Rhesus en antistoffen in bloed

Rhesus negatief, welke gevolgen heeft dit  in de zwangerschap

Naast je bloedgroep A, B, AB of O hebt, ben je rhesus positief(+) of negatief(-).
84% van de Nederlandse bevolking is Rh +  en behoeft verder geen onderzoek.

Als je rhesus negatief (Rh -) bent dan moet er in de loop van de zwangerschap nog een keer bloed worden afgenomen.

In dit artikel proberen we deze ingewikkelde materie duidelijk te maken.
Iemand die Rh- is gaat, als haar bloed in contact komt met Rh+ bloed, antistoffen maken tegen het Rh+ bloed.
Dit is een normaal beschermingmechanisme van het lichaam, als het in contact komt met vreemde stoffen zal het proberen die stoffen weg te werken.
De belangrijkste rhesus bloedgroepen zijn D en c. Iemand die Rh D of c negatief is, heeft een wat hoger risico om antistoffen te maken tegen Rh + bloed, daarom worden zwangeren die Rh D of c negatief zijn extra gecontroleerd.
Je kunt het je het beste voorstellen als een soort PacMan (computerspelletje). De pacman komt in de bloedbaan iets tegen wat er niet in hoort (Rh+ cellen) en gaat als een gek aan het werk om al die vreemde cellen op te eten. Om dit zo vlug mogelijk te doen worden er allemaal nieuwe Pacmannen (antistoffen) gemaakt die met z’n allen proberen zo snel mogelijk die vreemde cellen op te eten.

Risico’s Rhesus negatief 

Normaal gesproken komt je bloed niet in aanraking met Rh+ cellen, (bij een bloedtransfusie wordt alleen Rh- bloed gegeven aan iemand die Rh- is)
Ook in de zwangerschap is er normaal gesproken geen contact tussen moederlijk- en het kinderlijk bloed. Deze bloedstromen worden van elkaar gescheiden door een vlies in de placenta wat in principe niet doordringbaar is voor bloedcellen.
Pas bij de bevalling kan er contact ontstaan tussen het bloed van moeder en kind.

Extra controle en prik

Toch blijkt het bij 3,5% van de zwangeren te gebeuren dat hun bloed tijdens de zwangerschap in contact komt met het bloed van de foetus.
Als de zwangere Rh- en de baby Rh+, dan zou de zwangere antistoffen kunnen maken tegen het Rh+ bloed.
Deze antistoffen (de pacmannen dus) kunnen de placenta passeren en zo bij de baby terecht komen. Als de antistoffen bij de baby komen dan gaan ze het bloed van de baby afbreken.
De antistoffen zijn er immers voor gemaakt om Rh+  te vernietigen. Het gevolg zou zijn dat de baby een verhoogde bloedafbraak krijgt met als gevolg bloedarmoede bij de baby, vochtophoping door het hele lijfje en in het ergste geval het overlijden in de baarmoeder.
Uit onderzoek weten we dat het contact tussen het bloed van de zwangere en het bloed van de baby in ongeveer 3,5% spontaan voorkomt, maar bijna nooit voor de 30e week van de zwangerschap.

Loulouka Kl Banner Nw

Daarom wordt bij zwangere vrouwen die Rh D of c negatief zijn in de 27e week nogmaals het bloed onderzocht om te kijken of er antistoffen tegen Rh + aantoonbaar zijn.
Naast onderzoek naar antistoffen wordt er ook onderzocht wat de Rh factor van de baby is. Dit kan omdat in het bloed van de zwangere een klein beetje erfelijk materiaal van de baby zit.
Uit dit DNA (erfelijk materiaal) wordt bepaald wat de bloedgroep van de baby is.

Wekelijks Webinar Bevalling.fw

Als de baby Rh D postief is dan krijgt moeder een prik in haar bovenbeen of bil met het medicijn antiRhD-immunoprofylaxe (anti D). Dit medicijn zorgt ervoor dat er geen antistoffen gemaakt worden in de rest van de zwangerschap mocht het moederlijk bloed in contact komen met het bloed van de baby.
Bij een trauma in de buik (bv, schoppen of stompen in de buik of een auto ongeluk) vóór de 30e week van de zwangerschap is het belangrijk om bij vrouwen die Rh-. Anti D te geven. Het kan bij een trauma namelijk voorkomen dat er contact ontstaat tussen het bloed van de moeder en het bloed van het kind. De anti D zorgt er dan voor dat er geen antistoffen gemaakt worden.

Wat betekent dit in de praktijk:
Als blijkt dat je Rh- bent dan wordt bij 27 weken zwangerschap nogmaals bloed afgenomen om te kijken of je geen antistoffen (pacmannen) maakt en wat de rhesus bloedgroep van je baby is. Is je baby Rhesus D +, dan krijg je in week 30 een spuit met AntiD, dit is het medicijn wat voorkomt dat je later antistoffen gaat maken.

Na de bevalling:
Na de bevalling krijgt een moeder, binnen 24 uur na de bevalling, wiens kind Rh D + is nog een prink met AnitD. Dit om te voorkomen dat ze alsnog antistoffen gaat maken die voor een volgende zwangerschap voor problemen kunnen zorgen.

Gerelateerde berichten
Zwanger Van Week Tot Week, Zwangerschapskalender Van Babyopkomst
Zwanger van week tot week

Hoe ontwikkelt je baby zich in de zwangerschap én wat gebeurt er in jouw lijf lees je per week van Lees meer

zwanger sporten
Sport

Welke sporten mag je wel of niet uitoefenen en waar moet je op letten qua intensiteit?

Voeding in zwangerschap
Voeding in zwangerschap

Gezonde voeding, zoooo belangrijk nu je zwanger bent. Maar wat is gezond en wat heb je nodig?

Fit En In Balans Bevallen
Fit en in balans zwanger en bevallen

Lekker fit en ontspannen je zwangerschap door én heel goed voorbereid zijn op je bevalling. Deze online cursus bied je Lees meer

Zwangerschapskalender To Do's
To Do’s in zwangerschap

Jouw to-do's in de zwangerschap. per trimester gerangschikt. Zo heb je een overzichtelijke lijst van alles wat je moet regelen.

Babyuitzet Wat Koop Je Wanneer
Checklist babyuitzet

Wat heb je allemaal nodig en waar moet je op letten wanneer je het koopt? Werk de checklist af en Lees meer

Meer lezen in de categorie

Interessant? Deel dit bericht

Lekker en gezond eten tijdens je zwangerschap.
Niet alleen voor jezelf, ook voor je nog ongeboren kindje.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Leer alle signalen van je baby kennen.
Én hoe je hier het beste op kunt reageren.