Fopspeen – BabyUitzet

Fopspeen – BabyUitzet

Banner Header Nw Site Klein

Wel of geen fopspeen in je babyuitzet?

Over het wel of niet gebruiken van een fopspeen bestaat al jaren discussie. Het advies verandert ook regelmatig. De ene keer is het advies om geen speen te gebruiken, de andere keer om dit juist wel te doen.
Het verschilt ook wiens adviezen je leest, lees je de adviezen van stichting wiegendood, dan wordt de speen aangeraden, lees je adviezen van borstvoedingsorganisaties, dan wordt de speen afgeraden.
Kort en goed; we weten het niet precies.
Wel zijn er op dit moment een aantal adviezen die je ter harte zou kunnen nemen, beslis met deze adviezen in je achterhoofd of jij je kind wel of niet een fopspeen gaat aanbieden.
Er zijn onderzoeken die een vermindering van wiegendood zien als baby’s slapen met een speen. Harde bewijzen zijn er nog niet. Factoren die een rol zouden kunnen spelen zijn:

  • een baby die een fopspeen in het mondje heeft draait minder snel met het gezicht op het matras.
  • het zuigen stimuleert de ontwikkeling van de mondspieren. De tong komt daardoor meer naar voren wat de luchtpijp vrij houdt.
  • met een fopspeen ademt een baby door de neus, waardoor de lucht beter gezuiverd wordt, dit zorgt ervoor dat je baby sneller omhoog zal kruipen als hij met zijn gezicht onder de dekens komt.

Borstvoeding en gebruik fopspeen:

Als je borstvoeding geeft is het advies om pas te starten met een fopspeen als de borstvoeding goed op gang is en je baby het drinken aan de borst goed snapt. Zuigen aan een speen is een heel andere techniek dan zuigen aan een tepel. Door de speen te vroeg te geven zou het kind niet goed leren zuigen aan de tepel.

Fopspeen en ontwikkeling van het gebit:

Er wordt beweerd dat door het zuigen van een speen de stand van het gebit zou veranderen, dat klopt ook wel. Door het zuigen aan een speen verandert de stand van de melktanden, maar dit effect is tijdelijk.
Als je je kind de speen afwent voordat het melkgebit gaat wisselen zul je niets zien aan het volwassen gebit. Dit is overigens niet zo bij duimzuigen. Duimzuigen verandert de stand van de kaken blijvend, dus ook het volwassen gebit heeft hier last van.

Spenen zijn gemaakt van rubber of siliconen. Een rubberen speen is soepeler en heeft hierdoor minder effect op de stand van de tanden.

Afwennen

Een speen is aangeleerd gedrag. Wen je kind niet aan een speen overdag. Omdat er aanwijzingen zijn dat gebruik van de fopspeen wiegendood vermindert is het verstandig om je kind met een speen te laten slapen (als de borstvoeding goed loopt). Maar troost je kind bijvoorbeeld niet met een speen. Door de speen alleen voor het slapen te geven went je kind niet aan het belonende/troostende aspect van de speen. Troost je kind gewoon door te knuffelen. Dit voorkomt dat je straks met een 5 jarige peuter rondloopt die te pas en te onpas een fopspeen in het mondje heeft.

Combineer een speen liever niet met een knuffel. Als je kind dan moet afwennen moet hij niet alleen afscheid nemen van de speen maar ook van de knuffel, dit maakt het afwennen extra moeilijk.

Stop in ieder geval met de speen voordat de melktanden gaan wisselen.

Reinigen en vernieuwen:

Controleer de speen regelmatig op scheurtjes of gaatjes. Als er slijtage plekken of  bijtgaatjes in zitten wordt het tijd voor een nieuwe speen.
Kook de speen regelmatig uit.
Veel ouders stoppen de speen in hun mond als hij op de grond gevallen is. Doe dit niet, je brengt bacteriën vanuit jouw mond in de mond van je baby. Spoel hem gewoon af onder de kraan.

Gerelateerde berichten
Autostoel Goed Plaatsen Video Door Babyopkomst
Veilig vervoer baby – BabyUitzet

Er worden veel fouten gemaakt in zowel het veilig vervoer baby in auto, draagdoek en op de fiets.

dag- en nachtritme baby
Slapen – BabyUitzet

Zo slaapt jouw baby veilig. Lees onze tips

Veilig Baby Bed Opmaken Doe Je Zo
Bed opmaken – BabyUitzet

Dit zijn de adviezen om het babybedje veilig op te maken.

Zo Doe Jij Je Baby Veilig In Bad. Video Van Babyopkomst
Badderen – BabyUitzet

Wat heb je nodig en leg je klaar als je je baby in bad doet?

Autostoeltje baby kopen
Autostoeltjes, veiligheid komt eerst – BabyUitzet

Er is een enorme keuze in autostoeltjes, maar wat is handig en vooral wat is veilig?

inbakeren, is het veilig?
Inbakeren zinvol of onzin? – BabyUitzet

Hoe zinvol is het inbakeren van je baby en hoe doe je dat?

Meer lezen in de categorie ,

Interessant? Deel dit bericht

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.