Jeuk, puistjes, vlekken. Alles over huidproblemen

Jeuk, puistjes, vlekken. Alles over huidproblemen

Huidproblemen in de zwangerschap

Onderstaand lees je meer over de meest voorkomende huidproblemen in de zwangerschap.

Jeuk in de zwangerschap:

Veel zwangere klagen over vreselijke jeuk op allerlei plaatsen. Men zegt wel eens jeuk is erger dan pijn, het is dan ook een behoorlijk vervelend probleem. Vooral jeuk op de buik komt in de zwangerschap vaak voor. Waarschijnlijk wordt het veroorzaakt doordat de huid van je buik zo uitgerekt wordt.

Jeuk ontstaat meestal in het derde trimester van de zwangerschap, maar eerder kan ook.

Gratis Baby op komst pakket

Schrijf je in en ontvang ons nieuwste magazine, het 9 maanden plan, het handboek Gezond zwanger en nieuws omtrent jouw zwangerschap in je e-mail.

"*" geeft vereiste velden aan

Tips jeuk in de zwangerschap te verminderen:

  • Warmte verergert de jeuk, probeer dan ook niet te warm te slapen. Als je een paar sokken aanhoudt in bed kun je vaak met een minder dik dekbed slapen zonder het koud te hebben.
  • Mentholcreme kan even verlichting geven, maar niets helpt echt.
  • Douche niet te warm en gebruik ph-neutrale zeep, liefst zonder parfum. Spoel de zeep ook extra goed af. Schrob niet met je handdoek.
  • Gebruik geen geparfumeerde huidcremes, maar houd je huid wel vet en soepel met een goede vochtinbrengende crème.
  • Een te droge huid gaat ook jeuken. Als je zwanger bent heeft de huid meer behoefte aan vocht. Goed en regelmatig smeren met een vochtinbrengende crème is belangrijk!
    Minstens 2 x per dag je huid insmeren om te voorkomen dat je huid te droog wordt en gaat jeuken. Goede hydratatie van je huid bevordert de vernieuwing van huidcellen. Cacaoboter, Kokosolie en amandelolie zijn goede keuzes, net als pure Lanoline.

Als je huid gaat jeuken is het vaak een teken dat je meer moet smeren met vochtinbrengende producten.

Jeuk is bijna altijd onschuldig en gaat over na de bevalling.

Bij minder dan 1% van de zwangere vrouwen is jeuk een teken van een achterliggend leverprobleem.
In dat geval is de jeuk echt extreem en onhoudbaar. Er zijn geen huidafwijkingen, rode vlekken of bulten te zien (bij de ongevaarlijke jeuk vormen is dit vaak, maar niet altijd, wel zo)

Pigmentvlekken in de zwangerschap:

Pigmentvlekken zwangerschapsmaskerDoor het zwangerschapshormoon krijg je meer pigment in je huid, waardoor het kan zijn dat je overal bruine vlekken krijgt.
Het meest bekende is de donkere lijn van schaambot naar de navel.
Ook het zwangerschapsmasker (= vlindervormige bruine verkleuring over het voorhoofd, de neus en de wangen), wordt veroorzaakt door verhoogde pigmentatie.
Tip: Wees voorzichtig met de zon, door de verhoogde pigmentatie van je huid kan het zijn dat je erg vlekkerig bruin wordt. Probeer dus eerst uit of je hier last van hebt door kort in de zon te gaan zitten, als je geen last hebt kun je hierna normaal gaan zonnebaden.

Striae in de zwangerschap:

StriaeDe gevreesde scheuringen van de huid. Door het extreem oprekken van de huid van de buik en vaak ook de dijen, kan de huid scheuren. Dit kenmerkt zich door rood-paarse scheuren in de huid.

Na de zwangerschap worden dit witte littekens, ze verdwijnen nooit meer. Hoewel de cosmetische industrie ons graag wil doen geloven dat er allerlei middeltjes zijn die striae kunnen voorkomen, is dit nog nooit bewezen.
Of je wel of geen striae krijgt ligt waarschijnlijk veel meer aan erfelijke aanleg dan aan de verzorging van de huid.
Ongeveer 90% van alle zwangeren krijgt in meer, of mindere, mate last van striae.

