Testen die het risico inschatten
Testen die het risico inschatten
In de zwangerschap kun je laten onderzoeken of je baby een aangeboren afwijking heeft.
Er zijn er twee soorten onderzoek naar aangeboren afwijkingen beschikbaar:
1) Onderzoeken die absolute zekerheid geven heten prenatale diagnostiek. Deze onderzoeken zeggen met zekerheid of je kindje al dan niet de aandoening heeft waar naar gezocht wordt. Voorbeelden hiervan zijn de vlokkentest, vruchtwaterpunctie en specialistische echo.
2) Onderzoeken die geen 100% zekerheid geven en waarna verder onderzoek nodig is noemen we prenatale screening. Denk hierbij aan de 13 weken echo de NIPT.
Risico op Down syndroom?
De cijfers van het gemiddeld risico zijn voor iedere leeftijdsgroep bekend voor het syndroom van Down.
- Een vrouw van 20 heeft een risico van 1 op 1500 om een kindje met het syndroom van Down te krijgen, dit risico wordt hoger naarmate een vrouw ouder wordt.
- Een vrouw van 36 heeft een risico van 1 op 300 en een vrouw van 44 jaar van 1 op 30 op het krijgen van een kindje met het syndroom van Down.
Welk onderzoek en vergoeding?
Iedere zwangere krijgt de 13 weken echo én de 20 weken echo aangeboden.
De NIPT kan zonder indicatie, op eigen verzoek van de zwangere, worden uitgevoerd. Je betaalt de test dan wel zelf, reken op ongeveer 175 euro.
Je verloskundige kan je in een counselinggesprek uitleggen wat alle testen inhouden en of jij een indicatie hebt voor onderzoek naar aangeboren afwijkingen.
Dit counselinggesprek is voor ALLE zwangeren in Nederland gratis, het valt onder de basisverzekering en komt niet ten laste van je eigen risico (net als alle verloskundigenzorg)
Dit bericht delen of bewaren?
Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.
Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.