zonnebank te gaan in de zwangerschap?

Met de nodige voorzorgsmaatregelen kun je rustig van de zon genieten nu je zwanger bent. Ook onder de zonnebank kan, maar wel met mate en de nodige voorzorgsmaatregelen.

Is het veilig om intiemspray of vaginale zeep te gebruiken?

Nee, het gebruik van middeltjes om je vagina te reinigen wordt afgeraden, of je nu zwanger bent of niet. Je vagina heeft een bepaald zuur milieu wat ervoor zorgt dat het lastig overleven is voor bepaalde bacteriën.
Door het gebruik van vaginale spray, – douches en zepen verstoor je dit milieu en kunnen bacteriën sneller een infectie veroorzaken.

Mag ik hoge hakken dragen?

Ja, op zich kunnen hogen hakken geen kwaad in de zwangerschap, maar als je buik dikker wordt belast je je lichaam wel extra door op hoge hakken te lopen. Het zwaartepunt van je lichaam verandert continu in de zwangerschap waardoor het lopen op hoge hakken lastig wordt. Ook al kun je prima op hakken blijven lopen, overweeg toch om vanaf ongeveer 25 weken over te stappen op lage hakken. Je rug zal je er dankbaar voor zijn.

Mag ik insecticide of muggenspray gebruiken nu ik zwanger ben?

Nee, liever niet. Insecticiden bevatten veel chemische stoffen die mogelijk schadelijk kunnen zijn. Gebruik ze zeker niet als er een baby in huis is
Naar overzichtspagina Is het veilig? Mag ik?

Gerelateerde berichten
babynamen
De 20 leukste korte jongensnamen en meisjesnamen

Op zoek naar een leuke korte babynaam? Wij zetten de leukste voor je op een rij en geven tips hoe Lees meer

Zwangerschapstest midstream
Zwangerschapstest

Wanneer doe je een zwangerschapstest? Is een vroege test betrouwbaar? Antwoord op al je vragen over zwangerschapstesten.

Ik Ben Zwanger Artikelen Baby Op Komst
Onderwerpen A-Z zwanger

Makkelijke lijst met alle onderwerpen op alfabet

stress in zwangerschap
Omgaan met stress in de zwangerschap

Overmatige stress heeft grote gevolgen voor je baby in de baarmoeder én daarna. Hoe zit dat en wat kun je Lees meer

Pregnant Woman On The Balance
Hoeveel mag je aankomen in de zwangerschap?

Hoeveel je mag aankomen is afhankelijk van je gewicht van vóór de zwangerschap. Probeer je aan de richtlijnen te houden.

Seks In De Zwangerschap Is Het Veilig En Wat Mag Wel Of Liever Niet
Seks tijdens de zwangerschap

Wat mag wel of niet qua seks in de zwangerschap?

Meer lezen in de categorie

Interessant? Deel dit bericht

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.