Striae wordt veroorzaakt doordat het onderhuids bindweefsel scheurt. Dit gebeurt doordat je huid, in een te korte tijd, te veel oprekt.

Voorkomen van striae

Gezonde voeding, voldoende beweging, niet meer aankomen dan geadviseerd en veel water drinken (8 glazen per dag) helpen je huid van binnenuit gezond te houden. Onderschat het belang van binnenuit niet, je kunt smeren wat je wilt, maar als je niet gezond eet, niet voldoende drinkt en onvoldoende beweegt, zal niets helpen.
Preventief smeren:
Cremes en lotions hebben geen bewezen effect op de preventie van striae. Striae ontstaat in de diepe huidlaag en cremes kunnen niet zo diep doordringen.
Toch is het zinvol om minstens 2 x per dag je huid in te smeren om te voorkomen dat je huid te droog wordt en gaat jeuken. Goede hydratatie van je huid bevordert de vernieuwing van huidcellen. Cacaoboter, Kokosolie en amandelolie zijn goede keuzes, net als pure Lanoline. Als je huid gaat jeuken is het vaak een teken dat je meer moet smeren met vochtinbrengende producten.
Toch striae:
Begint de striae te ontstaan, ga dan zo snel mogelijk smeren met een creme of lotion wat Glycolzuur (ook wel Alpha Hydroxy Acids of AHA’s genoemd) bevat.
Om collageen en elastinevorming te stimuleren moet er 15% Glycolzuur in de creme zitten, dit vind terug bij de ingrediëntenlijst.
Ook cremes met vitamine C stimuleren de vorming van collageen in je huid.
Voor het beste resultaat zou je een creme moeten gebruiken die zowel glycolzuur (in voldoende hoge dosering) bevat als vitamine C.
Begin met smeren zodra je merkt dat je striae krijgt. De beste resultaten worden gezien als de striae nog vers is (en er paars of rood uitziet). Als de striae eenmaal wit is, helpt het smeren vaak niet meer.

Rode speldenknoppen:

Sommige zwangere vrouwen hebben last van rode puntjes in de huid (vooral op hand en arm). Dit wordt veroorzaakt door uitgezette kleine bloedvaatjes en is volkomen onschuldig. Ze verdwijnen vaak weer na de zwangerschap.

Puistjes

Sommige vrouwen krijgen ineens weer puistjes in de zwangerschap. Je ziet dit het vaakst bij vrouwen die ook in de pubertijd veel last hadden van puistjes. Waarschijnlijk worden ze veroorzaakt door de veranderende hormonen in je lichaam.
Houd je huid goed schoon, let op je voeding en ga niet uitknijpen, daar wordt het vaak alleen maar erger van en bovendien houd je vaak littekens door het uitknijpen.

Gerelateerde berichten
To Do’s zwangerschap
To Do’s zwangerschap

Jouw to-do's in de zwangerschap. per trimester gerangschikt. Zo heb je een overzichtelijke lijst van alles wat je moet regelen.

tintelende vingers, slapende handen
Tintelende hand, carpaal tunnel syndroom

Tintelende vingers, slapende handen, wat kun je er tegen doen?

Kuitkramp Is Een Veelvoorkomende Klacht In De Zwangerschap. Zo Los Je Het Op
Kuitkrampen

Kuitkramp, veel zwangeren hebben er last van. Tips om kuitkrampen te verminderen

Ik Ben Zwanger Artikelen Baby Op Komst
Onderwerpen A-Z zwanger

Makkelijke lijst met alle onderwerpen op alfabet

Babyuitzet Wat Koop Je Wanneer
Checklist babyuitzet

Wat heb je allemaal nodig en waar moet je op letten wanneer je het koopt? Werk de checklist af en Lees meer

Online Cursus Hypnobirthing
Online zwangerschapscursussen

Gewoon fijn thuis je, samen met je partner, perfect voorbereiden op je bevalling. fotografie: Renate van Lith

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.